van der Horst

American Festival: Deldiche versus MExT in laatste rechte lijn

start Belcar Syntix Superprix 2016
start Belcar Syntix Superprix 2016
Komend weekend wordt in het kader van het American Festival te Circuit Zolder de laatste wedstrijd verreden voor het Belcar Endurance Championship. Tijdens de afgelopen 24 Hours of Zolder werden de kaarten nog eens goed doorheen geschud waardoor Deldiche Racing met de Norma M20 FC ex aequo met de Porsche 991 Cup van MExT Racing Team als leiders aan de start verschijnen. En met de broers Thiers in de Ferrari als spreekwoordelijke derde hond, zullen eens temeer de bloemen pas na de meet worden uitgedeeld.
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Door het zeer liberaal puntensysteem dat de organisator van de Belcar Endurance Cup hanteert en waarbij er in de respectievelijke Klassen dubbel zoveel punten te verdienen vallen dan in het algemeen resultaat, is het zeer moeilijk om nog voor het einde van het seizoen een definitief gat te slaan op de concurrentie.



Sam Dejonghe/Tim Joosen/Luc De Cock - Deldiche Racing
Sam Dejonghe/Tim Joosen/Luc De Cock - Deldiche Racing
Tijdens de drie races, voorafgaand aan de 24 Hours of Zolder was Deldiche Racing met het trio Luc De Cock / Sam Dejonghe / Tim Joosen telkens primus en scoorde een loepzuivere hattrick met telkens 50 punten voor de algemene zege en 100 punten voor winst in de Klasse Belcar 2 of de Proto-Klasse. Ook MExT Racing scoorde met het trio Koen & Kris Wauters en Xavier Stevens drie Klasse zeges op rij in Belcar 1, gecombineerd met een tweede, derde en vierde plaats algemeen. Hierdoor verloren ze amper zes punten en gingen als tweede algemeen richting de 24 Hours of Zolder. Zoals geweten werd MExT Racing daar tweede algemeen en tweede in de Klasse na Belgium Racing. Gezien de dubbele puntentelling moest MExT tien punten inleveren in de Klasse en twee punten algemeen en scoorde het een meer dan behoorlijke 288 op 300. 
Deldiche Racing van zijn kant was aan de 24 Hours of Zolder begonnen met een voorsprong van zes punten op MExT. Maar zoals geweten verloor het team rond Luc De Cock veel tijd nadat Fred Bouvy tijdens de morgen en in de regen de wagen in de bandenmuur plantte.

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Jim De Cock: "Het team heeft zich toen met man en macht op de auto gegooid en deze in een tijdspanne van 45 minuten terug rijklaar gemaakt. Maar het kalf was verdronken. Op het moment van het ongeval hadden we een voorsprong van negen ronden op de tweede. We konden ons nog een tijdlang handhaven op de tweede plaats na Belgium Racing, maar de naweeën van de crash deden ons opnieuw tijd verliezen en we verhuisden naar een defintieve vijfde plaats en tweede in de Klasse na de Ligier van T2 Racing. Het was een zure appel, maar het ligt al opnieuw een tijdje achter ons en we richten ons nu op de eindsprint. We weten nu wel dat we de 24 Hours of Zolder kunnen winnen. Maar door die bewuste crash kwam MExT Racing wel op gelijke hoogte en wordt het geen gemakkelijke
Luc De Cock - Jim De Cock
Luc De Cock - Jim De Cock
opdracht komend weekend. Het is niet omdat wij de eerste drie races wonnen dat dit gebeurde met de vingers in de neus. Vergeet niet dat de Wolfs en ander snel tuig klaar staan om het seizoen in schoonheid en met een zege af te ronden. Indien de puzzel perfect in elkaar valt hebben we uiteraard veel kans om kampioen te worden, maar een wedstrijd moet steeds worden verreden; idem dito voor MExT Racing. We gaan met Luc De Cock, Tim Joosen en Sam Dejonghe ons dreamteam terug opstellen. Met drie omdat vooral Sam opnieuw dit jaar een grote meerwaarde betekende en hij zodoende ook zijn verplichte vier resultaten kan voorleggen. Als we de titel pakken, dan liefst met het trio samen", aldus teambaas Jim De Cock.

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Bij MExT Racing Team horen we andere geluiden. Het West-Vlaamse team van Lieven Goegebuer dat in 2016 zijn beste seizoen kent uit zijn loopbaan zal aan de start komen met Xavier Stevens en Kris Wauters. Koen Wauters heeft verplichtingen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux dat komend weekend aktief is in Zandvoort. Maar Koen komt, net als zijn broer Kris aan zijn vier deelnames en ook hier zal het vaste trio de mogelijke titel kunnen vieren. Xavier Stevens is de enige van het drietal die tijdens alle races aan de start stond terwijl het team tijdens de 24 Hours of Zolder nog verder werd uitgebreid met team owner Lieven Goegebuer, Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck. 

Koen Wauters-Kris Wauters-Xavier Stevens - MExT Porsche 991 Cup
Koen Wauters-Kris Wauters-Xavier Stevens - MExT Porsche 991 Cup
Lieven Goegebuer: "Voor mij is het seizoen nu reeds geslaagd. We boekten drie zeges op vier wedstrijden en stonden driemaal op het podium algemeen. Tijdens de 24 Hours of Zolder werden we enkele verslagen door de eerste wagen van Belgium Racing die zijn vierde zege op rij boekte tijdens deze loodzware race. Ook wij hebben er een fantastische etmaalrace opzitten. Het was voor ons en quasi het voltallige team de eerste deelname aan de 24 Hours of Zolder en de samenwerking met Nicolas en Jeffrey was fantastisch. We werden tweede tijdens mijn eerste race na enkele jaren van inactiviteit. Ik ben een tevreden man. De titel in Belcar 2 mag ons niet meer ontglippen en inzake het kampioenschap hebben we het zelf niet in handen".

MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
MExT Racing Team - Porsche 991 Cup
Xavier Stevens: "We komen niet naar Zolder voor een gezondheidswandeling. We gaan rijden zoals we gewend zijn, maar gaan de zaken iets tactischer aanpakken. De titel in Belcar 2 mag ons niet meer ontglippen als we gevrijwaard blijven van pech, terwijl inzake de algemene titel de grootste druk bij Deldiche Racing ligt".



Foto's: Marnik Mouchaers - Martijn Wouters - MExT Racing Team

--- Tussenstand Belcar Endurance Championship 2016 - na 24 Hours of Zolder (pdf) ---

    



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belcar Endurance op dinsdag 4 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons