van der Horst

Audi R18 dan toch niet naar het museum?

Audi Sport Joest - Audi R18
Audi Sport Joest - Audi R18
Ondanks de onverwachte aankondiging dat Audi met onmiddellijke ingang de stekker uit haar succesvolle LMP1-programma trekt, is het niet uitgesloten dat we de R18 LMP1 alsnog in actie zien komen in de nabije toekomst, dat verklaarde VAG-motorsportbaas Wolfgang Durheimer aan het Britse Autocar. "Wij zijn zeker bereid om samen te werken met een team dat over de nodige expertise en fondsen beschikt om de wagen in te zetten," zei Durheimer.
Bovendien bevestigde hij zelfs dat er reeds de nodige animo is voor dergelijk ambitieus project. "Er is interesse, maar de situatie is complexer dan deze bij het WRC-programma van Volkswagen. Deze wagens zijn dermate technologisch geavanceerd dat een privéteam er niet zomaar mee aan de slag kan."

Audi Sport Team Joest - Audi R18
Audi Sport Team Joest - Audi R18
De 2017-versie van de R18 was zo goed als klaar toen het programma werd stopgezet. Ralf Juttner verklaarde eerder tegenover Sportscar365 dat men de piste aan het bekijken was of het mogelijk was om de R18 zonder hybride systeem en met een aangepaste benzine krachtbron te laten uitkomen in de LMP1 Privateer klasse. Vooral de technische ondersteuning van de Dieselkrachtbron leek een knelpunt, al lijkt de uitspraak van Durheimer dit nu tegen te spreken.

Het is echter maar de vraag of er überhaupt een team (buiten Joest) in staat is om dergelijke complexe wagen te runnen, laat staan over de nodige budgetten beschikt. Dat antwoord gaf Audi motorsport-baas  Dr. Wolfgang Ullrich ook aan Autosport.be toen we hem eerder dit jaar vroegen naar de mogelijkheid of we een R18 mogelijk in handen van klantenteams zouden zien rijden, "deze wagens zijn zeer complex en zelfs al gaven we er een aan een klantenteam, dan nog zouden ze er waarschijnlijk niet zomaar mee overweg kunnen." De laatste Audi die door een klantenteam werd ingezet was de R10 TDI, in 2010 en 2011 door Team Kolles; dat was weliswaar een bolide zonder de (complexe) hybridetechnologie.

Foto's: Vincent Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Endurance Championship op woensdag 7 december 2016.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons