Davy Jeanney eerste Franse winnaar van WK manche

Anton Marklund & Renis Nitiss
Het is reeds van 2008 geleden dat een Fransman nog eens op het hoogste ereschavot stond van de hoogste divisie in een internationale rallycrosswedstrijd. Het was destijds Jean-Luc Pailler die toen een Europese manche won in de toenmalige Divisie 1, nu Supercar. Zijn landgenoot Davy Jeanney wist nu de Duitse manche te winnen van het World RX met een Peugeot van het Zweedse Team Hansen. De Noorse regerende wereldkampioen Petter Solberg werd in zijn Citroën DS 3 tweede voor Timmy Hansen die de tweede Peugeot bestuurt van het Team Hansen. In het European RX was Tommy Rustad dan weer outstanding in zijn VW Polo en draaide betere chrono's dan het gros van de WK rijders
Davy Jeanney - Peugeot 208 SuperCar
Er stond afgelopen weekend geen maat op de koele Fransman Davy Jeanney die zowat iedereen in de vernieling reed met een Peugeot 208 van het Team Hansen. Na twee snelste chrono’s op zaterdag, realiseerde Jeanney nog eens een snelste chrono in de derde heat waardoor hij quasi zeker was van de pole in de halve finale. Regerend wereldkampioen Petter Solberg won de laatste kwalificatieheat en behaalde de pole van de andere halve finale.

Jeanney-Solberg-Hansen
Beide wonnen hun halve finale, maar opnieuw was Jeanney de snellere en mocht zodoende op de pole starten van de finale, geflankeerd door Petter Solberg. Achter dit duo verzekerden ook de Noor Tord Linnerud (VW Polo Team Zweden), de Zweed Johan Kristoffersson (VW Polo Team Zweden), Timmy Hansen (Team Peugeot Hansen) en Andreas Bakkerud (Ford OlbergMSE)  zich van hun plaats in de finale. Tijdens deze finale was het alweer Jeanney die het laken naar zich toehaalde en afgescheiden won voor Petter Solberg die het net haalde van Timmy Hansen en Tommy Kristoffersson.

Petter Solberg blijft ruim aan de leiding voor Kristoffersson, Bakkerud, Hansen, Nitiss en Jeanney die drie plaatsen opschuift in de tussenstand.

Tommy Rustad - VW Polo Supercar
In Duitsland werd ook de twee manche verreden van het European RX, waarin de Fransman Jérôme Grosset-Janin zijn leiderspositie moest verdedigen. Tijdens de kwalificaties was Tommy Rustad iedereen te snel af. In zijn VW Polo van Marklund Motorsport was hij tijdens de kwalificaties die samen worden gereden met de WK rijders viermaal de snelste EK rijder. De Noorse ex beschermeling van Martin Schanche en ex circuit rijder lukte zelfs tweemaal een tweede, eenmaal een vijfde en eenmaal een zevende algemeen en en draaide tijdens de finale een chrono die amper 14/100 sec. trager was dan wat Jeanney uit zijn mouw schudde. Rustad haalde het in de finale met ruime voorsprong voor de
Koen Pauwels - Ford Focus Supercar
Fransen Grosset-Janin en Fiabien Pailler. Ook onze landgenoot Koen Pauwels behaalde een prima resultaat. De man uit Leopoldsburg realiseerde een plaats in de halve finale, waarin hij vijfde werd en zodoende uitgesloten voor de grote finale. Rustad komt hierdoor op twee punten van Grosset-Janin die de eerste ontmoeting won in Mettet.

Davy Van den Branden - Citroën Super1600
Ook de Super 1600 was opnieuw van de partij en hier was het Ulrik Linneman die het snelst onderweg was tijdens de kwalificaties. Hij en de kampioenschapsrijder wonnen elk hun halve finale, maar tijdens de grote finale was het opnieuw Linneman die won en zodoende opschuift naar de derde plaats in de tussenstand na Baumanis en Timur Shigabutdinov die tweede werd in Duitsland.In dit zeer competitief veld kwam Davy Van den Branden met zijn Citroën één puntje te kort om door te schuiven naar de halve finales.

Gabrielsen was de snelste tijdens de kwalificaties bij de Touring Cars, maar hij kwam niet verder dan de halve finales die werden gewonnen door Slasten en Andersson. In de finale was het tenslotte Salsten die het haalde voor Andersson en Larsen. Hierdoor komt de winnaar aan de leiding in de tussenstand voor Braten die niet verder kwam dan de halve finales.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op maandag 22 juni 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Germany.