van der Horst

Gerard Van der Horst: Lamborghini Trofeo krijgt voorlopig voorrang

William van Deyzen - Gerard Van der Horst
William van Deyzen - Gerard Van der Horst
Gerard van der Horst en schoonbroer William van Deyzen staan op dit moment op een respectievelijke tweede en derde plaats in de tussenstand van de Lamborghini Cup binnen de Lamborghini Super Trofeo. De leiding is nog steeds in handen van de Brit Tim Richards, maar de Nederlandse duo komt na de beide races in Spa gevaarlijk in de buurt van de ervaren Brit die reeds aan zijn derde seizoen bezig is in de Lamborghini Super Trofeo.
  • Hamofa Performance
Van Der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán LP 620-2
Van Der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán LP 620-2
Na vier weekends van telkens twee races staan Gerard van der Horst en zijn schoonbroer William van Deyzen op een schitterende tweede en derde plaats in Lamborghini Cup, de Klasse voor gentlemen drivers binnen de Lamborghini Super Trofeo of de snelste merkencup van de wereld.

Voor de laatst verreden races in Francorchamps in het kader van de 24 Hours of Spa, keken ze nog tegen een achterstand aan van respectievelijk 14 en 22 punten op de Brit Tim Richards. Maar de kansen keerden en tijdens de twee races op Spa konden beide zwagers een groot stuk van hun achterstand afknabbelen. Met nog twee weekends of vier races in het verschiet staat Richards nog steeds aan de leiding, maar de voorsprong is geslonken tot 4 punten op Gerard en 6 punten op William. En dat terwijl de rest van de concurrentie tegen een achterstand aankijkt van meer dan 20 punten. Na de wedstrijden op de Nürburgring (17/18 september) en Valencia  (1/2 december) zullen we de nieuwe kampioen moeten zoeken tussen deze drie koplopers.

Gerard van der Horst met Nico Verdonck
Gerard van der Horst met Nico Verdonck
Van de acht verreden wedstrijden won Richards er vier tegenover een voor Van der Horst en een voor van Deyzen. Maar Gerard was de regelmatigste scoorder met een zege, vier tweede plaatsen en twee derde plaatsen. Zeven podia op acht wedstrijden tegenover zes voor van Deyzen en vijf voor Richards. Andere winnaars waren Fu en Metzger.

Gerard Van der Horst: “In Spa, een omloop die ik zeer goed ken, ging ik voor de dubbel en wou het bastion van Richards aanvallen. Nadat ik de eerste race van de Cup won, lag ik ook aan de leiding in de tweede race van het weekend. Tot ik door Richards van mijn sokkel werd gereden en we beiden verhuisden naar de vijfde en zesde plaats. William kon de wedstrijd winnen en komt zodoende aansluiten in de strijd voor het kampioenschap".

Lamborghini Super Trofeo 2016
Lamborghini Super Trofeo 2016
"Richards heeft in Spa een beetje zichzelf buitenspel gezet, maar heeft ook mij belangrijke punten afgesnoept. Enerzijds vind ik dat schitterend voor William, maar anderzijds verkleint dit mijn titelkansen. Tijdens de eerste race op Spa werd Richards pas vijfde terwijl ik de race won en veel punten goed maakte in het kampioenschap. Toen ik ook de tweede race aan de kop lag heeft hij me aangereden op drie ronden van de finish. We zijn vijfde en zesde geworden. Richards krijgt voor deze aanrijding een straf van tien plaats op de startgrid van de eerstvolgende race op de Nürburgring. Het wordt een belangrijke wedstrijd in Duitsland want ik reed nooit eerder op de Nürburgring”.

Er was in het begin wat twijfel welk kampioenschap Van der Horst Motorsport zou aankaarten en tenslotte viel de keuze op de snelste merkencup van de wereld, de Lamborghini Super Trofeo. Een gedurfde keuze, want er waren alternatieven.

Gerard van der Horst -Van der Horst Motorsport
Gerard van der Horst -Van der Horst Motorsport
Gerard Van der Horst: “Er waren inderdaad verschillende keuzes met ondermeer ook de Belcar en de Blancpain GT Sports Club. Inzake de Belcar was de Porsche nog niet klaar bij het begin van het seizoen. We zouden dan later invallen en ook eventueel de 24 Hours of Zolder rijden, maar wegens te drukke beroepsomstandigheden heb ik moeten passen. De GT Sports Club spreekt me wel aan, maar het was niet te combineren met de Lamborghini Super Trofeo die uiteindelijk onze voorkeur kreeg. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad; het is zeer leuk racen in de snelste merkencup van de wereld en de aanpassing aan de snelle Lamborghini gaat nog steeds crescendo. We worden dan ook bijzonder goed gecoached door Nico Verdonck. Misschien doen we volgend seizoen wel de GT Sports Club, maar ik maak momenteel nog geen plannen want ik moet ze later dan toch gaan bijsturen. We hebben wel reeds een Lamborghini Huracan GT3 besteld. Met deze wagen hebben we nog niet onmiddellijk een kampioenschap op het oog, maar het zal gaan tussen de GT3 Le Mans Cup of de Blancpain GT Sports Club".

Van Der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Van Der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
"Ik heb destijds inderdaad gezegd dat ik meerdere kampioenschappen wil combineren, maar het is beter dat je je als gentlemen driver concentreert op één wagen. Uiteraard heb ik een vrij ruim wagenpark en af en toe gaan we Curbstone rijden met de Lamborghini of de Porsche. Maar in competitie gaat de focus naar één wagen”.  

Richards won tot hiertoe de meeste wedstrijden en wordt dus een taaie klant in de eindfase van het kampioenschap.

“William en ikzelf zijn nu bezig aan ons eerste seizoen in de Lamborghini Super Trofeo terwijl Richards aan zijn derde seizoen toe is. In het begin van het seizoen was hij de snellere binnen de Cup, maar ondertussen hebben we veel vooruitgang geboekt en ook tijdens de kwalificaties zijn we vaak sneller dan de Brit. Maar het wordt inderdaad een spannende ontknoping in de Cup”.

Gerard van der Horst Motorsport
Gerard van der Horst Motorsport
Met twee wagens op de tweede en derde plaats staat Van der Horst Motorsport sterker richting de finale race in Valencia toe. Dit slotweekend is immmers heel speciaal met maar liefst vier races. Enderzijds zijn er de twee afsluitende races voor de Lamborghini Super Trofeo Europe en anderzijds zijn er nog twee races waarin de Europese gentlemen rijders het opnemen tegen hun collega's uit de Super Trofeo North America en de Super Trofia Asia. Hier hangt een wereldtitel voor gentlemen drivers aan vast.


William van Deyzen voor Gerard Van der Horst
William van Deyzen voor Gerard Van der Horst
“Er zijn geen afspraken gemaakt tussen William en ikzelf. Ieder rijdt zijn eigen wedstrijd en we komen elkaar vaak tegen op de track. Het gaat er hard, maar sportief aan toe. Tijdens de allerlaatste race in Valencia zien we nog wel wat we voor elkaar kunnen betekenen inzake de strijd tegen Richards, maar zoals de situatie er vandaag uitziet kunnen we nog beiden aanspraak maken op de titel. En zolang we beiden nog kansen hebben, rijden we onze eigen race. En wat de wereldtitel betreft, we hebben geen zicht op de concurrentie, dus is het momenteel koffiedik kijken waar we gaan uitkomen. Maar het zijn de laatste races van het seizoen en we gaan uiteraard onze huid duur verkopen”, besluit een enthousiaste Gerard van der Horst.

Foto's: Georges De Coster - Niels Vaeck - Arne Simons - Van der Horst Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op dinsdag 30 augustus 2016.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons