van der Horst

Bahrein: Rosberg zet zegereeks verder – Vandoorne in de punten bij knap debuut

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg heeft met zijn Mercedes de Grote Prijs van Bahrein gewonnen, zijn tweede zege van het seizoen en vijfde overwinning op rij. Kimi Räikkönen werd voor Ferrari net zoals vorig seizoen tweede en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton, die een aanrijding bij de start met Bottas overleefde, vervolledigde het podium. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne heeft een knap racedebuut achter de rug. De Rumbekenaar, die dit weekend Fernando Alonso vervangt, eindigde op een tiende plaats met zijn McLaren-Honda en legde beslag op het laatste WK-puntje. De Fransman Romain Grosjean, die voor het debuterende Haas-team uitkomt, eindigde voor een tweede keer op rij in de punten. Sebastian Vettel kwam niet in actie; zijn dag eindigde al in de opwarmingsronde.
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
De wedstrijd was nog niet begonnen en er stond al een Ferrari aan de kant van de weg. Net zoals bij zijn grote held Michael Schumacher twintig jaar geleden tijdens de Grote Prijs van Frankrijk ging ook Vettel's Ferrari-motor tijdens de opwarmingsronde in rook op. Een opluchting alvast voor de Mercedes-boys, al kende polesitter Lewis Hamilton wederom een slechte start. Nico Rosberg nam makkelijk de leiding over in de eerste bocht en met een kamikaze-manoeuvre probeerde Bottas zijn Williams voorbij Hamilton's Mercedes te wringen. De twee kwamen in aanraking met mekaar, maar beide rijders konden hun weg verder zetten, ook al had de Brit schade opgelopen aan de onderkant van zijn W07. De Fin werd even later met een drive-through-penalty gestraft door de wedstrijdleiding.

Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Stoffel Vandoorne - McLaren-Honda
Na de eerste tien ronden had Hamilton zich kunnen terugknokken naar een derde plaats. Rosberg reed nog steeds comfortabel aan de leiding met zo'n dertien seconden voorsprong op Räikkönen. Stoffel Vandoorne was ondertussen nog maar de enige McLaren-Honda in het veld, nadat ook teamgenoot Jenson Button zijn wagen langs de baan geparkeerd had. Niet lang nadien volgden de eerste bandenwissels. Na de stops klom onze landgenoot op naar een knappe negende plaats, één plaatsje achter de Toro Rosso van Noorderbuur Max Verstappen. Nadat er één derde van de wedstrijd achter de rug was, noteerden we na eerder genoemde opgaves van Vettel en Button ook nog eens deze van Jolyon Palmer met de Renault en Esteban Gutierrez in de Haas.

Kimi Räikkönen - Ferrari
Kimi Räikkönen - Ferrari
Met nog zo'n twintig ronden te gaan, opteerde Ferrari voor een alternatieve pitstopstrategie. Iceman kwam binnen voor een nieuwe set rubber, maar niet snel daarna volgden de Mercedes-rijders ook het voorbeeld van hun Italiaanse concurrenten. Het plan om de leiding van Rosberg over te nemen werkte niet, maar de Fin zat toch wel dichter op de hielen van startnummer 6 dan voorheen en had zelf nog een duidelijke voorsprong op de regerende wereldkampioen met Zilverpijl nummer 44. Een knappe Max Verstappen in de Toro Rosso reed toen op een knappe vierde plaats, maar een extra pitstop zag de Nederlander terugvallen naar een zesde plaats.

Podium GP Bahrein
Podium GP Bahrein
Nico Rosberg lukte, op de tiende verjaardag van zijn F1-debuutrace, de zestiende zege uit zijn carrière, gevolgd door Ferrari's Räikkönen en teamcollega Hamilton. Romain Grosjean kon zich wederom als ster van de wedstrijd nomineren. Met een een knappe vijfde plaats scoorde hij opnieuw waardevolle punten voor het debuterende team van Gene Haas. Stoffel Vandoorne in de McLaren reed een meer dan behoorlijke wedstrijd met enkele knappe inhaalacties onderweg. Hij wist met zijn Honda-aangedreven bolide de tiende plaats te pakken en zo beslag te leggen op zijn allereerste WK-puntje. In Rumbeke en omstreken barst het volksfeest alvast los!

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Bahrein 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG57 ronden in 1:33:34.696
2.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+ 10.282
3.Lewis HamiltonMercedes AMG+ 30.148
4.Daniel RicciardoRed Bull Racing+ 62.494
5.Romain GrosjeanHaas+ 78.299
6.Max VerstappenToro Rosso+ 80.929
7.Daniil KvyatRed Bull Racing+ 1 lap
8.Felipe MassaWilliams+ 1 lap
9.Valtteri BottasWilliams+ 1 lap
10.Stoffel VandoorneMcLaren Honda+ 1 lap
11.Kevin MagnussenRenault+ 1 lap
12.Marcus EricssonSauber+ 1 lap
13.Pascal WehrleinManor+ 1 lap
14.Felipe NasrSauber+ 1 lap
15.Nico HülkenbergForce India+ 1 lap
16.Sergio PérezForce India+ 1 lap
17.Rio HaryantoManor+ 1 lap
18.Carlos Sainz Jr.Toro RossoDNF
19.Esteban GutierrezHaasDNF
20.Jenson ButtonMcLaren HondaDNF
21.Sebastian VettelScuderia FerrariNiet gestart
22.Jolyon PalmerRenaultNiet gestart

Foto: Georges De Coster



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons