van der Horst

Een overvloed aan kampioenschappen voor (LM) P3 wagens in 2017

Race Performance - Ligier JS P3 Nissan
Race Performance - Ligier JS P3 Nissan
De LM P3 klasse is hot voor het ogenblik, organisatoren in verschillende landen staan klaar om een kampioenschap op te starten voor dit type van wagens. Zagen we tot nu toe (LM) P3, het prefix LM mag enkel met toestemming van de ACO gebruikt worden, wagens in de ELMS, Asian Le Mans Series, Supercar Challenge en VdV kampioenschap, dan lijkt het aanbod aan kampioenschappen voor eigenaars van deze prototypes volgend jaar aanzienlijk uit te breiden. Internationale series als de 24H Proto Series en de Michelin Le Mans Cup zetten hun deuren open voor P3 wagens, maar ook nationale sprint series in Groot-Brittannië en Frankrijk richten zich nu op deze klasse wagens.
Villorba Corse - Ligier JS P3 Nissan
Villorba Corse - Ligier JS P3 Nissan
Eerst was er Creventic dat een endurance serie opzette voor prototypes uit de P3 en CN klasse met wedstrijden over 12 uren, dit tot ongenoegen van de ACO die beweert het alleenrecht te hebben op endurance kampioenschappen voor LM gelabelde prototypes . Als reactie stelde de ACO zijn Michelin Le Mans Cup, met races in het voorprogramma van de ELMS races, open voor LM P3 wagens naast de GT3 bolides waarvoor het kampioenschap was opgericht.

Norma LMP3
Norma LMP3
Maar ook op nationaal niveau wordt er gewerkt aan kampioenschappen voor prototypes. Zo komt er volgend jaar in Groot-Brittannië de Prototype Cup een serie die openstaat voor ACO-homologated LMP3- en FIA-homologated group CN wagens. De wagens moeten gedeeld worden door twee rijders waarvan een een Bronze/amateur piloot moet zijn. De races duren een uur en er moet eenmaal van rijder gewisseld worden. Het kampioenschap doet de circuits van Silverstone, Brands Hatch, Donington Park, Snetterton aan, maar tevens Spa-Francorchamps op 7 en 8 juli in het voorprogramma van de 25 Hours Fun Cup.

United Autosports - Ligier JS P3 Nissan
United Autosports - Ligier JS P3 Nissan
Deze week volgde het nieuws dat er ook in Frankrijk een nationaal sprint kampioenschap komt in 2017 dat openstaat voor LM P3 en CN prototypes. De organisatie is in handen van Jean-Philippe Dayraut, die ook al de Mitjet serie oprichtte. Zeven meetings staan er gepland voor 2017 die doorgaan op de circuits van Lédenon, (22/23 april), Motorland (22/23 mei), Paul Ricard (10/11 juni), Val de Vienne (1/2 juli), Albi (9/10 september), Nogaro (28/29 oktober) en ook weer Spa-Francorchamps (29/30 september). Zowel het Franse als het Britse Prototype kampioenschap kunnen rekenen op de goedkeuring van de ACO.

Foto's: Racing International Photography, Niels Vaeck & Creventic/Norma



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op donderdag 27 oktober 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons