van der Horst

Gulf 12H: Kessel Racing leidt halfweg - GT's domineren LMP3's

Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing - Ferrari 488 GT3
Kessel Racing heeft de eerste van twee races in de Gulf 12 Hours op zijn naam geschreven en is dus goed op weg om het huzarenstukje van afgelopen jaar te herhalen. De Zwitsers krijgen naast hen op de eerste rij straks de merkgenoten van Rinaldi Racing. Ook de Aston Martin Vantage GT3 eindigde in dezelfde ronde en start straks als derde - eerste ProAm. De proto's hebben echter hun kruit nog niet verschoten, want zowel de Ultimate Ligier JS P3 als het exemplaar #22 van United Autosports eindigden in dezelfde ronde en starten straks op respectievelijk P4 en P5.
  • New Race Festival
Ultimae - Ligier JS P3 vs. Rinaldi Racing - Ferrari 488 GT3
Ultimae - Ligier JS P3 vs. Rinaldi Racing - Ferrari 488 GT3
Polesitters Michael Broniszewski, Davide Rigon en Miguel Molina behielden bij de start hun voordeel en konden vervolgens rondenlang de intrinsiek snellere LMP3's achter zich houden. Pas na een halfuur kon de Graff Racing Ligier #9 de leiding overnemen, maar de wagen zou later in de race terugvallen met technische problemen. Ook de Ultimate Ligier kon zich uiteindelijk voorbij de Kessel-Ferrari 488 wringen, maar uiteindelijk lijken de Pro-rijders bij de GT's het verschil te maken zodat ook na enkele pitstops de wagens bovenaan de rangschikking bleven vertoeven, terwijl de LMP3's wat terugvielen. Afhankelijk van de pitstops bevond de snelste LMP3 zich net op of net naast het virtuele podium.

Graff - Ligier JSP3
Graff - Ligier JSP3
De proto's bleven echter gestaag terugvallen en de enige reden dat ze niet allemaal op minstens één ronde werden gezet, lag vooral aan een lange neutralisatie in de eindfase van de wedstrijd. De #1 Graff Racing Ligier JS P3 ging van de baan in bocht 11, dat is net na een zeer lange rechte lijn waar de wagens hun topsnelheid bereiken. Het team vertelde aan Autosport.be dat het twijfelachtig is of de wagen straks nog op de piste zal verschijnen, men heeft namelijk geen wisselstukken meer op voorraad.

MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
MRS GT Racing - Porsche 991 GT3
MRS GT-Racing is momenteel primus in de GTX2 klasse voor Porsche Cup's, waarbij de Porsche van onder meer Glenn Van Parijs op een virtuele tweede plaats staat, op één ronde van het zusterexemplaar. In de GTX1-klasse gaat de Target Racing Lamborghini van Jan Lammers, Karim Al Azhari en Sarun Sereethoranakul aan de leiding met een twaalfde stek algemeen. Opvallend, op de gecrashte Ligier na, zijn alle bolides nog in de wedstrijd. Na de crash van de proto dienden de vangrails gerepareerd te worden waarvoor het veld meer dan een uur achter de safety car moest oplijnen. Pas in de allerlaatste ogenblikken van de wedstrijd werden de deelnemers terug vrijgegeven, maar een bonusronde verzamelen was in die situatie vanzelfsprekend niet meer mogelijk.

United Autosports - Graff - Ligier JSP3 vs. Graff - Ligier JSP3
United Autosports - Graff - Ligier JSP3 vs. Graff - Ligier JSP3
Die bonusronde is van belang bij de tweede race. De onderlinge verschillen worden bij de start namelijk weggewist, tenzij er wagens werden gedubbeld. Het aantal gedubbele ronden wordt wel behouden, dus als die bolides nog aanspraak willen maken op de zege, zullen ze zich in de kunstmatig verlichtte duisternis eerst moeten ontdubbelen. De tweede race over zes uur wordt gestart om 17:45 lokale tijd (14:45 Belgische tijd).

--- Uitslag Gulf 12 Hours na 6H/Race 1 (pdf) ---

Foto's: Martijn Wouters & Sofie Derison



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zaterdag 16 december 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons