van der Horst

Canada: Tweede zege voor Davy Jeanney

Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Nadat op zaterdag de Zweed Timmy Hansen de kwalificaties overheerste, ging het feest bij Team Peugeot Hansen een dag later verder. Hansen was op zondag nog tweemaal de snelste tijdens de nog resterende kwalificatieheats, terwijl ploegmaat Davy Jeanney zijn tweede zege van het seizoen liet optekenen. Het minste wat je kan stellen is dat Team Peugeot Hansen aan een schitterend periode bezig is

Peugeot Team Hansen indrukwekkend

Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Tijdens de laatst verreden wedstrijd op het thuisfront in het Zweedse Höljes moest de wedstrijddirectie tussenbeide komen om Ekström de zege toe te eigenen na een incident in de laatste bocht met Timmy Hansen. De wedstrijd daarvoor, in het Duitse Buxtehude was zijn teamgenoot, de Fransman Davy Jeanney, de snelste tijdens de kwalificaties waarna hij ook zijn eerste wedstrijd won in World RX.

Solberg voor het eerst niet in finale

Tommi Rustad - Audi S3 SuperCar
Tommi Rustad - Audi S3 SuperCar
De jonge Timmy  Hansen was afgelopen weekend opnieuw de snelste kwalificatierijder in Canada, maar kon het niet afmaken. Tijdens de eerste halve finale vertrok de jonge Zweed op de pole, maar werd tijdens de start in de muur gedrukt door Petter Solberg, die samen met Hansen vanop de eerste startrij vertrok. Hansen kon verder, maar na 100 meter kwam het opnieuw tot een contact tussen de Noorse wereldkampioen en de Zweedse youngster. Daarbij werd de voorophanging van de Peugeot van Hansen zwaar beschadigd waardoor hij ook de Fiësta van Nitiss meepakte in zijn wilde rit en beiden moesten opgeven. Solberg kon opnieuw vertrekken, maar werd pas als vierde afgevlagd waardoor de regerende wereldkampioen voor de eerste maal sinds het World RX niet aan de start stond van de finale. De halve finale werd gewonnen door Rustad die een gans weekend goed op dreef was in de Audi S3 van ALL-INKL.COM Muennich Motorsport die hij voor het eerst ontdekte in Canada. De Noor haalde het van de Polo's van Heikkinen en Foust die zodoende zeker waren van een plaats in de finale. Tijdens de tweede halve finale vonden we de Zweed Mattias Ekström op de pole voor Jeanney, Bakkerud, Stohl, Kristoffersson en Timerzyanov. Jeanney pakte de leiding voor Bakkerud en Ekström, terwijl Timerzyanov en Stohl in de fout gingen. Jeanney kon de leiding behouden, terwijl Ekström Bakkerud in extremis nog naar de derde plaats verdrong.

Jeanney van start tot finish

Jeanney-Heikkinen-Foust
Jeanney-Heikkinen-Foust
Op de startgrid van de finale vonden we zodoende Jeanney met de Peugeot 208 op de pole, geflankeerd door de Audi S3 van de ex-beschermeling van Martin Schanche, Tommy Rustad, met daarachter  DTM-ster Ekström in de EKS Audi S1, Heikkinen in de VW Polo van Marklund Motorsport, Andreas Bakkerud in de OlbergsMSE Ford Fiësta en de Amerikaan Tanner Foust in een andere Marklund- VW Polo. Vier verschillende merken en vijf verschillende type wagens.

Jeanney pakte de kopstart voor Heikkinen, terwijl Rustad, Bakkerud en een slecht gestartte Ekström onmiddellijk de jokerronde ingingen. Jeanney en Heikkinen konden een gat slaan en zouden door de gezamenlijke concurrentie niet meer worden bijgebeend. De Fransman kon zijn tweede zege van het seizoen behalen, maar kreeg het in de laatste ronde nog lastig met een opzittende Heikkinen. Bakkerud en Ektröm maakten een stuurfoutje zodat de Amerikaan Foust als derde over de meet kon rijden voor de Noor Rustad.

Solberg blijft stevig in het zadel

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Ondanks het feit dat Petter Solberg niet in de finale stond, vergroot hij zijn voorsprong in de tussenstand. De tweede in de tussenstand, Kristoffersson, presteerde ook niet naar behoren en verliest zijn tweede plaats aan Andreas Bakkerud. Hansen blijft voor ploegmaat Jeanney, die opschuift naar de vijfde plaats ten nadele van Nitiss. Eström en Heikkinen blijven op de zevende en achtste plaats.

Andere kleppers die door pech of aanrijdingen buiten de top 12 vielen en dus niet doordrongen tot de halve finales waren onder meer Anton Marklund, Patrick Carpentier, Liam Doran en Robin Larson.

Foto's: WorldRX



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zondag 9 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Canada.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons