van der Horst

FIA wil nieuw team in de F1 vanaf 2016 of 2017

Start Grote Prijs van Japan
Start Grote Prijs van Japan
De FIA heeft een oproep gedaan die moet leiden tot een nieuw team in de Formule 1. In de eerste fase van het selectieproces, die duurt tot het einde van de laatste werkdag in juni, kunnen geïnteresseerde kandidaten zich melden mits de betaling van 5000 dollar. Vervolgens zal de FIA verdere vereisten bekend maken aan de ingeschreven kandidaten waarna er tegen 1 september van dit jaar een volledig dossier moet bezorgd worden aan de FIA. De internationale automobielfederatie zal tot slot op 30 september beslissen of er een geschikte kandidaat is gevonden.
  • Hamofa Performance
Jean Todt - Rubens Barichello
Jean Todt - Rubens Barichello
Als er geen kandidaat uit het selectieproces komt die volgens de FIA (en wij citeren) "geschikt is om op een competitief niveau deel te nemen aan de F1 van bij de start van het seizoen 2016 of 2017", zal er geen nieuw team worden toegelaten. De startdatum van 2016 of 2017 is zeer kort dag en het is dus ten zeerste de vraag of de FIA die criteria zal blijven hanteren om een team te kiezen dat tot en met 2020 aanwezig moet kunnen zijn in de koningsklasse van de eenzitterij. Zes maanden tijd om een F1-operatie op te starten en meteen een eerste GP te betwisten, het lijkt ons sterk...

Nadat Caterham het voorbije jaar uit de F1 verdween, staan er op dit ogenblik slechts 20 wagens op de grid, al moet de komst van Haas F1 dit cijfer  volgend jaar terug optrekken naar 22. De afgelopen maanden is er evenwel veel te doen rond de rol van kleinere teams in de F1 en hun overlevingskansen in het algemeen. Zo zou er opnieuw sprake zijn van klantenwagens, maar niet alle teams, zelfs niet de kleinere spelers, staan te springen om zo'n idee tot uitvoering te brengen. Het toont alvast aan dat er diepgewortelde problemen zijn in de F1 die niet van vandaag op morgen zullen opgelost worden.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op vrijdag 29 mei 2015.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons