van der Horst

Hell: Nabeschouwing JJ Racing

Afgelopen weekend werd op de Lånkebanen in Noorwegen het Scandinavische drieluik voor het FIA WorldRX kampioenschap aangevat. Op het prachtige circuit tussen de Noorse bergen stond opnieuw een Supercar deelnemersveld om duimen en vingers van af te likken aan de start. Onder de 36 Supercars zagen we onder meer het WorldRX debuut van de Amerikaanse Gymkhana ster “Ken Block” en het nieuwe EKS RX Team. Het team rond de Zweedse tweevoudige DTM kampioen en drievoudige Race of Champions winnaar Mattias Ekström. Na de goede prestaties tijdens de twee voorgaande WK manches kwamen Jos en zijn team met vertrouwen aan de start om er weer een fantastisch weekend van te maken.
Onder een stralende zon begon op zaterdag de twee uur durende vrije training waarin Jos een 29stetijd wist te realiseren. Voor de eerste heat stond hij samen met twee ex Wereldkampioenen op de startgrid, namelijk ex WRC kampioen Petter Solberg en ex F1 kampioen Jacques Villeneuve. Tussen deze toppers maakte Jos een goede start en werd er uiteindelijk als derde gefinisht. Wat hem een 29ste tijd opleverde en hem aan de start bracht met Tohill, M. Öhman, Håbjørg en Kristoffersen voor de tweede heat. Na een indicent in de eerste bocht moest er een rerun worden gehouden. Hierin werd Jos als derde afgevlagd na Tohill en M. Öhman waarmee hij een 32ste tijd op de tabellen wist te zetten. Na de heat vond Jos dat de wegligging van de Focus Mk3 niet optimaal was. Het probleem werd al snel gevonden en bleek uiteindelijk te liggen aan een afgebroken stabilisatorstang.

Op zondagmorgen stond onze drukker uit Hoeselt samen met Karlsson, Rustad, Kristoffersen en Håbjørg op de startgrid van de derde heat. Jos maakte een goede start en sloot achter Karlsson aan, hij bleek duidelijk sneller te zijn dan de Zweedse maar zij liet Jos niet de kans om haar te passeren. Maar vanaf de voorlaatste ronde was de Focus Mk3 zeer moeilijk te besturen en in de laatste ronde viel ook nog eens het vermogen weg waardoor er slecht een 29ste tijd werd gerealiseerd. Terug in de paddock bleek dat het subframe achteraan was gebroken en er een probleem was met de benzinetoevoer. Dit euvel kon door het prachtige team werk van de mechaniekers knap optijd hersteld worden zodat Jos aan de start kon komen van de vierde en laatste kwalificatiemanche. Hierin stond hij samen met Ekström, M. Öhman en Hedström aan de start. Jos maakte een goede start en dook meteen de jokerlap in, uiteindelijk werd hij als derde afgevlagd wat hem een 24stetijd opleverde. Zo eindigde onze drukker finaal na zijn vier kwalificatiemanches als 29ste in dit prachtige deelnemersveld.

Reactie Jos:
We hebben met ons kleine privé team alweer een fijn weekend beleefd in Noorwegen. De Focus Mk3 draaide weer perfect en is in de start telkens bij de snelste weg, enkel in de derde heat waren er enkele technische problemen maar dankzij het knappe team werk van mijn mechaniekers heb ik alsnog in de vierde heat kunnen starten. Deze was dan ooknog eens onze beste heat van het weekend met een 24ste tijd. We zijn dan ook zeer tevreden dat we met ons beschijden team en beperkte middelen toch een beetje ons mannetje kunnen staan tussen al de top - fabrieksteams met al hun ingenieurs en topmateriaal.

De WorldRX karavaan trekt nu verder door Scandinavië richting Finland goed voor een trip van ongeveer 1200km. Hier staat tijdens het weekend van 28 en 29 juli in Kouvola op het Tykkimäen Moottorirata circuit de volgende manche van het FIA WorldRX kampioenschap op de kalender.

JJ Racing Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op woensdag 18 juni 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons