van der Horst

Mugello: Wie kroont zich tot nieuwe F3 kampioen?

Piastri & Sargeant
Piastri & Sargeant
Komend weekend staat met de GP van Toscane de laatste manche van het FIA Formule 3 kampioenschap gepland. Nog één keer komen de jonge talenten, op de ladder naar een roemrijke autosport carrière, in actie. Prema Powerteam kroonde zich op Monza al tot teamkampioen maar wat de rijderstitel betreft, ligt de strijd nog volledig open.
Oscar Piastri
Oscar Piastri
Na een lange corona pauze trapte de F3 het seizoen op 3 juli op gang op de Red Bull Ring. Winnaar van die eerste wedstrijd in Oostenrijk werd Oscar Piastri. Het bleef voor de Australier bij die ene zege van het seizoen maar Piastri toonde zich wel zeer constant in de overige 15 wedstrijden die reeds werden afgewerkt. Het is dan ook de Renault Academy rijder die als leider in de tussenstand naar Mugello afzakt. 

Logan Sargeant
Logan Sargeant
Zijn naaste belager is zijn Prema Powerteam teamgenoot, Logan Sargeant. De Amerikaan bewandelde ongeveer dezelfde weg als Piastri; af en toe pieken en voor de rest zeer constant rijden. Twee keer klom Sargeant als winnaar op het podium. Dat gebeurde op Silverstone en op het circuit van Spa-Francorchamps. Een dubbele nulscore in Monza kwam echter als een mokerslag. Een crash in het gevecht om P5 in de eerste race en een lekke band, opgelopen na contact met zijn teamgenoot Frederik Vesti, deden hem de Temple Of Speed met lege handen verlaten. 

Acht punten bedraagt ondertussen het verschil tussen Piastri en Sargeant. Dat lijkt veel, maar wie de pole pakt krijgt 4 punten bij op het conto. Dat voordeel zal Sargeant ongetwijfeld willen benutten. Hij heeft ook het voordeel dat niemand zo vaak op pole startte als hij. Zowel in Spanje, Engeland als België reed hij naar de pole, iets wat hij ongetwijfeld morgen zal willen herhalen wanneer de kwalificaties voor de zaterdagrace gepland staan.

Theo Pourchaire
Theo Pourchaire
Met nog maximaal 44 punten te verdelen, 4 voor de pole, 25 voor de winnaar van race 1 en 15 voor de winnaar van race 2, kan er theoretisch nog veel gebeuren. Ook Theo Pourchaire, Liam Lawson en David Beckman, respectivelijk derde, vierde en vijfde in de tussenstand kunnen nog kampioen worden. Al is het dan al rekenen op pech voor de concurrenten.

Zondag om 11u30 springen de lichten voor de laatste keer dit jaar op groen en rond de klok van 12 uur zullen we de nieuwe FIA Formule 3 kampioen en de opvolger van Robert Schwarzman, kennen!

Foto's: Racing International Photgraphy



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Circuit Internationaal op donderdag 10 september 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Toscane.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons