Estering: Solberg wint met 5/1000 sec. van Ekström

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg heeft een loepzuivere hattrick te pakken. Na Canada en Frankrijk scoorde hij afgelopen weekend in Duitsland zijn derde zege op rij. Met de openingswedstrijd in Portugal erbij komt de vliegende Noor uit op vier zeges na negen wedstrijden. Hierdoor diept de Citroën-rijder ook zijn voorsprong verder uit en met nog drie races te gaan is de ex-wereldkampioen Rally meer dan ooit de favoriet voor de eerste WK-titel ooit in RallycrossRX.
Start Finale Estering SuperCars
De top 12 van gisteren die na twee kwalificatieheats voorlopig kon doorstoten naar de halve finales werd op de tweede en beslissende dag nog wat overhoop gehaald. Zo verdwenen Henning Solberg en Nitiss nog van de tabellen ten voordele van Kristoffersson en Bakkerud. Vooral voor Reinis Nitiss een bijzondere harde noot om kraken. De Letse Ford-rijder die uitkomt voor Olbergs MSE stond een tijdlang aan de leiding in het WK en was met zijn tweede plaats in de tussenstand nog een van de weinigen die Solberg nog het vuur aan de schenen kon leggen.
Solberg verliet Buxtehude met een saldo van 26 punten terwijl Nitiss moest tevreden zijn met de 16de plaats in de kwalifcatiereeksen en het ene daaraan gekoppelde puntje. De Ford-rijder moet in de tussenstand zelfs plaats ruimen voor Toomas Heikkinen die met zijn VW Polo vijfde werd in de finale en de tweede plaats pakt in het WK op 52 punten van Viking Solberg. Er zijn nog 90 punten te verdelen over drie races en Solberg heeft nu alle troeven in de hand. Meer dan waarschijnlijk zal er niet tot de laatste wedstrijd in Argentinië gewacht moeten worden vooraleer de eerste wereldkampioen in RallycrossRX is gekend.

Het zag er nochtans mooi uit voor het team van de Zweed Kenneth Hansen dat met de Rus Timerzyanov en zijn Peugeot 208 als beste uit de kwalificatieheats kwam. Ook zoon Timmy Hansen kwalificeerde opnieuw knap met een derde plaats na Mattias Ekström die andermaal zeer snel uit de hoek kwam met zijn Audi A1. De beide Peugeot's van Hansen Motorsport stonden op de eerste startrij van de eerste halve finale, terwijl Solberg slecht uit de startblokken kwam. Maar in de zeer moeilijke eerste rechtse bocht dreven de beide Citroën's te ver naar buiten en zodoende konden Solberg en Tidemand binnendoor duiken. Timerzyanov verloor een pak tijd in de jokerronde terwijl Bakkerud geen vuist kon maken. Solberg won met een straat voor op de Audi van Tidemand en de Citroën van Timmy Hansen.

Tijdens de tweede halve finale waren het de Audi’s van Larsson en Ekström en de VW Polo van Heikkinen die mochten doorstoten naar de finale nadat Heikkinen zijn VW Polo met pech moest achterlaten op de piste.

Robin Larsson - Audi A1 SuperCar
In die finale kwam Larsson met zijn Audi A1 het best uit de startblokken voor de Citroën van Solberg en de Audi’s van Ekström en Tidemand. Solberg verklaarde voor de start dat winnen geen prioriteit was, maar de Noor zette toch een aanval op en kon Larsson van de eerste plaats verdringen. Ekström was zeer vroeg gaan jokeren en begon aan een indrukwekkende inhaalrace. Solberg ging jokeren in de laatste ronde. Die jokerronde eindigt quasi op de finishlijn waardoor Ekström vol op het gas richting  finish afstevende, maar amper 5/1000 sec. tekort kwam voor zijn tweede zege van het seizoen. Het verschil was met het blote oog niet te zien, maar toch kon Solberg zijn derde zege op rij boeken of de vierde van het seizoen. Van Belgische zijde was de beste prestatie voor Pauwels (24ste) voor pechvogels Coox (33ste) en Jansen (34ste).

Voor Larsson was de derde plaats ook een overwinning die kon tellen, want de Zweed versterkt hierdoor gevoelig zijn leidersplaats in het Europees kampioenschap tegenover Henning Solberg die niet in de halve finale raakte. Andere piloten die scoorden voor het EK waren Tidemand, Rustad en Kristoffersson. Met nog één wedstrijd te gaan in Italië kennen we met Larsson meteen de voornaamste titelkadidaat.

Baumanis - Renault Twingo Super1600
In Super1600 ging de zege naar Janis Baumanis in zijn Renault Twingo voor de VW Polo van  Staponkus en de Peugeot van Linnemann. Baumanis was primus, want hij won zowel de kwalificatie als de halve finale en de finale. De Rus Zagumennov viel in zijn Skoda Fabia net naast het podium, maar blijft met één wedstrijd te gaan in Italië wel leider voor zijn land- en merkgenoot Misyulya.

Camilla Antonsen voor Filip Baelus
Camilla Antonsen won in haar Ford Fiësta de finale bij de Touring Cars en wordt zodoende de eerste vrouwelijke pilote die in RallycrossRX weet te winnen. De amazone haalde het voor Lona, Braten, Gundersen, Baelus en leider Lundh. Filip Baelus wist de halve finale te winnen, maar kon zijn stunt van Mettet niet herhalen.

Foto's: Johnny Loix - RallycrossRX

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zondag 21 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Estering.