van der Horst

Diriyah: Jean-Éric Vergne pakt sterke pole

Jean-Éric Vergne - DS Penske
Jean-Éric Vergne - DS Penske
Jean-Éric Vergne heeft de eerste polepositie van het Formula E-weekend bemachtigd. De DS Penske-rijder was de beste in zijn groep, domineerde de kwart- en halve finale om uiteindelijk Mitch Evans (Jaguar) te verslaan. De tweede startrij wordt bemand door kampioenschapsleider Pascal Wehrlein (Porsche) en een verrassende Sérgio Sette Câmara (ERT). Stoffel Vandoorne (DS Penske) start pas vanaf de elfde plaats.
Zoals verwacht kwamen de zwaargewichten in de eerste groep snel bovendrijven. Pascal Wehrlein zette de toon halfweg en moest in de finale ronde alleen Nick Cassidy en Jake Dennis voorlaten. Ook goed op dreef was Jake Hughes (McLaren), tot de Brit te breed ging in de laatste chicane, waardoor hij de vierde plek naar Mitch Evans zag gaan.

De tweede groep bracht verrassingen met zich mee. Al snel bleek dat de kandidaten om door te stoten legio waren. Vandoorne was goed mee in de openingsfase, maar kwam naar het einde in een groep van zes wagens terecht. Met een paar seconden op overschot kon hij aan zijn laatste ronde beginnen, maar echt veel tijd goedmaken lukte niet. Straks zal hij vanaf een zesde startrij starten, met naast hem Robin Frijns (Envision Racing). Teamgenoot Jean-Éric Vergne, Sérgio Sette Câmara, Maximilian Günther en Norman Nato haalden de duels wel.

Het eerste duel werd meteen pittig. Werhlein en Dennis moesten het tegen elkaar opnemen en de Brit haalde de bovenhand met 87 duizendste van een seconde. Het tweede duel ging tussen de Jaguars van Nick Cassidy en Mitch Evans, waarbij de laatste kon doorstoten. Dat Sette Câmara zich plaatste was verrassend, maar bovendien ging hij door op zijn elan door Maximilian Günther er uit te knikkeren. Tot slot verpulverde Vergne zijn landgenoot Nato in de strijd om de halve finale.

Ook de halve finale tussen Dennis en Evans was een nagelbijter, maar toch kon Evans nipt de uittredende kampioen achter zich houden. Vergne hield Sette Câmara dan weer met genoeg voorsprong achter zich. De finale zou dus vonken geven. Tijdens de hele ronde ging het op en neer, maar het was toch Vergne die de pole wist te bemachtigen.

De kwalificaties zitten er op en is het nu aftellen naar 18.03 uur. Dan gaat de eerste Diriyah E-Prix van dit weekend van start.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op vrijdag 26 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 1.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons