van der Horst

België: Rosberg pakt zoals verwacht de pole

Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg heeft zonder al te grote problemen de pole gepakt voor de GP van België van morgen. Met Lewis Hamilton buiten schot kende de Duitser niet veel concurrentie en was de enige van de toppers die in Q3 maar één rondje reed. Rosberg kan morgen een uitstekende zaak doen in de strijd om de titel. Max Verstappen reed de tweede tijd terwijl Ferrari de tweede startrij inpalmde. Daniel Ricciardo maakte een foutje in zijn laatste poging en moest tevreden zijn met plaats vijf voor de beide Force India's.
Felipe Massa - Williams Martini Racing
Felipe Massa - Williams Martini Racing
Naast de reeds bekende straffen voor Hamilton, Fernando Alonso en Marcus Ericsson kreeg nu ook Esteban Gutierrez een straf vanwege een incident in de derde vrije training. De Mexicaan zal vijf plaatsen lager vertrekken dan de tijd die hij reed in de kwalificatie. Hamilton reed in Q1 amper één rondje, binnen de 107%-regel, en parkeerde dan zijn Mercedes weer in de box. Ook Alonso had hetzelfde plan maar dat liet zijn gloednieuwe Honda-motor zelfs niet toe. Naast beide grote namen overleefden ook de beide Saubers Q1 niet, wat enigszins teleurstellend was met hun nieuwe bodemplaat en nieuwe achtervleugel. Ook Daniil Kvyat kon gaan douchen na de eerste sessie en hetzelfde gold voor Esteban Ocon. De Fransman, momenteel 24ste in DTM, maakt dit weekend zijn F1-debuut als vervanger van Rio Haryanto en deed het met een achttiende tijd verre van slecht. Hij was maar een halve seconde trager dan Manor-ploeggenoot Pascal Wehrlein die een sensationele negende tijd reed. Felipe Massa was verrassend de snelste man in Q1, gevolgd door beide Ferrari's. 

Nico Hülkenberg - Sahara Force India Formula One Team
Nico Hülkenberg - Sahara Force India Formula One Team
In de tweede sessie kwamen Rosberg, de Ferrari's en Ricciardo buiten op zachte banden. De Force India's en beide rijders van Williams kozen voor de superzachte banden, die erg snel slijten op dit parcours, dit om zeker te zijn van een plaats in Q3. Ook Verstappen maakte deze keuze. Rosberg dook onder de 1:47, met een 1:46.999, wat indruk maakte op Niki Lauda. Verstappen en Hulkenberg maakten, op superzachte banden, de top drie vol. Geen grote verrassingen bij de uitgeschakelden: Wehrlein, Carlos Sainz Jr. en beide rijders van Renault en Haas. Jenson Button worstelde zich nog net in Q1, op een tiende van Ricciardo die op zachte banden een risico nam. 

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
In de laatste sessie gaf Rosberg nogmaals te kennen hoe dominant nog steeds Mercedes is. Zelfs met hardere banden en in minder pogingen is het merk met de ster nog steeds sneller dan de rest. Verstappen gaf in tijd wel niet veel toe, anderhalve tiende seconde, en vertrekt morgen voor zijn 'bijna-thuisrace' vanop de beste startpositie in zijn F1-loopbaan: tweede. Ploegmakker Ricciardo werd opvallend gemakkelijk verslagen met bijna vier tienden. Tussen hen reden de Ferrari's zich naar de tweede startrij. Achter Ricciardo zien we nog beide Force India's en beide Williams-bolides met er tussen Jenson Button die toch nog een kleine glimlach kon toveren bij Honda met plaats negen.

Foto's: Georges De Coster & Vincent Wouters



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons