van der Horst

12H Sepang: Vanthoor pakt IGTC-titel met overtuigende overwinning

Phoenix Racing - Audi R8 LMS
Phoenix Racing - Audi R8 LMS
Laurens Vanthoor heeft met een overtuigende overwinning in de Sepang 12 Hours de allereerste Intercontinental GT Challenge (IGTC) titel veilig gesteld. Samen met Robin Frijns en Christopher Haase piloteerde onze landgenoot de Phoenix Audi R8 LMS #15 in tropische omstandigheden met een ronde voorsprong naar de overwinning, om alzo op een passende manier zijn carrière bij Audi Sport te beëindigen.
Nochtans startte de winnende Audi de wedstrijd vanuit de pitlane nadat de alternator op het laatste moment werd vervangen. De Manthey Racing Porsche's domineerden de aanvangsfase van de wedstrijd, maar een goed getimede pitstop en de overschakeling op regenrubber deed het tij keren voor de Phoenix Audi's. De Audi #15 nam vervolgens de leiding over van de zusterwagen #16 van Pierre Kaffer, René Rast en Markus Winkelhock door tijdens een neutralisatie enkel brandstof te tanken.  

Manthey Racing - Porsche 911 GT3 R #911
Manthey Racing - Porsche 911 GT3 R #911
De Manthey Porsche's hadden het moeilijk in de regen en hadden wat tijd nodig om de juiste bandendruk te vinden en werden nog verder teruggeslagen doordat men uit voorzorg besloot de remmen te wisselen. Dankzij een sterke stint van Earl Bamber kon de Porsche #911 die de Kiwi deelde met Nick Tandy en Patrick Pilet terug oprukken naar de tweede plaats, weliswaar op een ronde achterstand. De Phoenix Audi #16 vervolledigde het podium nadat deze bijna een ronde verloor door net voor een neutralisatie te pitten.

De Spirit of Race (AF Corse) Ferrari 488 GT3 #50 van Michele Rugulo, Alessandro Pier Guidi en Pasin Lathouras werd vierde, voor de Porsche #912 van Michael Christensen, Richard Lietz en polesitter Fred Makowiecki. 

K-PAX - McLaren 650S GT3
K-PAX - McLaren 650S GT3
Shane van Gisbergen kon de leiderspositie van Vanthoor in de IGTC-stand niet bedreigen nadat de fabrieks K-PAX McLaren 650S GT3 die hij deelde met Alvaro Parente en Come Ledogar veel tijd verloor met de herstelling van een kapotte ophanging. Met een 1-3 score stelde Audi dan ook gemakkelijke de constructeurstitel veilig. Bentley en Mercedes verschenen niet aan de start. 

--- RESULTAAT IGTC 12H SEPANG ---

Foto's: ​Bogaerts/SRO & Porsche



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 10 december 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sepang 12 Hours.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons