van der Horst

Frankrijk: Hamilton wint na crash Vettel in eerste bocht - Verstappen op podium

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton heeft op het Circuit de Paul Ricard zijn 3e Grote Prijs Formule 1 van het seizoen 2018 gewonnen en pakt daarmee tevens de leiding in de WK-tussenstand. Hamilton kwam nooit in de problemen tijdens de Grote Prijs van Frankrijk, de eerste sinds 1990 op het Zuid-Franse circuit nabij Le Castellet, en hield aan de meet Max Verstappen en Kimi Räikkönen af. Sebastian Vettel klom nog op tot de vijfde plaats nadat hij in de eerste bocht van de openingsronde achterop de Mercedes-AMG van Valtteri Bottas knalde en terugviel tot de achterste gelederen.
Startcrash Grote Prijs van Frankrijk 2018
Startcrash Grote Prijs van Frankrijk 2018
Vettel gooide van bij de start zijn eigen ruiten in door achterop de zilverpijl van Bottas te knallen. De Duitser plaatste zich, gestart op intrinsiek snellere banden dan de meeste van zijn directe concurrenten, in de slipstream van poleman Lewis Hamilton, maar bij het aanremmen van de eerste bocht liep het fout. Een misrekening van de viervoudig wereldkampioen die hem duur te staan kwam. Niet alleen bleek zijn voorvleugel aan vervanging toe, ook bedachten de stewards hem met een penalty van vijf seconden. Bottas was kind van de rekening, want met een lekke achterband moest ook hij al in de openingsronde de pitstraat opzoeken en méér dan waarschijnlijk was er ook schade aan de vloer van de Mercedes F1 W09 EQ Power+.

Nog in de openingsronde ging het ook elders mis, want Pierre Gasly knalde tegen Esteban Ocon, waardoor beide Fransmannen nog voor het einde van ronde 1 naar de kant mochten bij hun thuiswedstrijd. Stoffel Vandoorne leek te profiteren, want rukte zowaar op tot aan de poorten van de top tien, al viel hij later in de wedstrijd terug met een McLaren die nooit bij machte was een vuist te maken. Een gelijkaardig verhaal bij Carlos Sainz die in de thuisrace van zijn werkgever zowaar op een verbluffende derde plaats kwam postvatten in de openingsronde. Die virtuele podiumplaats was echter geen lang leven beschoren, want de Renault bleek geen maat voor de Red Bull's. De safety car verscheen eveneens een vijftal ronden op de piste om de baanposten toe te laten het vele debris te ruimen en hoewel ook de regenbuien dreigden, bleef de Grote Prijs van Frankrijk bij zijn terugkeer op Paul Ricard gespaard van neerslag.

Vooraan het veld controleerde Lewis Hamilton de race en moest slechts bij zijn pitstop de leiding in de race kort afstaan. Vettel leek op pure snelheid de enige die mogelijk de Britse wereldkampioen het vuur aan de schenen had kunnen leggen, al kregen we dergelijke strijd niet vanwege voormeld incident. Vettel sneed echter door het veld als een mes door boter, maar op het einde van de race bleek hij te veel gevergd te hebben van zijn banden, waardoor een extra stop zich opdrong. Räikkönen ging nog voorbij aan Daniel Ricciardo, die last had van debris op zijn voorvleugel en daardoor een podiumplaats verspeelde. Max Verstappen reed een dijk van een race, maar kon op pure snelheid nooit een vuist maken tegen racewinnaar Lewis Hamilton.

Stoffel Vandoorne - McLaren-Renault
Stoffel Vandoorne - McLaren-Renault
Carlos Sainz leek een zesde plaats uit de brand te slepen, tot hij op enkele ronden van het zwart-wit-geblokt problemen kreeg aan zijn motor - pijnlijk voor de vele honderden Renault-fans en -werknemers. De Spanjaard viel terug tot P8, net voor teamgenoot Nico Hülkenberg, maar achter Kevin Magnussen en Valtteri Bottas. Charles Leclerc rondde een puike race, waarbij hij in de beginfase de zesde plaats monopoliseerde, af op de tiende plaats en daarmee scoort de Monegask zijn vierde puntenfinish op vijf Grote Prijzen. Romain Grosjean moest zich tevredenstellen met de titel van beste Fransman op een elfde plaats in de uitslag. Hij had zeker in de punten kunnen eindigen, zijn eerste van het seizoen overigens, maar ook hij liep een tijdstraf van 5 tellen op omdat hij Ocon raakte in de openingsronde.Voor McLaren en Williams werd het een race om snel te vergeten; Williams zag Lance Stroll van de baan gaan met een ontplofte band in de eindfase, terwijl Sergey Sirotkin niet beter deed dan P15. Fernando Alonso sloot aan achter Sirotkin nadat hij in de slotfase zijn McLaren moest parkeren met een defecte ophanging, terwijl Stoffel Vandoorne als twaalfde eindigde.

Hamilton heeft dus de eerste van drie opeenvolgende weken met een Grote Prijs goed afgesloten en pakt door zijn zege  opnieuw de kop in de tussenstand. Hij leidt met 14 punten op Vettel, terwijl Mercedes-AMG ook een goede zaak doet in de tussenstand bij de constructeurs en vier punten extra bonus pakt (23 in totaal) op Ferrari. Volgend weekend is het tijd voor de Grote Prijs van Oostenrijk, terwijl het weekend erna de Grote Prijs van Groot-Brittannië op het menu staat.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Frankrijk 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes53 ronden in 1:30:11.385
2.Max VerstappenRed Bull+ 7.090
3.Kimi RäikkönenFerrari+ 25.888
4.Daniel RicciardoRed Bull+ 34.736
5.Sebastian VettelFerrari+ 61.935
6.Kevin MagnussenHaas+ 79.364
7.Valtteri BottasMercedes+ 80.632
8.Carlos Sainz Jr.Renault+ 87.184
9.Nico HülkenbergRenault+ 91.989
10.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+ 93.873
11.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
12.Stoffel VandoorneMcLaren+ 1 ronde
13.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+ 1 ronde
14.Brendon HartleyToro Rosso+ 1 ronde
15.Sergey SirotkinWilliams+ 1 ronde
16.Fernando AlonsoMcLarenDNF
17.Lance StrollWilliamsDNF
18.Sergio PérezForce IndiaNiet geklasseerd
19.Esteban OconForce IndiaNiet geklasseerd
20.Pierre GaslyToro RossoNiet geklasseerd


Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons