van der Horst

Hongarije: Hamilton zegeviert op de Hungaroring - DNF voor Stoffel

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Hongarije gewonnen. De Brit won op de Hungaroring met gemak de laatste race voor de zomerpauze. Tweede en derde werden de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Vierde eindigde Daniel Ricciardo voor Red Bull Racing, na een knappe inhaalrace. Vijfde werd Valtteri Bottas, maar door een aanrijding met Ricciardo in de slotfase van de wedstrijd is het nog niet zeker of hij deze positie mag behouden. Pierre Gasly, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Carlos Sainz Jr. en Romain Grosjean vervolledigden de top 10. Stoffel Vandoorne reed een sterke wedstrijd en reed lange tijd in de punten. Maar onze landgenoot moest echter de strijd staken met versnellingsbakproblemen aan zijn McLaren.
  • LTF
Bij de start kwamen de Zilverpijlen goed weg met Lewis Hamilton eerste, gevolgd door Valtteri Bottas en de Ferrari van Kimi Räikkönen op plaats drie. In de tweede bocht wist Sebastian Vettel langs de buitenkant zijn teamgenoot voorbij te gaan en vatte post op de derde stek. Achteraan het veld had de Alfa-Romeo Sauber van Marcus Ericsson de linkervoorband aangetikt van Daniel Ricciardo, maar de Australiër kwam er goed mee weg. Beide heren konden hun race verderzetten. De zuster-Sauber van Charles Leclerc had minder geluk. Na de eerste bocht kwam het terecht in een Force India-sandwich en moest even later aan de kant. Max Verstappen kon ook vroeg gaan douchen na verlies van vermogen, tot grote frustratie van de Nederlander die zijn ongenoegen verbaal uitte via de boordradio. Stoffel Vandoorne kende een goede start en schoof twee plaatsen op. P13 na ronde 1 voor de West-Vlaming.

Vettel was als enige van de top 4 op de soft rubbers gestart, terwijl beide Mercedessen en zijn teamcollega op de ultra's startten. Omdat de rijders met de meest zachte rubbers vroeger moesten stoppen voor nieuw schoeisel, kon Vettel de leiding overnemen. Met nog 30 ronden te gaan, dook Vettel de pits in. De Duitser zou sowieso de leidersplaats verliezen, maar een goede stop zou hem voor Bottas moeten loodsen. Een trage pitstop na problemen linksvooraan gooide evenwel roet in het eten en de viervoudige wereldkampioen kwam achter de Fin de baan terug op. Even kon de Ferrari dreigen, maar er was geen weg voorbij de zilveren wagen met startnummer 77. Vooraan had Hamilton alles onder controle en reed richting zijn vijfde zege van het seizoen. Met Bottas op P2 leek het erop dat Mercedes twee weken na elkaar het maximum van de punten zou scoren.

Met nog een tiental ronden te gaan, had Bottas niet enkel Vettel, maar ook Räikkönen achter zich. De Fin meldde problemen met de achterbanden, maar daar was op dat moment nog weinig van te merken op de piste, tot in de 65ste ronde. Vettel kwam dicht genoeg bij en probeerde een inhaalmanoeuvre in de eerste bocht. Deze werd afgeslagen, maar voor de tweede bocht kwam de Ferrari langszij en ging er voorbij. De Mercedes wou zijn positie niet afstaan en reed zijn neus achteraan op de Ferrari stuk. De Duitser kon verrassend genoeg zijn weg vervolgen en Räikkönen kon ook profiteren en schoof op naar plaats 3. Daniel Ricciardo kende een puike inhaalrace en met drie ronden te gaan had hij de beschadigde Zilverpijl in het visier. De Aussie kwam langzij en leek voorbij te gaan tot zij de bocht moesten indraaien. Bottas verremde zich en knalde de Red Bull van de baan. Uiteindelijk ging Dani Ric de Fin toch nog voorbij.

Vooraan had Hamilton alles onder controle en vergroot dus zijn voorsprong op rivaal Vettel naar 24 punten. Räikkönen werd derde, gevolgd dus door Daniel Ricciardo op P4. Bottas kwam als vijfde over de streep, maar zijn late actie op de piste kan nog een staartje krijgen. Pierre Gasly (Toro Rosso), Kevin Magnussen (Haas), Fernando Alonso (McLaren), Carlos Sainz Jr. (Renault) en Romain Grosjean (Haas) vervolledigden de top 10. Stoffel Vandoorne kon tijdens de wedstrijd gelijke tred houden met zijn McLaren-collega Fernando Alonso, die vandaag zijn 37ste verjaardag vierde. Zowaar reden beide oranje bolides mooi achter elkaar in de top 10 en dus in de punten. Maar het noodlot sloeg genadeloos toe voor onze compatriot. Met nog 19 ronden te gaan, en waarschijnlijk een zekere puntenscorende plaats, parkeerde Stoffel noodgedwongen zijn MCL33 aan de kant wegens versnellingsbakproblemen. 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Hongarije 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes70 ronden in 1:37:16.427
2.Sebastian VettelFerrari+ 17.123
3.Kimi RäikkönenFerrari+ 20.101
4.Daniel RicciardoRed Bull+ 46.419
5.Valtteri BottasMercedes+ 60.000
6.Pierre GaslyToro Rosso+ 73.273
7.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
8.Fernando AlonsoMcLaren+ 1 ronde
9.Carlos Sainz Jr.Renault+ 1 ronde
10.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
11.Brendon HartleyToro Rosso+ 1 ronde
12.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
13.Esteban OconForce India+ 1 ronde
14.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
15.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+ 2 ronden
16.Sergey SirotkinWilliams+ 2 ronden
17.Lance StrollWilliams+ 2 ronden
18.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
19.Max VerstappenRed BullDNF
20.Charles LeclercAlfa Romeo SauberDNF

Foto: Georges De Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons