van der Horst

Italië: 45 op 52 voor Mercedes of kan iemand anders zegevieren in Monza?

Daniel Ricciardo, Nico Rosberg en Lewis Hamilton
Daniel Ricciardo, Nico Rosberg en Lewis Hamilton
Het F1-circus strijkt dit weekend alweer neer in Italië waar in Monza de veertiende manche van het wereldkampioenschap Formule 1 zal plaatsvinden. Nico Rosberg pakte afgelopen zondag zijn zesde overwinning van het seizoen en kwam hierdoor tot op negen punten van WK-leider Lewis Hamilton. Scuderia Ferrari kende een zondag om snel te vergeten en hoopt om voor eigen publiek een goede prestatie neer te zetten. Het is reeds geleden van 2010 dat het Steigerend Paard in zijn thuisland nog op het hoogste schavotje heeft mogen staan. Kan het team uit Maranello hier zondag eindelijk verandering in brengen? Of is het toch nog Mercedes AMG dat zijn 45ste zege pakt uit 52 wedstrijden?
  • Prospeed Competition
Pitstop Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Pitstop Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton blijft nog steeds de grote favoriet om zondag de zege te pakken, maar Nico Rosberg zal er alles aan doen om een tweede overwinning op rij te pakken en zo de kloof met de Brit te overbruggen. Enkele maanden geleden stond de Duitser nog een straatlengte voor in het tussenstand van het wereldkampioenschap, maar dat is ondertussen voltooid verleden tijd. Het is al een hele tijd duidelijk dat ook dit jaar de titel aan één van de twee Zilverpijlen toekomt en dat de spanning bij het gevecht om de lagere posities zit. Red Bull Racing en Scuderia Ferrari strijden om de tweede plaats, terwijl Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen en Max Verstappen strijden om de derde plaats bij de rijders.

Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Kimi Räikkönen - Scuderia Ferrari
Veel heisa na de race in Spa-Francorchamps tussen de rijders van Ferrari en de jonge Max Verstappen, na hun aanrijding in de eerste bocht en later in de wedstrijd tijdens zijn door velen als te bruuske verdediging beschouwd tegenover Räikkönen op Kemmel aan 340 km/u. “Zij verzieken mijn race in bocht 1 en dan ga ik ze echt niet gewoon voorbij laten”, aldus Verstappen na de wedstrijd. ”Dan rij ik ze nog liever van de baan af!” Woorden die niet in dank zullen worden afgenomen bij de tienduizenden tifosi die aanstaand weekend hun rode bolides gaan aanmoedigen. Of de Nederlandse Genkenaar, zoals Rosberg van de Hamilton-fans afgelopen zondag, boegeroep mag aanhoren, valt nog even af te wachten.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Red Bull Racing verwacht een moeilijke wedstrijd in Monza dus zal het gevecht met hun Italiaanse rivalen niet zo makkelijk zijn. Ook zouden de rode bolides dit weekend eventueel gebruik kunnen maken van een nieuwe update van hun krachtbron, wat volgens bronnen bij motorsport.com voldoende moet zijn om op gelijke tred te komen met de motor van aartsrivaal Mercedes. Van de huidige rijders zijn er slechts drie de ooit de Grote Prijs van Italië op hun naam hebben geschreven. Fernando Alonso ( 2007 en 2010), Sebastian Vettel ( 2008, 2011 en 2013) en Lewis Hamilton ( 2012, 2014 en 2015). Recordhouder is Michael Schumacher met maar liefst vijf zeges in Monza.

Rubens Barrichello - Bruno Senna
Rubens Barrichello - Bruno Senna
Ook dit circuit telt twee DRS-zones. De eerste zone is op de start/finish-lijn richting bocht 1 en de tweede is op het rechte stuk riching Variante Ascari, bochten 8 en 9. Omdat er al een minimum aan downforce zal worden benut op de achtervleugels is het onwaarschijnlijk dat de DRS heel effectief zal zijn op deze omloop. De Autodromo Nazionale Monza meet net geen zes kilometer en de wedstrijd zal 53 ronden duren, wat gelijk is aan ongeveer 307 kilometer. Het ronderecord tijdens de race dateert nog uit 2004 en staat met 1:21:046 (gemiddeld 257km/h) op naam van Rubens Barrichello, die hier ook drie maal won.

Pirelli banden
Pirelli banden
Bandenleverancier Pirelli neemt dezelfde soort banden mee naar Monza als afgelopen weekend in ons eigen landje, namelijk de medium, soft en supersoft compounds. Het is ook de eerste keer dat de supersoft banden op deze omloop gebruikt zullen worden. Eerder werd de allocatie van alle rijders door de Italiaanse bandenfabrikant bekend gemaakt. De kwalificaties zijn aanstaande zaterdag rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet en dit vanaf 13u40. Zondag kan u op dezelfde zender en op dezelfde tijdstip de wedstrijd live volgen.

 

Foto's: Racing International Photography, Vincent Wouters & Georges De Coster



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons