van der Horst

4 cruciale verzekeringen voor de autosport

Speedlover - Porsche 997 GT3 Cup
Speedlover - Porsche 997 GT3 Cup
De autosport is een wereld vol snelheid en spanning, maar ook een wereld vol risico's. Dat is meteen ook de reden waarom sportauto's rolkooien hebben en extra veilig worden ontworpen. En waarom er veel aandacht gaat naar risicobeheersing op en rond het circuit. Tegelijkertijd mag het belang van verzekeringen niet worden onderschat. Verzekeringen bieden bescherming wanneer het toch verkeerd zou lopen. Zo kan een goede verzekering auto, bestuurder én toeschouwer zekerheid bieden. Hieronder bespreken we enkele cruciale verzekeringen die gemoedsrust bieden in de razendsnelle wereld van de autosport.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is essentieel voor elke autobestuurder. Deze klassieke autoverzekering dekt in principe geen schade op het racecircuit. Hiervoor zijn speciale aansprakelijkheidsverzekeringen beschikbaar die teams, coureurs en organisaties beschermen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid in geval van schade of letsel toegebracht aan derden. Het biedt bescherming tegen schadeclaims, wat cruciaal is in een sport waar ongelukken nu eenmaal kunnen gebeuren.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering biedt financiële bescherming voor coureurs wanneer een ongeval zou leiden tot invaliditeit of overlijden. Het is een essentiële dekking voor zowel professionals als amateurcoureurs, gezien de risico's van de autosport. Een ongeval zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je niet langer kunt werken, dat je de hypotheek niet meer kunt afbetalen en dat je uiteindelijk op straat komt te staan! Een ongevallenverzekering kan het leed van het ongeval niet volledig wegnemen, maar biedt op zijn minst financiële gemoedsrust.

Opslag- en transportverzekering

Een sportauto kan niet alleen op het circuit schade oplopen, maar ook bij de opslag en het transport. Zeker bij transport over zee komt schade vaak voor. Daarnaast kan de schade optreden terwijl de auto in de garage staat. Een opslag- en transportverzekering biedt bescherming tegen dergelijke vormen van schade die ontstaat wanneer de auto niet wordt gebruikt. Het gaat over complexe verzekeringen waarbij rekening moet gehouden met de gedekte risico's. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat piraterij en oorlog niet zijn gedekt, terwijl dit laatste bij transport via de Rode Zee en de Golf van Aden een reëel risico is. Voor amateurcoureurs is dit wellicht allemaal wat minder belangrijk, maar voor professionele piloten is dit toch iets om goed op te letten!

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een onmisbare verzekering voor wie actief is in de autosport. Deze verzekering biedt juridische bijstand en dekt de kosten van juridische hulp in geval van geschillen of rechtszaken. Het is bijzonder waardevol in situaties waar conflicten kunnen escaleren tot juridische procedures. De verzekering zorgt ervoor dat de verzekerde toegang heeft tot deskundige juridische hulp zonder zich zorgen te maken over de vaak hoge kosten van juridische bijstand. Wat is gedekt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Zo kunnen bijvoorbeeld arbeidsconflicten en geschillen met leveranciers zijn gedekt, maar dit is niet altijd het geval.

Verzekeringen op maat van de coureur

Als je de bovenstaande informatie doorneemt, merk je dat veel verzekeringen op maat van de coureur en het raceteam moeten worden samengesteld. Dat komt omdat coureurs met unieke risico's en uitdagingen te maken krijgen en geen enkele situatie identiek is. Deze gespecialiseerde verzekeringen moeten rekening houden met onder meer de intensiteit van de raceactiviteiten, de waarde van de racewagens en de specifieke circuits waarop de coureur actief is. Een verzekering voor de rallysport moet nu eenmaal anders in elkaar zitten dan een verzekering voor F1-coureurs. Het is dan ook essentieel dat racepiloten hun situatie grondig bespreken met de verzekeraar om de verschillende opties te beoordelen. Ook onder meer het eigen risico en de uitsluitingen kunnen vaak naar wens worden aangepast.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 26 januari 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons