van der Horst

Kenya: Neuville verdedigt leidersplaats tussen de wildebeesten

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Na ruim een maand pauze is het WRC komend weekend toe aan de derde manche. Na asfalt, ijs en sneeuw duiken de rijders in Kenya het stof in. Thierry Neuville trekt als WK-leider naar Naivasha.
Thierry Neuville (Hyundai) zag na zijn triomftocht in Monte-Carlo een groot deel van zijn voorsprong wegsmelten in Zweden. Het wildebeest Elfyn Evans (Toyota) vocht meteen terug en grossierde de meeste punten in de Zweedse sneeuw, al ging de winst daar wel naar Esapekka Lappi (Hyundai). 

In Kenya krijgen we een volledig nieuwe ondergrond, al zullen de waardeverhoudingen pas echt duidelijk worden als het WRC terug naar het vasteland komt met de Rally van Kroatië en die van Portugal. De 'Safari' is vaak een uitputtingsslag en mechanische problemen zijn nooit ver weg.

Neuville opent als leider in de WK-tussenstand. Op onverhard speelt dat altijd in het nadeel, maar er wordt regen voorspeld en dat kan het nadeel uithollen. De Belg krijgt steun van Ott Tänak (Hyundai) die zijn seizoensstart een beetje gemist heeft en op achtervolgen is aangewezen. De Est herpakt zich beter snel, wil hij later dit seizoen geen tweede viool spelen. De derde Hyundai is voor Lappi die na zijn winst in Zweden zeker wil bevestigen.

Evans staat in de spits bij Toyota. De Welshman heeft met wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) wel de perfecte bliksemafleider mee. Rovanperä begon ook slecht aan zijn seizoen en zal zeker uit zijn op revanche. Takamoto Katusta (Toyota) bestuurt de derde Yaris.

Bij M-Sport mag Adrien Fourmaux (Ford) zijn goede start doortrekken, terwijl Grégoire Munster (Ford) al een beetje ervaring geniet in Kenya en dus zeker in staat zou moeten zijn om punten te pakken. Zijn mecenas Jourdan Serderidis (Ford) brengt een derde Puma aan de start.

Charles Munster - Hyundai i20
Charles Munster - Hyundai i20
Ook in WRC2 komt er mooi volk aan de start, een beetje tegen de lijn in van de voorbije jaren. Oliver Solberg en Gus Greensmith zijn de belangrijkste blikvangers, maar ook Kajetan Kajetanowicz, Nicolas Ciamin en vooral Charles Munster zijn namen om naar uit te kijken.

Woensdagochtend is er de shakedown. De rally start donderdag met een showproef en is de eerste van negentien proeven. Het zwaartepunt ligt op zaterdag met vier van de zes proeven rond of flink boven de dertig kilometer. Zondag eindigt de rally met de Power Stage van Hell's Gate, om 14.15 uur.

Foto: Hyundai Motorsport & Jordan Dozin



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 26 maart 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Safari Rally Kenia.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons