van der Horst

Baku: Circuit geoptimaliseerd voor tweede editie Baku World Challenge

Baku World Challenge 2014
Baku World Challenge 2014
De tweede editie van de Baku World Challenge zal worden verreden op een aangepaste versie van het circuit van vorig jaar. Niet alleen is Bakoe een unieke locatie, ook de stratenomloop is zeker niet alledaags te noemen. Het circuit werd voornamelijk uitgetekend op een brede kustlaan, wat hoge snelheden in de hand werkt, en kent amper twee echte 90-graden bochten. De nieuwe lay-out is weliswaar een halve kilometer korter, het eindresultaat zou echter nog sneller moeten zijn dan in 2013.
Eerste hairpin
Eerste hairpin
De controversiële en zeer nauwe tweede chicane werd uit het tracé gehaald. Een gestrande wagen veroorzaakte er vorig jaar nog een rode vlag situatie tijdens de Qualifying Race. Ter compensatie werd de eerstvolgende rechts-links combinatie hertekend, om de snelheid te drukken voor de wagens het nauwere centrum induiken. De chicane in de aanloop naar de tweede haarspeldbocht – die er eigenlijk geen was – werd tevens weggelaten en daarenboven werd de voorafgaande lange doordraaier wat breder gemaakt. 
 
Chicane voor pit entry
Chicane voor pit entry
De tweede hairpin werd wegens een lokale bouwwerf wat naar voren opgeschoven, wat de inkorting van het circuit verklaard. Tot slot werd ook de chicane voor de ingang van de pits aangepast, waardoor deze nu een snelle links-rechts combinatie is geworden. 
 
“Ze hebben het circuit beter gemaakt, het ziet er goed uit,” aldus Laurens Vanthoor. “Onze Audi bewees vorig jaar al wat hij hier kan.”
 
“Het is een duidelijk verbetering ten opzichte van vorig jaar,” bevestigde Andreas Simonsen (Zakspeed). “De baan zou onze Mercedes nu beter moeten liggen, zeker nu de trage busstop chicane weg is, hoewel ik denk dat de Corvettes hier goed aan hun trekken komen, en natuurlijk ook de Porsches.” 

Foto's: Vincent Wouters
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Sprint op vrijdag 31 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Baku World Challenge.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons