van der Horst

Höljes: 35 Supercars voor 12 plaatsen in halve finales

Dabniël Holten - VW Beetle Supercar
Dabniël Holten - VW Beetle Supercar
35 wagen bij de Supercars voor 12 plaatsen binnen de halve finales in het Zweedse Höljes. Alleen het Duitse Estering en Mettet deden even goed of beter, maar dan waren wel de Europese rijders er bij. Het feit dat in het Zweedse Höljes maar liefst 35 wagens aan de start verschijnen voor een WK manche met daarbij enkele reguliere EK rijders, bewijst nog eens dat Scandinavië de regio is waar rallycross leeft.
  • Powercars
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Timmy Hansen - Peugeot 208 Supercar
Het Zweedse Höljes is het toneel voor de zesde manche van het WK Rallycross. Een kampioenschap dat bijna halfweg is en wordt aangevoerd door de Noorse regerende wereldkampioen Petter Solberg. Solberg won reeds twee manches en werd tweemaal tweede. Hij is de enige rijder die steeds in de finale stond en was driemaal de snelste tijdens de kwalificatie en tweemaal tweedesnelste na Kristoffersson en Jeanney. Dus kunnen we stellen dat aan de hand van de cijfers de Noor verdiend aan de leiding staat. Solberg telt momenteel een voorsprong van 35 punten op de Zweedse VW Polo rijder Johan Kristoffersson, en als je weet dat er tijdens een weekend 30 punten te verdienen zijn, is het logisch dat Solberg Zweden zal verlaten als leider in het wereldkampioenschap.

Vandaag reden de Supercars twee manches en de voorlopige pole staat op naam van de Zweed Timmy Hansen die met zijn Peugeot 208 van Peugeot Team Hansen de eerste kwalificatieheat achter zijn naam zette en de vierde chrono realiseerde tijdens de tweede heat. Die werd gewonnen door de Noor Andreas Bakkerud met de Ford Fiësta van Olbergs MSE. Hij staat voorlopig op de tweede plaats voor zijn Estse teammaat Reins Nitiss, de Zweed Mattias Ekström in de Audi S1 en de Noor Petter Solberg indiens Citroën DS 3.

Start Touring Cars Höljes
Start Touring Cars Höljes
Winnaar van de laatst verreden manche in Duitsland, de Fransman Davy Jeanney reed met zijn Peugeot 208 van Team Hansen lek in de eerste manche en was pas 23ste. Hij zette de scheve situatie reeds deels recht met een derde chrono in de tweede heat en is ondertussen reeds opgeklommen naar de voorlopige 13de plaats, dus nog net buiten de halve finales.

Daniel Holten zet voor het eerst de VW Beetle in met de livery van Herby en het startnummer 53. De wagen is nog in volle ontwikkeling, maar de Noor staat toch reeds mooi 18de in de buik van het peloton en hoopt op een plaats binnen de top 12 en dus een halve finale. Johan Kristoffersson, tweede in de tussenstand na Solberg, reed de derde chrono in de eerste manche met zijn VW Polo, maar in de tweede heat kreeg hij vijf strafseconden aan de broek omdat hij de track limits niet repecteerde. Hij staat op een voorlopige 11de plaats. Robin Larsson had last een nukkige krachtbron in zijn Audi terwijl de VW Polo's van teammaten Toomas Heikkinen en PG Andersson een zetje kregen bij de start en tijd verloren. De piloten van Marklund Motorsport staan voorlopig pas 15de en 22ste.

Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 4 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons