van der Horst

José María López, interview met een gelukkig man (+ Video)

José Maria Lopez- Citroën Total
José Maria Lopez- Citroën Total
José María López is hot in Argentinië. De inmiddels 31-jarige Citroën-rijder werd in eigen land tot nationale held verheven nadat hij Argentinië, 57 jaar na Juan Manuel Fangio, nog eens een WK-titel bezorgde. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop: Pechito overklaste vriend en vijand en liet in wat tenslotte pas zijn eerste full-saison was, liefst tien overwinningen optekenen. In dit kort interview blikt hij vooruit naar het nieuwe seizoen dat eind deze week in het eigenste Termas de Rio Hondo van start gaat.

José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
Wordt het seizoen 2015 andermaal een 'catch me if you can'-verhaal voor José María López?

"2014 zal ik niet vlug vergeten maar elk nieuw seizoen betekent ook een nieuwe start waarbij het opnieuw alle kanten uit kan. Ik hoop dat ik opnieuw goed presteer en het zou tof zijn mocht ik het even goed doen als vorig jaar maar het wordt erg moeilijk" steekt onze man, die zich zoals we inmiddels weten graag  low profile gaat, van wal.

Hoe moeilijk denk je dan wel dat het wordt om jouw titel te verdedigen?

"De andere rijders kennen me nu en zowel de concurrentie bij Honda en Chevrolet als mijn eigen teammaats bij Citroën zullen er alles aan doen om dit te verhinderen. Zeker Yvan Muller is er op gebrand. Maar goed, ik kan alleen maar mijn best doen, da's het enige dat telt."

Zijn er zaken die je anders moet aanpakken?

“Ik vraag me wel af hoe ik nu moet reageren, hoe ik het kampioenschap dit jaar moet aanpakken maar finaal verandert er niets voor mij. Het zijn de anderen die iets aan de situatie moeten zien te veranderen. Ik moet eigenlijk niet beter presteren dan vorig jaar, een fantastisch seizoen waarin ik zowel wat het aantal gescoorde punten als wat het aantal zeges betreft records neerzette. Meer van het zelfde dus."

José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
José Maria Lopez - Citroën C-Elysée WTCC
Kan je als rijder nog beter?

"Ik tover niks uit mijn hoed, mocht je dat denken.  We werken er allemaal erg hard voor, proberen de wagen goed aan te voelen, goed samen te werken met de ingenieurs, het team. Soms doet dat kleine extraatje wonderen, maar ik leer nog altijd bij zodat het steeds mogelijk is om nog beter te doen".

Heeft het feit dat je de WTCC-titel hebt behaald jou in enig opzicht veranderd?

“Na het meest opzienbarende seizoen in mijn carrière voel ik mij super, maar of dat iets verandert...  Argentinië bleeft na Juan Manuel Fangio geruime tijd op zijn honger en nadat ik eindelijk opnieuw voor een wereldtitel kon zorgen werd het eind vorig jaar wel erg druk. Maar elke morgen sta ik als een gelukkig man op. Gelukkig om wat ik heb bereikt maar ook gelukkig om met een uitzonderlijk team als Citroën in een groots kampioenschap te kunnen aantreden."

Als kampioen kon je voor het  #1 gaan, maar je verkoos het #37 van vorig jaar te behouden, waarom?

"#37 is het nummer waarmee ik reeds sinds mijn eerste jaar in F.Renault rond rijd. Ik heb het steeds leuk gevonden om een nummer op de wagen te hebben waarmee de mensen me associëren. Da's niet in alle series mogelijk maar hier dus wel en met dit nummer lukte het me al één keer, waarom het geen tweede keer proberen?"

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen?

“Ik ging slechts twee dagen testen op de baan maar verzette flink wat werk in het atelier, onder meer in de simulator. Neem van me aan dat we in Argentinië goed voorbereid aan de start komen".

Tom Coronel - José Maria Lopez
Tom Coronel - José Maria Lopez
Hoe kijk je tegen de nieuwe omlopen op de kalender aan?

"De race op de Nürburgring Nordschleife wordt ongetwijfeld iets speciaals, echt wel interessant. Dat we het seizoen afsluiten in Qatar impliceert meteen ook dat we de wagens sneller terug thuis zullen hebben dan wanneer we in Macau hadden gereden."

Ter afronding, welk doel heb je voor 2015 vooropgesteld?

“Ik hoop dat Citroën andermaal de merkentitel kan behalen, maar zeventien wedstrijden winnen zoals vorig jaar zit er niet in nu de concurrentie dadelijk beter voorbereid en dus competitiever aan de start van het seizoen verschijnt. Zelf ga ik alles geven om mijn titel te verlengen!".

 


Foto's: FIA WTCC en Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 2 maart 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Termas de Rio Hondo.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons