van der Horst

600 km Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

BRCC 2014
BRCC 2014
Septembermaand en dat betekent terug naar de schoolbanken of weer aan de slag na een verdiende vakantie. Ook het Belgian Racing Car Championship staat weer in de startblokken en dit met de vijfde meeting van het seizoen en de door Kronos Events georganiseerde 600 Km van Spa. De tweede afspraak op het Circuit van Spa-Francorchamps zou wel eens beslissend kunnen zijn in het toekennen van de titels in Endurance Pro, Endurance Cup en Endurance Trophy.
  • STX Motorhomes
De laatste afspraak van het BRCC gaat al terug tot de proloog van de 24 Uren van Spa, einde juli. Alvorens op 18 en 19 oktober op Circuit Zolder de boeken te sluiten van deze derde jaargang, komt het Belgian Racing Car Championship een tweede  keer aan zet op wat in F1-kringen bekend staat als het « mooiste circuit ter wereld ».
 
In tegenstelling tot wat het geval was in de twee laatste meetings, gaat de afstand van de BRCC Endurance deze keer opnieuw over één lange race van drie uur, met start op zondag om 14u55.  Naast de vaste waarden van het BRCC, wordt de grid opgesmukt met de deelnemers van de genaamde DMV BMW Challenge, goed voor zo’n 23 bolides met M3’s van verschillende generaties (met de tot de verbeelding sprekende E30), 318i, 325i, Z4 M Coupé of een M135. Geen gebrek aan animatie in het startveld, kunnen we nu al voorspellen…
 
Maar de aandacht gaat natuurlijk naar de titelstrijd in het BRCC. Vooral omdat de titelpretendenten stilaan mogen beginnen cijferen, vermits op de zes meetings, slechts vijf resultaten worden weerhouden voor de finale puntenberekening.

Endurance Pro : wie maakt het verschil?

Na een moeilijke start in Zolder en Dijon, tekenden Pierre Grivegnée (spijtig genoeg afwezig in Zandvoort), Michael Schmetz en Frédéric Bouvy in zowel de Nederlandse duinen als de 24 Uren-proloog voor een perfect scenario. Dankzij de vier zeges staat de bemanning van de Aston Martin Vantage #9 aan de leiding in het Pro-kampioenschap, maar het verschil is niet groot, vermits Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Xavier Maassen slechts vier punten achterstand tellen. Met één schrapresultaat weet de bemanning van de Porsche 911 GT3 R van het Belgium Racing nu al dat zij om aanspraak te willen maken op de titel één overwinning dienen binnen te halen. Afgelopen weekend kregen de eerste twee alvast de smaak goed te pakken door samen met Kurt Thiers en Peter Hoevenaars (nog twee BRCC-rijders) de 24 Uren van Zolder te domineren. Om die prestatie in het BRCC over te doen, dienen de mannen van de Limburgse Porsche rekening te houden met een eventuele teamstrategie bij het Brussels Racing, gezien de tweede Aston Martin Vantage – de #100 –  derde staat op negen punten. Tim Verbergt, Bert Redant en Damien Coens kunnen een belangrijke rol spelen in de titelontknoping…
 
Tenzij er een grote ommekeer zou plaatsvinden, zal de titel in BRCC Pro worden bekampt tussen deze drie bemanningen. Maar er zijn ferme scheidsrechters in het spel en dat zijn natuurlijk Anthony Kumpen, Bert Longin en Frank Beliën. De uittredende kampioenen kenden dit jaar niet veel geluk, maar zij zijn vastbesloten om voor het einde van het seizoen orde op zaken te stellen en het BRCC te besluiten met een zege van de Audi R8 LMS ultra van PK Carsport. Van Audi gesproken. Zweed Jan Brunstedt, die in Spa de Gentlemen’s Trophy won, komt een tweede keer proeven van het BRCC en hij deelt de Audi R8 LMS deze keer met Mikael Bender en Magnus Dybeck
 
Endurance Cup : het duel Porsche-Ferrari is nog  niet afgelopen !
 
Belgium Racing - Porsche 991 Cup
Belgium Racing - Porsche 991 Cup
Dankzij een eerste zege in de tweede race in Francorchamps hebben Bart Van Haeren, Peter Hoevenaars en Yannick Hoogaers (die niet aantrad in Dijon) hun voorsprong in de tussenstand van de Endurance Cup nog wat vergroot. De eerste twee rijders van de Porsche 991 Cup van het Belgium Racing tellen zes punten meer dan Louis-Philippe Soenen, die steeds kan rekenen op de diensten van de snelle Frédéric Vervisch om de Ferrari F458 Challenge vooraan het veld te nestelen. Andere kapers op de kust zijn Pierre Piron en Guillaume Mondron (voor deze drieuursrace bijgestaan door Fred Caprasse) en zij zouden moeten aantreden met de 991 Cup, die tijdens de trainingen in Zandvoort zwaar werd beschadigd.
 
Nicolas Vandierendonck, Olivier Van Oost en Jeffrey Van Hooydonk, de winnaars van de eerste krachtmeeting in Zolder, hebben niet langer alle kaarten in handen om met de Ferrari F458 Challenge van het Thems Racing by Powercars (en bijgestaan door het DVB Racing) voor de titel te strijden. Een andere Ferrari-ploeg die zijn zinnen heeft gezet op een eerste zege, is de Scuderia Monza-F458 Challenge van de broers Frank en Hans Thiers. En dan is er de nog de Porsche 997 Cup van het MExT Racing. Daar zal Koen Wauters aan de zijde van broer Kris vervangen worden door Antwerpenaar Patrick Schreurs: de zanger van Clouseau sukkelt al een hele tijd met rugproblemen en ziet zich hierdoor genoodzaakt volledige rust te nemen. In het duel Porsche-Ferrari noteren we nog de deelname van Rob en Kris Verhoeven met de mooie BMW M3 V8 GTR  van het Hamofa Racing.

Endurance Trophy : nieuwe tegenstand voor het Prime Racing

Jean-Marc Ueberecken - Jean-Pierre Lequeux - Ginetta G50
Jean-Marc Ueberecken - Jean-Pierre Lequeux - Ginetta G50
Geholpen door achtereenvolgende successen, zijn Jean-Marc Ueberecken en Jean-Pierre Lequeux nu al zeker van de titel in de Endurance Trophy. Achter het stuur van de Ginetta G50 kan de Luxemburgse formatie door niemand meer bijgebeend worden en hun ambitie bestaat er nog uit om de kroon op het werk te zetten door een nieuwe overwinning achter hun namen te schrijven. De mannen van het Prime Racing zullen in de komende confrontatie evenwel dienen af te rekenen met nieuwe en te duchten tegenstrevers. Denken we maar aan de Ginetta G50 van Yvan Muller en Bernard Dandrifosse of de SEAT Supercopa van het Spork Racing van Britten Rob en Jon Cullum die worden bijgestaan door niemand minder dan Jimmy Adriaenssens!
 
Met spijt vernam Kronos Events dat de promotoren van de GC V6 Cup hebben besloten hun activiteiten stop te zetten en er hierdoor een einde komt aan deze “race in de race”. Niettemin mogen we ons verwachten aan een hevige strijd in de drie verschillende BRCC-kampioenschappen.

Kronos Events



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op dinsdag 2 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 600KM of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons