van der Horst

Andretti toegelaten tot de Formule 1 door de FIA

Michael Andretti
Michael Andretti
De FIA boog zich afgelopen maanden over de nieuwe inschrijvingen om toe te treden in de Formule 1, met het oog om het deelnemersveld in 2025 te vervoegen. Daar werd Andretti als enige serieuze kandidaat vooruitgeschoven. De Amerikaanse teameigenaar aast al langer op een plek in de koninginnenklasse, maar werd tot nu toe altijd geweigerd. Nu is Andretti en co al een stap dichterbij om dit toch te realiseren, al is men er nog niet helemaal.
Aankondiging Andretti Global en General Motors
Aankondiging Andretti Global en General Motors
Andretti zit al langer aan te kloppen om toe te treden tot de Formule 1 en dat bevestigde oud-coureur Mario Andretti al in en interview vorig jaar. Toen stuitte zijn zoon Michael Andretti, hoofd van Andretti Global, op een njet van de Formule 1 en de teams. Maar opgeven deden de Andretti's niet, integendeel. Begin dit jaar volgde er prompt een bericht dat zij in zee zouden gaan met Cadillac als constructeur..

Natuurlijk toen moest het proces om toegelaten te worden tot de formule 1 nog beginnen. Na twee selectieronden kwam Andretti er als beste uit, nadat de FIA in de tweede fase drie andere aanbiedingen afschoot. Daar zaten Hitech en Rodin Carlin bij, bekend van onder meer de Formule 2 en het Aziatische LKYSUNZ. Dit laatste team had al zelfs vergevorderde plannen om een wagen in te zetten voor meervoudig W Series-kampioene Jamie Chadwick. Maar het was dus Andretti Global die er als beste kandidaat uitkwam. De eerste horde is nu gepasseerd, maar de moeilijkste moet nog komen: de Formule 1 organisatie zelf.

Stefano Domenicali & Jean Todt
Stefano Domenicali & Jean Todt
Stefano Domenicali, hoofd van de F1, is vrij duidelijk hierover: het nieuwe team moet een meerwaarde brengen om te mogen toetreden tot het clubje. Na de bekendmaking van de FIA, kwam de Formule 1 zelf met een communiqué naar buiten waarin men zegt zich nu zelf te buigen over de aanbieding. Ben Sulayem zelf verzekert dat het Amerikaanse team met een zeer degelijk verzoek kwam aankloppen. Het valt dus nog steeds af te wachten of we binnenkort een elfde team op de grid zien of niet. In ieder geval zijn Michael Andretti en co al een stapje dichter om dit te realiseren!

Foto's: Formula E - Andretti Global - Georges de Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule 1 op dinsdag 3 oktober 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons