van der Horst

24H Le Mans: Nieuwe generatie LMP2's aanzienlijk sneller

Oreca 07 LMP2
Oreca 07 LMP2
De LMP2-klasse zal er in 2017 helemaal anders uitzien. Een nieuwe generatie van prototypes zal namelijk het strijdtoneel betreden, waarbij Oreca, Riley, Onroak (Ligier) en Dallara de vier exclusieve chassisbouwers zijn. Bovendien zal de uniforme Gibson V8 krachtbron garant staan voor meer dan 600 PK's, zo'n 80pk meer dan de huidige wagens. De combinatie van een nieuw chassis en een performanter motorblok zullen dus ongetwijfeld resulteren in snellere rondetijden, mogelijks zelfs te snel zo blijkt...
Ligier JS P217
Ligier JS P217
Data van de eerste testsessies en simulaties zou aangeven dat de nieuwe LMP2's het potentieel hebben om in Le Mans onder de grens van 3min30 te duiken. Dat is maar liefst 8 tot 10 seconden sneller dan de huidige wagens, wat overeenstemt met zo'n 3 à 4 seconden op een gemiddeld circuit. Nog niet zo lang geleden hanteerde de ACO 3min30 zelfs nog als streefdoel voor de LMP1-wagens.

Racing Team Nederland - Dallara LMP2
Racing Team Nederland - Dallara LMP2
“Ze hebben de motor zeer beheersbaar gehouden," verklaarde Onroak/Ligier testrijder Olivier Pla tegenover Sportscar365. "De echte power zit hoog in de toeren. De Ligier JS P217 is redelijk makkelijk te besturen, maar de wagen is natuurlijk heel snel. Sommige gentleman rijders zullen daar beter mee kunnen omgaan dan andere." Het is nog niet duidelijk of de ACO eventueel zal ingrijpen om de hogere snelheden en daling in rondetijden binnen de perken te houden. Een ding staat vast... spektakel verzekerd in 2017!

Foto's: Oreca, Ligier 



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op dinsdag 29 november 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons