Coulthard en Nordic winnen de Race of Champions

David Coulthard
David Coulthard volgt Romain Grosjean op als nieuwe kampioen der kampioenen. De 43-jarige Brit won, na negen deelnames, voor het eerst het eindejaarstoernooi. In de finale in Bushy Park in Barbados klopte Coulthard DTM-piloot Pascal Wehrlein. Hij neemt zo wraak op zijn verloren finale in 2008 tegen Sébastien Loeb. In de Nations Cup dit jaar verloor de Schot wel de finale; samen met Susie Wolff was Schotland niet opgewassen tegen Nordic met Tom Kristensen en Petter Solberg.
In groep A won Coulthard al zijn drie wedstrijden en ging dus gemakkelijk door naar de kwart finale. Titelverdediger Romain Grosjean kon meteen inpakken na achter V8 Supercar-legende Jamie Whincup te eindigen. De Fransman verloor het rechtstreekse groepsduel in de Stadium Super Truck. Ook moto-legende Mick Doohan werd uitgeschakeld. In groep B won ook Kurt Busch al zijn wedstrijden en stootte door samen met Petter Solberg. De uitgeschakelden hier waren niet echt verwonderlijk: de Barbadiaan Rhett Watson en Sussie Wolff die al haar wedstrijden verloor.

In groep C won Robby Gordon, enkele weken voor de start van de Dakar-rally, al zijn groepswedstrijden. Esteban Ocon ging mee door terwijl WTCC-kampioen José María López en de Jamaicaan Doug Gore konden inpakken. Net als in de groepen B en C won ook in groep D een Amerikaan alle wedstrijden. Indy 500-winnaar Ryan Hunter-Reay eindigde vóór Pascal Wehrlein. Tom Kristensen, finalist in 2012, en Jolyon Palmer konden gaan douchen.

Petter Solberg
In de kwart finales won Coulthard, verrassend, van Solberg, Ocon van Hunter-Reay, Whincup van Busch en Wehrlein van Gordon. De drie Amerikanen die al hun groepswedstrijden wonnen lagen er dus plots allemaal uit. In de halve finales versloeg Coulthard nog Europees F3 kampioen Ocon terwijl Wehrlein met amper twee tienden van een seconde Whincup klopte.

Op zaterdag won Nordic het landentoernooi nadat het Schotland versloeg met 2-1. Kristensen klopte Wolff maar, Coulthard maakte de gelijkmaker door, net als een dag later, Solberg te verslaan. Uiteindelijk was de negenvoudig Le Mans-winnaar te sterk voor Coulthard die in de laatste bocht in de fout ging. Eerder versloeg Nordic Frankrijk (Grosjean/Ocon), terwijl ze in de groepsfase Young Stars (Wehrlein/Palmer) en Americas (Lopez/Gordon) elimineerden.

De wagens waarmee geracet werd waren overigens naast de Stadium Super Truck: Ariel Atom Cup, Audi R8 LMS, Volkswagen Polo RX, KTM X-Bow, Buggy ROC en Euro NASCAR.

Foto's: Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images en Solberg

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Varia op maandag 15 december 2014.