van der Horst

Citroën: WTCC of WRC vanaf 2017

Ma Qing Hua - Citroën C-Elysée
Ma Qing Hua - Citroën C-Elysée
In 2017 zal constructeur Citroën niet langer terzelfdertijd aan het WTCC én het WRC deelnemen. Welk van beide wereldkampioenschappen de voorkeur zal wegdragen is momenteel nog niet beslist maar zeker is dat het gegeven of er al dan niet een wedstrijd in China op de respectieve kalenders staat doorslaggevend zal zijn bij uiteindelijke keuze.
  • LTF
Citroën Racing
Citroën Racing
Dat blijkt uit een gesprek dat het Britse autosport.com had met Citroën-CEO Linda Jackson. "In 2016 gaan we zeker door in beide series maar voor 2017 herbekijken we een en ander, al is terzake nog geen beslissing genomen' klinkt het.

Citroën kende een gouden tijdperk tussen 2004 en 2012 in het WRC, bekroond met liefst negen wereldtitels voor Sebastien Loeb. Sinds laatstgenoemde naar het WTCC overstapte gaat het de Franse constructeur in de rallysport minder voor de wind. Het succesverhaal van de C3 en de DS3 kreeg echter een vervolg met de Citroën C-Elysée in het WTCC  waar Citroën Racing voor zijn debuut de concurrentie domineerde en  zowel de rijders- als constructeurstitel naar zich toe trok.

Met een race in China - zondermeer de belangrijkste groeimarkt voor het Franse merk - én met Chinees Ma Qing Hua tevens actief in de serie, lijkt het WTCC alvast een streepje voor te hebben.
"Er wacht ons ginds nog veel werk, niet alleen wat de markt zelf maar ook ons imago ginds betreft en daartoe is het voor een constructeur belangrijk er een wedstrijd te kunnen rijden" aldus Jackson die ook uitkijkt welke richting de FIA voor het WRC in 2017 uit wil, lees voor welk segment men in Parijs zal opteren. Ook wil zij de huidige budgetten niet overschrijden en verkiest zij een kampioenschap dat hooguit 12 à 13 wedstrijden telt.

Het zal niet verwonderen dat er keuzes dienen gemaakt te worden nu Citroën via het merk DS en in samenwerking met Virgin vanaf volgend seizoen ook in de Formule E van start gaat. De nog op te richten DS Motorsport-afdeling of hoe die ook zal heten, zal zich bij deze nieuwe uitdaging hoofdzakelijk focussen op onderzoek en ontwikkeling, waar Virgin zich hoofdzakelijk maar niet uitsluitend over de werking van het nieuwe team zal buigen.

Foto's: Hans van Onsem
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 5 juli 2015.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons