van der Horst

Emilia Romagna: Hamilton op pole, Perez tweede

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton is erin geslaagd de pole positie te behalen voor de Grote Prijs van Emilia Romagna in Italië op het circuit in Imola. De Mercedes-rijder ging 35 duizendsten van een seconde sneller dan Sergio Perez, die voor het eerst in zijn F1-carrière op de eerste startrij mag starten. De Mexicaanse Red Bull-rijder ging op zijn beurt 52 duizendsten sneller dan teamgenoot Max Verstappen. Hamiltons teamgenoot, Valtteri Bottas, stelde teleur met een achtste tijd.
Yuki Tsunoda - Alpha Tauri
Yuki Tsunoda - Alpha Tauri
In de eerste kwalificatiesessie kregen we na zes minuten al een rode vlag te zien. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) verloor in de chicane Variante Alta de achterkant van zijn wagen en schoof zo achterwaarts de bandenmuur in. De snelheid van de crash was niet zo hoog, maar de schade was groot met een volledig vernielde achterkant. De Japanner zal op z'n minst een nieuwe versnellingsbak moeten laten installeren. Tien minuten later werd er terug met groen gezwaaid.

Mick Schumacher - Haas F1
Mick Schumacher - Haas F1
Net als tijdens de vrije trainingen werden verschillende rondetijden verwijderd omdat rijders de baanlimieten niet respecteerden. Uiteindelijk kregen we een spannend einde van de Q1 te zien waarbij Williams verraste met een twaalfde en veertiende tijd, voor Nicholas Latifi en George Russell respectievelijk. Alfa Romeo en Haas haalden Q2 niet, terwijl Tsunoda door z'n crash geen tijd kon neerzetten en dus morgen als laatste dient te starten.

Fernando Alonso - Alpine
Fernando Alonso - Alpine
In de tweede kwalificatiesessie stelden de Spanjaarden teleur. Het was verrassend genoeg Fernando Alonso (Alpine) die vijftiende werd. Zo werd de ex-wereldkampioen voor het eerst sinds Maleisië 2017 verslagen in een kwalificatiesessie door een teamgenoot. Esteban Ocon deed het een pak beter met de negende snelste tijd, ruim vier tienden sneller dan zijn teammaat. Een andere verrassing was de elfde tijd voor Carlos Sainz. De Ferrari-rijder kwam een goeie zestig duizendsten van een seconde te kort om het tot Q3 te schoppen. Ook George Russell, Sebastian Vettel (Aston Martin) en Nicholas Latifi haalden Q3 niet.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
In de laatste kwalificatiesessie werd het erg spannend. Na een eerste poging was Hamilton snelste, maar het zou de ultieme poging zijn die bepalend werd. Hamilton kon zijn tijd niet verder verbeteren en moest dus afwachten hoe de andere rijders het ervan afbrachten. Zo verbeterde Lando Norris (McLaren) zijn tijd en was hij tijdelijk tweede snelste, amper enkele duizendsten na Lewis Hamilton. Norris' tijd werd echter verwijderd omdat hij te wijd ging in bocht negen. Bottas verloor, zoals tijdens zijn eerste poging, zo'n vier tienden in de eerste sector en werd zo pas achtste. Perez verbeterde zijn tijd en kwam zo op P2 terecht. Verstappen maakte een foutje in de derde bocht en strandde zo achter zijn teamgenoot op P3.

Lance Stroll - Aston Martin
Lance Stroll - Aston Martin
Charles Leclerc (Ferrari) zette een puike vierde snelste tijd neer, net voor Pierre Gasly (AlphaTauri) en Daniel Ricciardo (McLaren). Norris' verwijderde tijd zou goed geweest zijn voor de derde startplek, maar nu zal de Brit genoegen moeten nemen met de zevende positie. Esteban Ocon (Alpine) werd negende, terwijl de rondetijden van Lance Stroll (Aston Martin) tweemaal verwijderd werden. De Canadees kreeg dus geen rondetijd achter zijn naam en start morgen als tiende.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Emilia Romagna 2021

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:14.411
2.Sergio PérezRed Bull Racing Honda1:14.446
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:14.498
4.Charles LeclercFerrari1:14.740
5.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda1:14.790
6.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes1:14.826
7.Lando NorrisMcLaren Mercedes1:14.875
8.Valtteri BottasMercedes1:14.898
9.Esteban OconAlpine F1 Team1:15.210
10.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 TeamGeen tijd
11.Carlos SainzFerrari1:15.199
12.George RussellWilliams Mercedes1:15.261
13.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team1:15.394
14.Nicholas LatifiWilliams Mercedes1:15.593
15.Fernando AlonsoAlpine F1 Team1:15.593
16.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari1:15.974
17.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari1:16.122
18.Mick SchumacherHaas1:16.279
19.Nikita MazepinHaas1:16.797
20.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri HondaGeen tijd

Foto: GDC



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons