van der Horst

Fel bekritiseerde kwalificatieformat blijft voorlopig behouden

Sfeerbeeld Albert Park Melbourne
Sfeerbeeld Albert Park Melbourne
De kwalificatieprocedure blijft voor de volgende wedstrijd, de Grote Prijs van Bahrein, behouden. Vorige zondagochtend voor de Grote Prijs van Australië werd in Melbourne nog een spoedvergadering ingelast door alle teambazen en zij stemden unaniem om deze nieuwe maar desastreuze kwalificatieformat te schrappen. Deze beslissing moest echter nog zijn fiat krijgen van de FIA's World Motor Sport Council op donderdag. Echter op deze meeting werd er volgens Reuters geen unanimiteit behaald en zal de 'stoelendans' kwalificatie behouden worden. Na de race in Bahrein zal dit andermaal onder de loep genomen worden.
Nico Rosberg - Lewis Hamilton - Sebastian Vettel
Nico Rosberg - Lewis Hamilton - Sebastian Vettel
F1's nagelnieuwe kwalificatieformat werd vorig weekend in Albert Park door de rijders, teambazen en ook de fans niet in dank afgenomen. De strijd om de pole positie was met nog vier minuten te gaan al beslist omdat niemand nog op de piste kwam. Vele fans verlieten hun plaatsen op de tribune vooraleer de zwart-wit geblokte vlag viel. Ondermeer viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die derde werd in zijn Ferrari en nog een kans kon wagen op de pole, had zich al ontdaan van zijn race overall en wandelde al richting de persconferentieruimte. 

d27a53e4eb6899e01a421dce93a15de671e33aeb.jpg
Het voorstel van de F1 Commissie was om Q1 en Q2 te houden zoals het nu is, met de nieuwe eliminatieregelgeving die sinds dit seizoen van kracht is. Met betrekking tot Q3 werd gevraagd om deze te behouden zoals de vorige jaren. Dus zonder de 90-seconden eliminatieregel. Maar gisteren werd door de FIA's World Motor Sport Council beslist om de fel bekritiseerde format voor de Grote Prijs van Bahrein te behouden. “Ze gaan doen wat ik heb voorgesteld”, aldus F1-baas Bernie Ecclestone. “En dat is om het te laten zoals het nu is voor deze wedstrijd ( in Bahrein). Dan zullen we bekijken of het de juiste keuze of de verkeerde keuze was. Of een en ander moet aangepast dan wel  geschrapt worden.”

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone
Over de nieuwe format vulde Ecclestone nog aan:”Op de eerste plaats was dit alles een idee van de FIA. Dus ik liet hen weten dat we hen zouden steunen indien zij dachten dat dit de juiste beslissing was. Maar niemand weet of dit de juiste beslissing is dus houden we het hier bij en evalueren we na de volgende race." Verder zei de 85-jarige Brit dat de teams niet begrepen waarmee men bezig was.

Foto's: Georges De Coster

 




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op vrijdag 25 maart 2016.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons