van der Horst

Citroën torenhoog favoriet in Marrakech

José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée
Meer dan een maand na de seizoenopener in het Argentijnse Termas de Rio Hondo nemen de deelnemers aan het WTCC de draad weer op. Decor voor de tweede afspraak is het beruchte Circuit Moulay El Hassan, de verraderlijke 4,5 km lange stratenomloop in de buitenwijken van het Marokkaanse Marrakech. De Citroën Racing-troepen van Yves Matton komen er als uitgesproken favoriet aan de start.
  • Skylimit Events
Yvan Muller - Citroën C-Elysée TC1
Yvan Muller - Citroën C-Elysée TC1
Citroën debuteerde hier in 2014 met twee overwinningen voor zeg maar rookies José María López en Sebastien Loeb, al dan niet toevallig de twee C-Elysée-rijders die ook recent in Argentinië aan het langste eind trokken. Vraag is dus niet zozeer of de Franse constructeur hier met minstens één zege gaat lopen dan wel wie van de vijf Citroën-rijders de bovenhand op zijn collega's weet te nemen.

Waar Lopez en Loeb hun goede vorm reeds hebben bewezen, is Yvan Muller het na een nulscore in de tweede race in Argentinië aan zichzelf verplicht hoger te scoren dan zijn beide maats, wil hij in het nog jonge seizoen niet andermaal vroeg op achtervolgen zijn aangewezen. Een aartsmoeilijke opdracht nu hij door een eerder opgelopen bestraffing sowieso vijf plaatsen op de grid voor race1 wordt teruggezet; en dit uitgerekend op een omloop waar qualifying uiterst belangrijk is gezien het snelle maar smalle en door weinig vergevensgezinde betonblokken afgezoomd tracé waar al menigeen zijn bolide volkomen in de prak reed.  Local hero Mehdi Bennani van zijn kant zal voor de eigen fans ongetwijfeld zijn beste beentje willen voorzetten nu hij met de door het  Sebastien Loeb Racing gerunde C-Elysée over een competitieve wagen beschikt. Afwachten of de de schouders van de bijwijlen overenthousiaste Marokkaan die druk wel kunnen torsen.

Tiago Monteiro - Norbert Michelisz - Honda Civic
Tiago Monteiro - Norbert Michelisz - Honda Civic
 Normaliter mag van het Castrol Honda World Touring Car Team met fabrieksrijders Tiago Monteiro en Gabriele Tarquini het meeste weerwerk worden verwacht. De troepen van Alessandro Mariani en het door Japanse Honda-ingenieurs versterkte JAS Motorsport blikken in elk geval terug op een vruchtbare driedaagse test in de Algarve waar volgens Portugees Monteiro ook op de set up voor Marrakech werd gefocust. Van de immer minzame Norbert Michelisz, onderweg met de Zengö Motorsport Honda Civic, weten we dan weer dat hij het op stratenomlopen best wel naar zijn zin heeft. Ook bij Honda wordt op het belang van een goede kwalificatiebeurt gewezen, waarbij slipstreamen onder team- of merkgenoten nooit ver weg zal zijn. Noteren we dat Rickard Rydell dit weekend helaas niet aan de start komt, de Zweed is ziek en kampt al een tijd met steeds hoger oplopende koorts zodat diens Nika International-Honda Civic in Marrakech enkel met het oog op PR-activiteiten zal worden uitgestald.

Tom Coronel - Chevrolet Cruze TC1 ROAL Motorsport
Tom Coronel - Chevrolet Cruze TC1 ROAL Motorsport
In het Chevrolet-kamp mikt Noorderbuur Tom Coronel alweer op een goede uitgangspositie voor race 2 nu van de door Ray Mallock Ltd. geprepareerde Cruze's normaliter niet mag verwacht worden op te kunnen tornen tegen het Citroën-geweld. In zijn voortaan knalgele DHL-Cruze hoopt Coronel, die hier vorig jaar slachtoffer werd van een budgetverslindende crash, zich zowel figuurlijk als letterlijk in eenieders kijker te rijden en zodoende een herhaling van dergelijk drama te kunnen vermijden. 

Rob Huff - Lada Sport Rosneft
Rob Huff - Lada Sport Rosneft
Hugo Valente (Campos Racing) en Tom Chilton (ROAL Motorsport) van hun kant komen weliswaar met een nieuwe geüpgrade motor aan de start, maar die motorwissel impliceert evenwel een verwijzing naar de laatste startrij, een lot dat ook Craft-Bamboo Racing-rijder Gregoire Demoustier en Lada Sport Rosneft-toppers James Thompson en Rob Huff wacht nadat die noodgedwongen tot een motorwissel moesten overgaan. Brute pech voor Huff die zichzelf op een stratenomloop steeds weet te overtreffen en wie weet wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Het wordt zondag dus best wel druk daar achteraan op de grid...   Voor John Filippi die in Argentinië tegen een bestraffing aanliep, blijft de schade beperkt; net als Yvan Muller wordt hij vijf plaatsen teruggezet.

De meeting ging vandaag reeds van start met de na een verre verplaatsing gebruikelijke test over een half uur. Zaterdag, na twee oefenritten om resp. 9u15 en 11u15 volgt de kwalificatiesessie op 13u30. Beide races op zondag worden later in de namiddag verreden; afstemmen op Eurosport om 17u15 en 18u30!

Kampioenschapsstand:

1    José María LÓPEZ     48
2    Sébastien LOEB     43
3    Tiago MONTEIRO     28
4    Yvan MULLER     22
5    Gabriele TARQUINI    22
6    Ma QING HUA    16
7    Norbert MICHELISZ     14
8    Mehdi BENNANI    10
9    Tom CHILTON    8
10    Rickard RYDELL    3

Foto's: DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 17 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons