van der Horst

4H Spa: Klassewinst voor Alessio Picariello, Algarve Pro Racing eerste algemeen

Podium 2023 ELMS 4H Spa GTE
Podium 2023 ELMS 4H Spa GTE
De 4 Hours of Spa in het kader van de European Le Mans Series eindigde wederom in een thriller. Een aantal late safety cars en full course yellow zorgde ervoor dat heel het veld bij elkaar bleef tot het einde van de wedstrijd. Op het einde was het Algarve Pro Racing met Kyffin Simpson, James Allen en Alex Lynn dat het laken naar zich toetrok. Er was ook Belgisch succes, want in GTE haalde Alessio Picariello het nipt met de Proton Competition Porsche van de Iron Lynx Porsche, wat resulteerde in het hoogste podiumtrapje voor de Belg samen met Ryan Hardwick en Zach Robichon.
Start 2023 ELMS 4 Hours of Spa-Francorchamps
Start 2023 ELMS 4 Hours of Spa-Francorchamps
Helaas kreeg vandaag de safety car net zoals in de Le Mans Cup wedstrijd gisteren een prominente rol toebedeeld. Het begon al bij de start waar minstens vijf wagens betrokken geraakten bij een aanrijding. Daarna kon men toch nog aan een goed tempo verder rijden, vooraleer de volgende onderbreking zich aanbood en dat gegeven herhaalde zich nog een derde keer net voor het laatste uur. Maar ook daarna bleven we niet gespaard van neutralisaties, gezien er nog twee wagens van de baan gingen en dan werd het belangrijk om de plaatsen, gezien we in de laatste veertig minuten van de race kwamen.

Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
Vooraan werd het een strategisch spel. Zo bleven COOL Racing, DragonSpeed USA en DKR Engineering buiten, terwijl de eerstvolgenden in het klassement, waaronder Algarve Pro Racing, net voor de voorlaatste safety car wel binnenkwamen. De eerste drie teams vooraan besloten om toch zo lang mogelijk buiten te blijven, maar eens de laatste safety car binnenkwam, was het de zwart-geel-rode bolide van DKR Engineering die binnendook en zo een mooie podiumkans in rook zag opgaan na een zeer sterke race van onder meer Tom Van Rompuy. Een zesde plaats in klasse was het gevolg. Ook COOL Racing en DragonSpeed USA konden het niet volhouden, waardoor Algarve Pro Racing vrij spel kreeg en Lynn zonder problemen de winst in ontvangst mocht nemen. COOL Racing mocht wel blij zijn, want Malthe Jakobsen, Alexandre Coigny en Nicolas Lapierre werden tweede algemeen en wonnen ook de LMP2-Pro-AM. De derde plaats ging nog naar een Pro-Am wagen, deze van AF Corse met François Perrodo, Matthieu Vaxiviere en Alessio Rovera.

Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
Proton Competition - Porsche 911 RSR-19
In GTE was het Proton Competition al wat de klok sloeg. Hardwick startte met een zeer sterke openingsstint, al werden zij eerst genekt door de safety car om dan later door dezelfde safety car terug vooraan getrokken te worden. Robichon kreeg het dan rustig en dit had ook het geval moeten zijn voor Picariello. Maar in het laatste halfuur kwam het hele veld samen en werd onze landgenoot onder druk gezet door de Iron Lynx Porsche met Matteo Cairoli. Vanaf dan moest hij alles uit de kast halen om Cairoli achter zich te houden en met succes. Cairoli, Claudio Schiavoni en Matteo Cressoni eindigden als tweede en de Formula Racing Ferrari van Johnny en Conrad Laursen en Nicklas Nielsen maakte het podium rond. Ulysse de Pauw kwam net tekort met de AF Corse Ferrari, die als vierde over de meet kwam.

T
Cool Racing - Ligier JS P320 Nissan
Cool Racing - Ligier JS P320 Nissan
ot slot was er ook genoeg animo in LMP3, maar in het laatste uur trok de COOL Racing Ligier het laken naar zich toe. Adrien Chila, Marcos Siebert en Alejandro Garcia haalden op het einde de bovenhand om hun derde overwinning van het seizoen binnen te halen. De Inter Europol Competition Ligier van Miguel Cristóváo, Kai Askey en Wyatt Brichachek werd tweede.  De derde plaats ging naar de Eurointernational van Matthew Bell en Adam Ali.

Foto's: Georges de Coster - Kurt Vanhoenacker - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zondag 24 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons