van der Horst

Het proefproject van BMW rond waterstoftechnologie

BMW i8 Hydrogen Fuel Cell Prototype
BMW i8 Hydrogen Fuel Cell Prototype
Het is al een tijd bekend dat BMW een speciaal proefproject had: de BMW i8. Dankzij het bijzondere design is het een echte eye catcher. Het prototype, dat uit 2012 komt, wordt inmiddels niet meer gebruikt. Toch wilde BMW een paar jaar wachten met het delen van dit speciale model. De i8 is namelijk voorzien van een brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit.
BMW is altijd een voorloper geweest wat betreft innovatie, waardoor ze in het verleden wel vaker hebben geëxperimenteerd met waterstof. Op de plek waar eigenlijk een turbodriecilinder ligt, wordt nu plaats gemaakt voor een brandstofcel. Deze zet zuurstof en waterstof om in elektriciteit. Een aantal 7 Series hebben een brandstofcel en een aantal 5 Serie GT’s bezitten ook deze techniek. Over deze techniek is nog niet veel duidelijkheid, want BMW wil hier momenteel nog niet veel over kwijt.
 
BMW i8 Hydrogen Fuel Cell Prototype
BMW i8 Hydrogen Fuel Cell Prototype
De BMW i8 is dankzij zijn stroomlijn en speciale constructie uit carbonfiber erg duurzaam. Een sterke elektromotor van 231 pk drijft de achterwielen aan. Toch is deze variant in vergelijking met het productiemodel minder vermogend. De carrosserie is zo ingesteld dat het een zo laag mogelijke luchtweerstand heeft. Ook zijn er meerdere en grotere luchtopeningen in de neus aangebracht. Dit zijn allemaal veelbelovende aanpassingen.

Nieuwsgierig naar de verkoop? Er zijn nog geen plannen om de BMW i8 in productie te nemen. Wel zijn er andere plannen: in 2018 zal BMW deelnemen aan Le Mans, waarbij een racer zal meerijden met brandstofcel. Bovendien wil BMW in 2020 de eerste modellen met brandstofcel op de markt brengen. De vraag of waterstof écht duurzaam is, is nog maar de vraag. Het is namelijk een intensief proces waarbij fossiele brandstoffen gebruikt moeten worden. Waarschijnlijk moet er wel even worden gespaard voor de brandstofcel-modellen van BMW. Voor de First Edition was de prijs van de i8 namelijk 149.000 euro. Als het allemaal zo ver is kan je je auto verkopen bij wijkopenautos.be. Waar zien we u in rijden in 2020?

WKDA press - Foto's: BMW AG



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 3 juli 2015.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons