van der Horst

Hell: Andras Bakkerud geeft iedereen het nakijken

Bakkerud voor Hansen en Solberg
Bakkerud voor Hansen en Solberg
De Noor Andreas Bakkerud schreef afgelopen weekend geschiedenis in zijn thuishaven Hell, waar de vijfde manche van het World RX werd verreden. Hij is de eerste Noor die een WK zege in eigen land kon verzilveren. Iets waar zelfs tweevoudig wereldkampioen Petter Solberg nooit in slaagde. Bovendien is hij de eerste in de geschiedenis van het WorldRX die erin slaagt om alles te winnen tijdens het weekend. Ook de Zweed Kevin Hansen deed het hem na, maar dan in het Euro RX die zijn tweede manche kende in het Noorse Hell.
Ekström, Bakkerud & Hansen
Ekström, Bakkerud & Hansen
Het talrijke maakte zich op voor een titanenstrijd tussen de Noorse thuisrijder Petter Solberg en de Zweedse leider in de tussenstand Matthias Ekström. Maar het was een andere Noor, Andreas Bakkerud die met zijn Ford Focus RS van het Hoonigan Team van Ken Block met alle eer ging lopen.

Nadat de Zweedse DTM rijder Mattias Ekström in het Belgische Mettet de leiding in het kampioenschap had over genomen van Petter Solberg en drie van de reeds vier verreden wedstrijden won, was de Noorse wereldkampioen uit op revanche in zijn thuisland Noorwegen. De kloof was amper vijf punten en een Noors-Zweeds duel hing in de lucht.

Andreas Bakkerud was in Montalegre goed aan het seizoen begonnen, maar zakte nadien wat weg. In het Engelse Lydden Hill stak hij opnieuw zijn neus aan het venster en dat was een voorbode voor wat we te zien kregen in het Noorse Hell.
Bakkerud won vorig jaar een WK manche in Italië en won een jaar eerder de WK manches in Lydden Hill en Turkije. Hij stond ook regelmatig op het podium en was een vaste klant in de halve finales en finales. Sinds EMG het rallycross een ander gezicht gaf stond hij steeds binnen de top 5 in de eindafrekening. Bakkerud is dus een topper en zijn zege is niet echt een verrassing. De manier waarop echter wel, want hij liet enkel de kruimels voor de concurrentie.

Bakkerud versus Solberg
Bakkerud versus Solberg
Nog nooit eerder in de geschiedenis van de rallycross kon een piloot viermaal op rij de snelste chrono klokken om dan nog eens de halve finale en de finale naar zijn hand te zetten. Andere piloten zoals ondermeer Solberg en Ekström gingen reeds enkele malen met de maximale puntenoogst huiswaarts, maar slaagden er nooit in om ook de vier kwalificatieheats te winnen.
Alle vier de kwalificatieheats gingen dus naar Bakkerud, terwijl  hij ploegmaat bij Hoonigan, de Amerikaanse vedette Kan Block, er niet in slaagde om zich binnen de top 12 te kwalificeren en dus niet aan de halve finales mocht deelnemen. Ook de Rus Timur Timerzyanov en de Fransman Sebastien Loeb speelden een grote rol van betekenis tijdens de kwalificaties.

Andreas Bakkerud - Ford Focus RS
Andreas Bakkerud - Ford Focus RS
De halve finales werden gewonnen door Bakkerud en Timerzyanov en deze lieten Hansen, Solberg, Ekström en Loeb achter zich. Even leek het erop dat Timerzyanov tijdens de finale een schitterende zaak zou doen. De Rus ging samen met Ekström en Loeb onmiddellijk jokeren en hij reeds het gat met de leiders quasi dicht. Solberg ging iets te wijd in zijn jokerlap en verloor een plaats. En toen Timerzyanov lek reed rook Ekström zijn kans om door te stoten naar de derde plaats achter de ongenaakbare Bakkerud en Timmy Hansen. Een mooi podium met een Ford Focus als winnaar voor Peugeot en Audi.

In de tussenstand van het kampioenschap blijven Ekström en Solberg nu reeds drie wedstrijden gescheiden door vijf punten. Met Bakkerud hebben we ook de derde winnaar en het derde merk op vijf races. Sebastien Loeb reed een meer dan behoorlijke wedstrijd en staat nu ex aequo met Kristoffersson op de derde plaats voor Bakkerud die over Heikkinen naar de vijfde plaats wipt.

Kevin Hansen baas in European RX
Kevin Hansen baas in European RX
Wat Bakkerud realiseerde in het WK deed ook Kevin Hansen, de jonge broer van Timmy, in het EK. Ook hij reed viermaal de snelste kwalificatie en won zowel de halve finale als de finale. De jonge Zweedse Peugeot rijder staat ongeslagen aan de leiding in de tussenstand na twee wedstrijden. Hij deelde in Hell het podium met Tord Linnerud en Tamas-Pal Kiss, terwijl regerend kampioen Tommy Rustad in de halve finales bleef hangen. Geen geluk hier voor onze landgenoot MDK die reeds tijdens de trainingen de handdoek in de ring moest gooien met technische averij.

Foto's; Johnny Loix
Info: Frieda Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zondag 12 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Noorwegen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons