van der Horst

24H Daytona: Race gestopt na 3 uren wegens zware crash (+ Video)

Gainsco/Bob Stallings Racing - Corvette DP
Gainsco/Bob Stallings Racing - Corvette DP
De 24 uren van Daytona werden na 3 uren wedstrijd stilgelegd met code rood nadat er zich een zware aanrijding had voorgedaan tussen Memo Gidley in de Corvette DP #99 en de Risi Ferrari #62 van Mateo Malucelli. Op het ogenblik dat de race werd onderbroken lag Christian Fittipaldi in de Action Express Corvette DP aan de leiding, terwijl de Viper van Marc Goossens, op dat moment bestuurd door Dominik Farnbacher, de koppositie bij de GT’s innam. In GTD leidde de SMP Ferrari #72, voor de Porsche van onze landgenoot Jan Heylen.
Het ging er hevig aan toe tijdens het eerste uur van de race, verschillende incidenten tekenden de race. Een eerste neutralisatie van 10 minuten kwam er al wanneer Charles Puteman zijn Audi R8 LMS in de vijfde ronde achterwaarts in de muur zette en daarbij de wagen zwaar beschadigde. De Corvette DP #99 die van op de pole was vertrokken behield de leiding tot bij de eerste ravitaillering waarna de Chip Ganassi Riley #2 het commando overnam. De Starworks Riley die achteraan de grid was gestart was ondertussen al opgeklommen naar de voorste gelederen. Bij de GT’s was de strijd hevig, maar het waren de Viper’s die de debatten leidden na het eerste uur. Jan Heylen liet zich ook opmerken door met zijn Porsche de kop te pakken in de GTD divisie, een divisie waar de Paul Miller Racing Audi overigens zijn pole terugkreeg na eerder uitgesloten te zijn.

Na twee uren wedstrijd reed nog steeds de Riley #2 op kop met aan het stuur Scott Dixon met in zijn zog de Action Express Corvette DP van Barbosa. De Action Express Corvette was afgezakt naar de vierde plaats achter de Corvette DP #10. De eerste LMP2 is op dat moment de Morgan-Nissan die de vijfde plaats innam. Bij de GTLM’s was de strijd om de leiding hevig tussen de Risi Competizione Ferrari van Bruni de twee Vipers en de Porsche #911.

Naar het einde van het tweede uur toe gebeurde dan de crash, de Ferrari van Malucelli viel zo goed als stil op de baan en de achterop komende auto’s werden volledig verrast, mogelijk mede door de laagstaande zon. Memo Gidley kon de Ferrari niet ontwijken en knalde er hard op. Beide piloten moesten uit de wrakken bevrijd worden en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. In eerste instantie vaardigde de organisatie een full course yellow uit, maar naderhand werd de race stilgelegd met een code rood; de eerste sinds 2004 toen zware regenval voor een flinke vertraging zorgde.

Update 26 januari 16:00

Zowel Malucelli als Gidley maken het relatief goed.



Foto: IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Tudor United Sportscar Championship op zaterdag 25 januari 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Daytona.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons