van der Horst

Herziene F1 kalender 2016 – GP Azerbeijan valt samen met 24H du Mans

Start GP van Japan
Start GP van Japan
De FIA heeft een herziene versie van de formule 1 kalender voor volgend jaar vrijgegeven. Zoals eerder op de dag al gemeld was wordt de start van het seizoen met twee weken vervroegd en vindt de GP van Australië nu plaats op 20 maart. Zeven races zagen hun initiële datum wijzigen en in de zomer werd een rustperiode van 4 weken ingelast. De meest verrassende wijziging is die van de eerste GP te Baku die opschuift van 17 juli naar 19 juni, het weekend van de 24 uren van Le Mans. Dit houdt in dat Nico Hülkenberg zijn zege van dit jaar in Le Mans niet zal kunnen herhalen en dat geen F1 piloot zal kunnen deelnemen aan de etmaalrace.
De F1 kalender voor 2016 telt niet minder dan 21 races met de terugkeer van Duitsland en de toevoeging van een race te Baku. Het was dan ook met enige verbazing dat de teams vernamen dat de start van het seizoen initieel verlaat werd naar begin april. De FIA heeft de kalender nu wat gewijzigd en de GP van Australië, de eerste race van het seizoen, schuift twee weken naar voren naar 20 maart. Ten aanzien van de vorige versie van de kalender wisselen China en Bahrein van plaats, Maleisië verhuist naar het najaar, de GP van Groot-Brittannië werd achteruit geschoven en de GP van Hongarije gaat van augustus naar juli zodat er een zomerpauze van 4 weken ontstaat.

De meest opvallende wijziging is het plaatsen van de GP van Europa, die voor de eerste maal in Azerbeidzjan zal plaats vinden, op hetzelfde weekend valt als de 24 uren van Le Mans, wat het nu onmogelijk maakt dat F1 rijders deelnemen aan de etmaal race. De FIA beweert wel dat het startuur van de GP zo zal gekozen worden dat het niet samenvalt met de ontknoping van de 24 uren van Le Mans. 

Herziene F1 kalender 2016:

20 maart – Australië
3 april – Bahrein
17 april – China
1 mei – Rusland
15 mei – Spanje
29 mei – Monaco
12 juni – Canada
19 juni – Europa (Azerbeidzjan)
3 juli – Oostenrijk
10 juli – Groot-Brittannië
24 juli – Hongarije
31 juli – Duitsland
28 augustus – België
4 september – Italië
18 september – Singapore
2 oktober – Maleisië
9 oktober – Japan
23 oktober – Verenigde Staten
6 november – Mexico
13 november – Brazilië
27 november – Abu Dhabi

Foto: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 30 september 2015.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons