van der Horst

Een jaar geleden verongelukte Justin Wilson

Justin Wilson
Justin Wilson
Op 24 augustus 2015 liet Justin Wilson het leven bij een zwaar ongeval in de IndyCar race te Pocono. De Brit werd aan het hoofd geraakt door brokstukken van de wagen van Sage Karam en werd met zware hoofdletsels overgebracht naar het Lehigh Valley Network Cedar Crest ziekenhuis waar hij later aan zijn verwondingen zou bezwijken. De autosportwereld reageerde geschokt op het overlijden van de Brit en de FIA besloot daarop om de invoering van het cockpit beschermingssysteem “Halo” te bespoedigen.
ode aan Jules Bianchi & Justin Wilson GP Italië 2015
ode aan Jules Bianchi & Justin Wilson GP Italië 2015
Na een teleurstellend jaar in de Formule 1 in 2003 bij Minardi en Jaguar besloot Justin Wilson zijn geluk te wagen in de States. Hij maakte er naam, eerst in de Champ Car serie en later in de IndyCar serie. In 2007 kroonde hij zich tot Champ Car vicekampioen. Na het ongeluk van Jules Bianchi en dat van Wilson, waarbij beide rijders aan het hoofd geraakt werden besloot de FIA om werk te maken van een cockpit beschermingssysteem dat de “Halo” kreeg.

Sebastian Vettel met Halo V2
Sebastian Vettel met Halo V2
Er werden twee systemen uitgetest dit jaar een voorgesteld door Ferrari en de glazen kap ontwikkeltd door Red Bull. De FIA sprak zijn voorkeur uit voor het systeem van Ferrari en had de bedoeling om dit verplicht te maken vanaf het seizoen 2017. De teams waren echter niet happig om het “Halo” systeem te adopteren wat leidde tot uitstel van de introductie ervan naar 2018, nadat er eerst nog verder onderzoek wordt verricht.

Foto's: IndyCar Series, Georges De Coster & Racing International Photography
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 24 augustus 2016.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons