van der Horst

European Motor Show Brussels 2017: Conceptcars en exclusieve GT’s

BMW 3.0 CSL Hommage R
BMW 3.0 CSL Hommage R
Loont het de moeite om op het autosalon van lichte bedrijfs- en vrije tijdsauto’s op zoek te gaan naar sportieve GT’s? Autosport.be nam de proef op de som en ging alle paleizen af op zoek naar sportwagens die ons konden bekoren. Alhoewel het wachten is tot het Dreamcars paleis zijn deuren opent om echt exclusieve bolides te bewonderen, is er toch al genoeg moois terug te vinden op de stands van de importeurs. Wat betreft conceptcars is de oogst mager; enkel Peugeot en BMW presenteren een exemplaar dat echt in het oog springt met de Fractal en de 3.0 CSL Hommage R.
  • St. Paul
Peugeot Fractal
Peugeot Fractal
De Peugeot Fractal is een futuristische stads coupé met een geluidssignatuur, uitgevonden door de dj/geluidsdesigner Amon Tobin. Verder heeft de wagen vierwielsturing, een pneumatische vering en wordt hij aangedreven door twee elektromotoren van 102 pk (75 kW). Binnenin vindt je een head-up display in combinatie met een digitaal scherm met holografische weergave. Bij BMW houdt men het klassieker; de 3.0 CSL Hommage R is een visie op hoe de iconische 3.0 CSL uit de jaren 70 van vorige eeuw er zou uitzien moest hij nu ontwikkeld zijn. De conceptwagen is vooral een ode aan het design van de 3.0 CSL en is niet uitgerust om de weg op te gaan, enkel een kleine elektromotor zorgt er voor dat de wagen de musea in en uit kan rijden.

Jaguar F-Type
Jaguar F-Type
Een van de blikvangers van het salon is de vernieuwde Jaguar F-type die op het salon zijn wereldpremière beleeft. Nieuw zijn de led-lampen en de hertekende bumpers. Uit Japan komt dan weer de nieuwe Honda NSX, die voor de eerste maal in België getoond wordt. De wagen heeft een hybride aandrijving bestaande uit een verbrandingsmotor van 508 pk met daarnaast een elektromotor van 48 pk voor de achterwielen en twee elektromotoren van 36 pk voor de voorwielen, goed voor een topsnelheid van 308 km/u. Nissan presenteert dan weer zijn GT-R die vorig jaar een grondige opknapbeurt kreeg. Herwerkte aerodynamica, hertekente koplampen en een motor die 20 pk meer levert dan die van zijn voorganger dat zijn de kenmerken van de laatste versie van de GT-R.
Nissan GT-R
Nissan GT-R
Op de stand van Lexus kan men de LC 500h bewonderen, een hybride sportwagen met een V6 3.5 liter benzinemotor naast een elektromotor goed voor 354 pk. Bij Toyota houdt men het bescheidener met een exemplaar van de opgefriste GT86 en de evenknie bij Subaru kreeg eveneens een facelift. De opgefriste Mazda MX-5 heeft er met de MX5-RF nu ook een hardtop variant bij.

Mercedes AMG GT Roadster
Mercedes AMG GT Roadster
De Duitse constructeurs houden het vrij bescheiden, geen R8 LMS bij Audi en bij BMW vindt naast enkele vertegenwoordigers van de M familie, een I8 terug. Op de Porsche stand vallen er naast de 911 Carrera 4S ook enkele Belgische premières te bezichtigen, de 718 Boxster S, de 718 Cayman S en de Panamera 4 E Hybrid. Bij Mercedes is het zoals gewoonlijk uitkijken naar de door AMG geprepareerde modellen waar de AMG GT Roadster, die hier zijn Belgische première beleeft, er boven uit steekt.

Alfa Romeo C4 Edizione Corsa
Alfa Romeo C4 Edizione Corsa
Terwijl Ferrari en Lamborghini zich dit jaar beperken tot de Dream Cars expositie, heeft Maserati ook een stand op het salon. Daar staan naast Levante SUV ook een exemplaar van de Ghibli en de Quattroporte die beiden een facelift ondergingen. De andere Italiaanse merken houden het bij compacte GT’s, zo showt Alfa Romeo de Edizione Corsa versie van de C4 en valt bij fiat de Abarth versie van de 124 Spider op. Een buitenbeentje blijft de Ford Mustang GT, de Amerikaanse Muscle car is natuurlijk terug te vinden op de stand van Ford waar hij plaats gevonden heeft naast de Focus RS.

Foto's: Ronald Janssens & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Autosalon op dinsdag 17 januari 2017.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons