van der Horst

Cédric Wauters blikt terug op GT Academy 2014 European final

European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Begin deze maand won Gaëtan Paletou de Europese Nissan GT Academy. De Fransman versloeg in een felle onderlinge strijd uiteindelijk onze landgenoot Cédric Wauters, de enige overgebleven deelnemer uit het team Benelux. In de finale raakte Wauters betrokken in een aanrijding, maar vocht niettemin terug om vervolgens Paletou als winnaar te zien worden uitgeroepen. Onze landgenoot nam enkele weken de tijd om zijn evaringen te laten bezinken en blikt terug op zijn zilveren medaille.
Op zaterdag 26 juli wist ik me via de nationale finale van GT Academy te plaatsen voor de Europese finale van GT Academy 2014. Ik won de nationale finale overtuigend in Spa. De 5 andere finalisten uit Benelux waren Kenny Herremans, Laurens Beerten, Rick Lubberding, Kevin Scholtes en Paul Broekmeulen.
 
Op dinsdag 29 juli was het dan zover, we werden al vroeg in Zaventem verwacht voor onze vlucht richting Londen (Heathrow). Eens daar aangekomen werden we opgehaald door onze teamleider (Bradley Philpot). Ik kende hem reeds uit de indoorkarting dus we konden meteen wat bijpraten. Hij gaf ons een korte uitleg over de komende week maar kon ons nog niks vertellen over de activiteiten zelf. Er waren 7 verschillende teams in deze nationale finale, namelijk: team France, team Benelux, team Iberia (Spanje & Portugal), team UK, team Russia, team SwePoCzech (Zweden, Polen & Tsjechië) & team Italy. Bradley zou ons de hele week rondleiden op race camp en ons van punt A naar B brengen etc…

Na een vrij lange rit kwamen we uiteindelijk aan in Silverstone. We verbleven in de Snoozebox. Een soort van mobiel hotel met catering en dergelijke. Alles zag er zeer verzorgd uit en beviel ons wel.
 
Na de aankomst gingen we onze bagage op de kamer leggen, die waren vrij klein maar wel enorm proper en gezellig! Ik kreeg toen nog meer zin in race camp. We werden al meteen opgeroepen om onze race-uitrusting te passen op het ‘Stowe’ circuit. Nadien werden we onderworpen aan een aantal fysieke testen. Mijn lichaam staat blijkbaar volledig op punt. 1m79, 60kg, 35.5kg spier en slechts 2.7kg vet!
Tijdens de fysieke testen scoorde ik meer dan behoorlijk, ik kon dus met een tevreden gevoel ’s avonds mijn bed in. Helemaal klaar voor de 1ste officiële dag!

Dag 1

Om half 7 liep mijn wekker af. Na het ontbijt werden we weggebracht naar onze 1ste officiële challenge van race camp. Eens aangekomen bleek het om een ‘assault course’ te gaan. 2km modder en zand met tientallen obstakels. Doel van de challenge? Met het hele team zo snel mogelijk de course afwerken. De tijd van het laatste teamlid telde.
 
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Na de tv-opnames en briefing besloten we als team rustig te starten en onze krachten te sparen voor het einde omdat er nog een heleboel zware obstakels stonden te wachten. Zoals verwacht gingen de 6 andere teams er als een speer vandoor bij de start en was er bij het eerste obstakel een complete chaos uitgebroken. Iedereen moest over een 6ft (1.8m) hoge muur kruipen. Eens erover lagen we al meteen 3de door onze slimme en efficiënte aanpak. Team SwePoCzech lag op kop, kort gevolgd team Russia. Naarmate de ‘assault course’ vorderde wonnen we terrein op de teams voor ons. Net over de helft gingen we team Russia voorbij en liepen we zienderogen in op team SwePoCzech. Bij het laatste obstakel lagen we nek aan nek maar uiteindelijk moesten we toch (heel) nipt de duimen leggen en werden we dus 2de!
 
Na de middag was het dan tijd voor onze 1ste circuitproef. Een benchmark op Stowe in een Nissan 370Z Nismo. Ik ging er meteen vol tegenaan en kreeg positieve feedback na mijn run. Meteen na de benchmark gingen we naar het internationale circuit van Silverstone om daar kennis te maken met de Nissan GT-R spec 2011. Wat een auto! De eerste keer dat je de pit verlaat en het gas openduwt is echt een geweldig gevoel.
Ik had meteen veel vertrouwen in de auto en ook die run ging enorm goed met positieve feedback van de instructeur.
 
European Nissan GT Academy 2014 - Team Benelux
European Nissan GT Academy 2014 - Team Benelux
’s Avonds was het meteen tijd voor onze 2de officiële challenge. Daarvoor gingen we naar een oval circuit. We gingen namelijk een stockcar race doen met alle teams en de startopstelling werd bepaald aan de hand v/d uitslag van de eerder afgewerkte ‘assault course’. Goed nieuws voor ons dus, want daar werden we nipt 2de. Onze start ging goed en we konden meteen een kloofje slaan op de andere teams. Na enkele tactische en soms ook vroege wissels was het exact na halfweg in de wedstrijd mijn beurt. Door mijn goede prestatie eerder op de dag kreeg ik het meeste rijtijd om zo de winstkansen te verhogen. Uiteindelijk bleek dat niet meer nodig, we wonnen de wedstrijd met maar liefst 3 ronden voorsprong door een perfecte strategie!

Dag 2

Opnieuw vroeg opstaan op dag 2! We kregen bij het ontbijt te horen dat we richting Bedfort circuit gingen. Eens daar aangekomen werd ons verteld met welke auto’s we gingen rjiden die dag. Echter kregen we eerst een uitgebreide briefing en nadien was het tijd voor lunch. Na de lunch werden we bij Tim gehaald en was het al meteen tijd voor de eerste eliminatie! Tim sprak ons allen kort even toe en uiteindelijk was het Rick Lubberding die als eerste race camp moest verlaten. Gelukkig voor hem mocht hij wel nog de activiteiten meedoen op Bedfort.
 
We begonnen met het rijden in een JP-LM, een soort radical met 3 liter V6 jaguar motor die 265pk levert. Ik was daarin 3de op 6. Laurens en Kenny waren net iets sneller maar ik wist na mijn run perfect waar en hoe ik nog behoorlijk wat tijd kon winnen. Meteen daarna was het al tijd voor de formula Jaguar, aangedreven door diezelfde 3 liter krachtbron maar met een iets lichter chassis. Echter vond ik die formula Jaguar helemaal niet zo fijn rijden door gigantisch veel onderstuur. Na de run kregen we wat info maar helaas kregen we geen data en 2de run om onszelf te kunnen verbeteren. Ik was 2de snelste, Laurens net ietsje sneller. Uiteraard zijn die tijdverschillen moeilijk te vergelijken aangezien we toen al reeds 2x in verschillende auto’s hadden gereden.
Als laatste activiteit die dag stond de Caterham test op het programma. Ik was in mijn run meteen snel en verbeterde het dag record. In mijn 2de run deed ik er nog een halve tiende af terwijl ik daar zeker 3-5 tienden sneller had gekunnen.
Na de circuitproef met de Caterham deden we nog een soort van 1 v 1 competitie op identieke circuits. Op het einde van de activiteit begon het te regenen waardoor de tijden quasi onvergelijkbaar waren.

’s Avonds was ik niet ontevreden over mijn 2de dag al wist ik dat het niet makkelijk zou worden om als laatste over te blijven in team Benelux, zeker omdat we allen zo dicht bijeen zaten.

Dag 3

De 3de dag op race camp begon met een circuitproef op het internationale circuit van Silverstone in een Nissan GT-R. We kregen 4-5 rondjes met een instructeur naast ons om een aantal nieuwe dingen te proberen maar meteen ook zo snel mogelijk te zijn. Wat blijft die GT-R toch een sensatie om mee te rijden… Ik was nipt snelste maar was over mijn 3 flying laps wel stukken constanter als de anderen (alle ronden binnen 1 tiende). Een goede start van de dag dus!
Kort na de circuitproef werden we naar een grote parkeerplaats gebracht waar we een driftproef gingen doen in een Caterham. We moesten in onze run verschillende dingen proberen. De verschillende elementen werden gequoteerd door een ervaren instructeur van GT Academy. Eerst een donut, dan een ‘figure of 8’ en dan een freestyle run om zo onze autobehendigheid te demonstreren. Ik had wat moeite me aan te passen aan het kleine stuur en de gewichtsverdeling van de Caterham tijdens het driften. Eens ik dat onder de knie had ging het vrij vlot en kreeg ik zelfs de hoogste score op deze proef! Het was ondertussen beginnen gieten, we gingen verder voor de volgende challenge. De 3de officiële al!
Tijdens de briefing vertelde Tim ons dat de challenge werd uitgevoerd door 2 teams van elk 2 personen. Heh? We zijn toch nog met 5? 1 iemand kreeg immuniteit. Helaas voor mij was dat Laurens, doch niet onverdiend na zijn sterke prestatie op dag 2.
 
De challenge zelf dan maar. Het ging om een pitstop challenge. 1 persoon begint met een band te wisselen, eens dit achter de rug is stapt de andere in en rijdt 1 ronde op het Stowe circuit. De persoon achter het stuur komt meteen terug binnen om dan zelf nog een band te verwisselen. Als dat was uitgevoerd stapte de 1ste persoon in om ook 1 ronde te rijden. Het team dat als eerste over de finish kwam won deze challenge en die 2 personen waren ook meteen vrij van eliminatie.
Ik werd samen met Kevin in team gezet door Tim. We namen het dus op tegen Paul en Kenny. Samen met Kevin overliep ik de hele procedure meermaals om zeker geen steken te laten vallen.   Kevin begon met de band te wisselen en dat ging super snel. Ik vertrok uit de pit met een behoorlijk grote voorsprong en kon dus zonder risico’s mijn bandenwissel uitvoeren. Toen Kevin uit de pit vertrok was de versprong iets verkleind maar nog steeds groot genoeg om de overwinning zonder problemen in de wacht te slepen. We waren dus beide veilig voor eliminatie!
 
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Zowel Paul als Kenny werden bij Tim geroepen voor de eliminatie. Ze kregen beiden nog 1x de kans om zichzelf in de competitie te houden door uit te leggen waarom zij GT Academy konden winnen. Uiteindelijk was het Kenny die race camp moest verlaten.
 
s ‘Avonds stond er nog 1 activiteit op het programma. Een competitie tussen de verschillende teams op een slalom parcours met een crazy cart. Deze activiteit was meer ter ontspanning maar toch gingen we er allen volledig voor!

Dag 4

European Nissan GT Academy 2014 - Cédric Wauters
European Nissan GT Academy 2014 - Cédric Wauters
De 4de dag op race camp begon met een vrij lange trip naar een oud vliegveld waar een volledige ‘ Gymkhana’ course was opgesteld. Er waren 2 circuits die naast elkaar liepen. De bedoeling was ons dan ook snel duidelijk. 1 v 1. De verliezers van elke ronde moesten het dan onderling uitvechten in nog een run. De verliezer daarvan ging sowieso naar huis.
We kregen 2 runs om de wagen en het tracé te leren kennen. Belangrijk detail: het linkse tracé had een linksgestuurde auto en het rechtse tracé een rechtsgestuurde.

Tim deelde me in met Kevin. Laurens moest het opnemen tegen Paul.
In mijn 2 oefenruns was ik telkens wat trager dan Kevin, maar ik had me vooral geconcentreerd op de verschillende obstakels.
Uiteindelijk was het dan zover. De 3de en beslissende run. Mijn start is behoorlijk en we liggen meteen nek aan nek. Na 2 obstakels gaat het bij ons beide flink mis. Op het gladde gedeelte lag er plots veel meer water waardoor we beide verrast werden. Resultaat? 2 wagens tegen een stapel kartonnen dozen. Kevin verloor hiermee een stuk minder tijd en ik had meteen een ferme achterstand. Naarmate het tracé vorderde won ik tijd terug op Kevin en bij de pitstop kwam ik opnieuw langszij. Hij had blijkbaar problemen bij het opnieuw vertrekken uit de pitbox. De laatste 100m waren bloedstollend en daar kon ik gelukkig het verschil maken. Ik was dus safe voor de volgende eliminatie, al had ik het mezelf niet makkelijk gemaakt…
 
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Laurens won zijn run van Paul al had hij daar ook wel geluk dat Paul de wagen liet afslaan bij het wegrijden uit de pitbox. Paul lag namelijk voor tot op dat moment!
Kevin en Paul gingen het dus uitvechten in een laatste run om zo te beslissen wie naar huis ging. Het was uiteindelijk Paul die de run won en zo moesten we afscheid nemen van Kevin. 3 kandidaten bleven over…
 
Bij onze terugkomst kregen we te horen dat er nog 1 activiteit op het programma stond. Een aantal J-turn in de nieuwe Nissan Pulsar.

Dag 5

De 5de dag op race camp stond voornamelijk in het teken van het behalen van onze licentie. We begonnen ’s ochtends op Stowe met een uitgebreide briefing aansluitend met een theoretische test.
Na onze theoretische test was het tijd voor de circuitproef op Stowe met de raceversie 370Z Nismo. Ik maakte uitgebreid gebruik van de tracktime om de auto te leren kennen en aan te voelen wat de wagen wel en niet kon.
 
European Nissan GT Academy 2014 - Wolfgan Reip - Cédric Wauters
European Nissan GT Academy 2014 - Wolfgan Reip - Cédric Wauters
Na onze licentietest was het alweer tijd voor een andere activiteit. We gingen namelijk op Stowe rijden met een formula Silverstone. Een single-seater met 1.6l motor die +/- 130pk produceerde. We kregen 2 heats van elk ongeveer 9-10 ronden. In die heats reden de jongens van Italië & UK ook mee wat voor een iets drukker bezette piste zorgde. Ik had al snel een vrij goed gevoel in de auto maar merkte al snel dat ik vj veel topsnelheid miste. Zeker als een Italiaanse kandidaat me op de rechte lijn gewoon voorbij komt en me nadien ophoudt in het technische gedeelte. Ik vertelde wat ik voelde na mijn 1ste run aan Wolfgang Reip en die stelde me gerust dat  er inderdaad vrij grote verschillende op de auto’s zaten. Dat gevoel werd in de 2de run bevestigd als Laurens me gewoon voorbij komt gereden en zeer veel meters pakt tijdens het accelereren en op topsnelheid. Als Tim nadien tevreden reageert over mijn lijnen en rijstijl stelt me dat wel grotendeels gerust…

Dag 6

Race camp liep op dit moment al bijna op zijn einde. Toch stond er op dag 6 nog een grote challenge op het programma, namelijk een buggy wedstrijd!
Eens aangekomen keken we allen enorm hard uit om met die buggy’s te rijden.
Tijdens de briefing wordt al snel duidelijk dat dit niet zomaar een challenge is. Van de 3 overgebleven kandidaten zou slechts 1 persoon de wedstrijd rijden. Meer nog, de uitslag van de wedstrijd zou de startpositie van de finale wedstrijd op woendag bepalen!
 
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Iedere deelnemer kreeg 5 rondjes training om het beste van zichzelf te geven. Paul begon, ik ging na hem en wist Tim meteen te vertellen dat onze auto vermogen te kort kwam. Tim kon dat vrij handig oplossen en dan was het aan Laurens. Hij ging dan ook meteen een stuk sneller. Paul kreeg nadien nog 2 ronden omdat zijn run voortijdig was afgevlagd door een incident. Paul ging meteen ook 1.5s sneller dan zijn 1ste run, de wagen ging dus een stuk sneller. Na een aantal TV-verplichtingen ging Tim over tot zijn beslissing. Laurens mocht de wedstrijd rijden en ik had daar een dubbel gevoel over. Alle druk viel van mijn schouders maar tegelijk wilde ik die wedstrijd ook wel rijden om te tonen dat ik het ook kon. Laurens won de wedstrijd utieindelijk door een uitstekende tactiek van Tim en door zelf foutloos te blijven. We stonden dus op pole voor de finale wedstrijd op woensdag. Tegelijk ging er een alarm af bij mezelf dat ik nu echt wel beter moest gaan presteren om in de competitie te blijven…

Dag 7

De voorlaatste dag op race camp begon met in mijn ogen de leukste challenge van de hele week. Een inhaalchallenge op Stowe circuit in een Nissan GT-R. We kregen 3 ronden om zoveel mogelijk auto’s in te halen die werden bestuurd door ervaren instructeurs. Ook hier was het weer enorm belangrijk om goed te presteren. De winnaar per team was veilig voor de volgende eliminatie. De andere 2 kandidaten moesten het tegen elkaar opnemen in een dogfight op Stowe in een Nissan 370Z Nismo. Ik kon 5 auto’s voorbij en liet mooie dingen zien volgens Johny Herbert en Tim Coronel. Met die prestatie was ik safe en kon ik relaxed naar de dogfight kijken tussen Laurens en Paul.
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Voor we de dogfight aanvingen reden we richting het nationale circuit van Silverstone om een aantal ronden te testen met de Nissan 370Z raceversie. Ik offerde mezelf op om als 1ste te gaan. Na de competitie kregen we de tijden te zien en bleek dat ik in die test net geen seconde sneller was dan de andere jongens.  Na deze enorm leuke test was het dan tijd voor de dogfight. Laurens won deze uiteindelijk na wat vertraging die werd opgelopen veroorzaakt door de koppeling van beide wagens. Paul ging dus uiteindelijk naar huis en toen ging het dus tussen Laurens en mezelf…

Dag 8

Na een week hard strijden was het dan eindelijk zo ver! De finale dag van GT Academy was aangebroken. Dit kon zowaar de belangrijkste dag uit mijn leven worden…
 
We begonnen ’s ochtends met een 2de benchmark run op Stowe in de Nissan 370Z Nismo. Het lag nog vrij vochtig toen het onze beurt was, vrij moeilijke omstandigheden dus. Ik was uiteindelijk 1 seconde trager dan Laurens wat me even zorgen baarde, tot ik de data zag… Ik had in mijn snelle ronde een foutje gemaakt in de 1ste snelle chicane waar ik 0.5s verloor. Na de rechte lijn won ik dan weer enorm veel tijd op het tragere en technische gedeelte door slim de droge lijnen op te zoeken. In de laatste hairpin verloor ik nog eens 0.7s doordat ik daar in 3de versnelling moest blijven van mijn instructeur, duidelijk niet de snelste oplossing aangezien Laurens daar terugschakelde naar 2de. Ik had dus minstens even snel kunnen zijn in een goed rondje.
 
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Na de benchmark was het dan tijd voor onze laatste test op het internationale circuit van Silverstone in de Nissan 370Z raceversie. De eerste run werden we elk vergezeld door Wolfgang Reip die ons tips gaf en beoordeelde op onze rijstijl. Na elk 1 run te hebben afgelegd was het Tim Coronel die met ons meereed. Ik kon met opgeheven hoofd uitstappen na 2x zeer positieve commentaar te hebben gekregen. Na de competitie kon ik ook die tijden bekijken en daar bleek dat mijn 1ste vliegende ronde bijna 1s sneller was dan Laurens zijn snelste ronde over beide runs. Mijn snelste ronde was uiteindelijk meer dan 1s sneller. Na deze test wist ik dit nog niet dus was het bang afwachten wie Tim zou kiezen voor de finale wedstrijd. Na een zenuwslopend TV-stukje vertelde Tim me dat ik de wedstrijd zou rijden, ik viel bijna van mijn stoel! Wat een opluchting, alweer een stapje dichter bij die droom…

Voor de wedstrijd was er een soort van warm-up waar ik nipt snelste was voor SwePoCzech en Italië (0.1s verschil). Na die warm-up bleken de auto’s van Frankrijk en Rusland problemen te hebben. Er zouden slechts 5 auto’s de finale rijden en daardoor moest nog een oplossing voor gevonden worden. We reden vervolgens nog een kwalificatie, de snelste 5 waren safe, voor de andere 2 stopte race camp daar. Ik kreeg de auto van SwePoCzech en reed zowaar 0.9s sneller dan P2, wat een raket! Nadien bleek dat ik de enige was die onder 1’18 was gegaan met 1’17”4… Tim, Wolfgang & Bradley kwamen me allen nog moed inspreken. Volle focus stap ik in de auto en rij de pit uit. Bij de startopstelling schrik ik wel even als blijkt dat de Italiaanse auto op dezelfde hoogte staat als mij, helemaal geen F1 grid dus…
 
5 rode lampen gaan branden… EN GAAN UIT! De wedstrijd is onderweg. Door mij te focussen op de lampen liet ik de motor iets te hoog in toeren klimmen (4500rpm ipv de eerder geteste 3500 voor de start), dit samen met mijn startpositie op het vuile gedeelte van de piste zorgde ervoor dat ik wat tractie verlies en een matige start heb. De rest van het veld volgt in mijn bumper terwijl de auto van Iberia plots rechts van me aan de binnenkant zit, die had duidelijk wel een kanonstart... Met 3 gaan we de eerste bocht in. De Italiaan Ricardo Massa stuurt vol naar binnen zonder rekening met andere auto’s te houden. Hij knalt hard op mijn linkervoorkant. Pipo Rodrigues van team
European Nissan GT Academy 2014
European Nissan GT Academy 2014
Iberia was evenmin aan het nadenken, die stuurde eerst nog eens naar links vooraleer hij de rechtse bocht aansneed. Hij raakt mij op mijn rechterkant en ik zit zowaar in een sandwich waar ik geen kant op kan. Beide jongens out na bocht 1. Gaetan Paletou van Frankrijk komt me voorbij en ik ga zij aan zij de rechte lijn op met Karl Chard. De auto van BeneLux had duidelijk minder vermogen dan die van bv team UK en SwePoCzech waar team France mee reed in de wedstrijd. Ik verlies mijn plek puur op topsnelheid en zit 3 ronden vast achter Karl terwijl ik stukken sneller kon. Karl krijgt plots problemen met de versnellingsbak waardoor ik een plekje kan winnen. Gaetan is dan al te ver weg om er nog bij te raken ook al liep ik wat in naar het einde toe. Hij won de race dus vrij makkelijk, ik werd 2de. Met de tranen in mijn ogen parkeer ik de auto in de pit. Helaas geen tranen van geluk. Ik kon nog steeds niet geloven wat me zonet was overkomen… Na een minuut of 10 komt Wolfgang bij me om me te vertellen dat ik geen hoop mocht verliezen. “Iedereen heeft gezien hoe je reed in de kwalificatie!” Vanaf dan hoor je langs alle kanten geruchten en mensen hun mening geven wie de titel in hun ogen verdient.
 
Na 1u bang afwachten is het dan eindelijk zover, de jury is tot een beslissing gekomen en we worden het grote podium opgeroepen voor de bekendmaking van de winnaar. Na een korte speech van Johny Herbert valt de winnende naam. Team France – Gaetan Paletou is de winnaar van GT Academy 2014. Op dat moment stort alles om je heen in, je verliest alle hoop. Je ziet je droom wegdrijven…
 
Het gevoel was niet te beschrijven, het is alsof iemand de overwinning uit je handen komt halen en die gewoon weg gooit.
 
Graag wil ik Nissan en Sony bedanken voor de organisatie van deze race camp en me deze ongelooflijke ervaring te geven.
Tim Coronel en Wolfgang Reip voor hun coaching, ik ben echt als een betere piloot teruggekeerd uit Silverstone! Mijn respect voor hen is echt enorm gegroeid na alles wat ze voor ons hebben gedaan de hele week.
Bradley Philpot voor zijn steun en hulp de hele week, wat een geweldige kerel!
Last but not least iedereen die me gedurende die week heeft gesteund. Elk bericht, telefoontje, reactie op Facebook heeft me echt geholpen. Waarvoor dank!
 
Ik zie het mislopen van de titel niet als het einde maar als springplank om een mooie carrière uit te bouwen in de autosport!

Cédric Wauters - Foto's: Nissan GT Academy press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 25 augustus 2014.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons