van der Horst

Komt Red Bull Racing in Nederlandse handen?

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz gaf een tijdje terug aan beide F1-teams in diens bezit van de hand te willen doen wegens commercieel niet langer interessant. Op de terugvlucht van de Grote Prijs van Maleisië vernam Autosport.be evenwel dat Red Bull Racing binnen afzienbare tijd wel eens onder Nederlandse licentie zou kunnen rijden.
  • Prospeed Competition
Sergio Perez - Force India
Sergio Perez - Force India
Twee onafhankelijke bronnen bevestigden aan Autosport.be dat een consortium rond Michiel Mol en Marcel Boekhoorn hard aan de weg timmert om een meerderheidsbelang in Red Bull Racing te verwerven. Laatsgenoemde is de schoonvader van Giedo van der Garde en was achter de schermen direct betrokken bij de soap rond de Nederlandse F1-piloot. Van der Garde mag dan in Australië wel (ten dele) zijn slag thuisgehaald hebben, toekomst in de F1 leek onze Noorderbuur niet langer te hebben door zijn acties. Mol van zijn kant was in het verleden de drijvende kracht achter de overname van Midland F1 door Spyker en de daaropvolgende verkoop aan Vijay Mallya. Daarnaast was hij de oprichter van Lost Boys en kwam in die hoedanigheid in contact met de F1 door Jos Verstappen.

Giedo van der Garde
Giedo van der Garde
Recent geraakte bekend dat Renault geïnteresseerd is om Toro Rosso over te nemen en om te dopen in een de facto fabrieksteam, waarbij Red Bull Racing in de handen van Audi terecht zou komen. De piste dat Audi naar de F1 wil, bestaat al enkele jaren, maar werd steevast afgedaan als nonsens. Als in plaats van Audi twee van 's Nederlands kapitaalkrachtigste mensen zich inkopen, liggen de kaarten voor talent uit de Lage Landen opeens zeer gunstig... In plaats van uit de boot te vallen bij een team dat twee zitjes voor vier rijders met een contract (Sutil, van der Garde, Ericsson en Nasr) heeft, zou een rijder als van der Garde opeens in actie kunnen treden bij een team dat acht wereldtitels veroverde.

Daniil Kvyat - Red Bull Racing
Daniil Kvyat - Red Bull Racing
De overname van Red Bull Racing zou zich evenwel niet op korte termijn situeren en pas ingaan op 1 januari 2017. Hoewel dat perspectieven biedt op vlak van keuze van motorleverancier (het contract met Renault loopt nog anderhalf jaar), is het slecht nieuws voor van der Garde die dit jaar tram drie ziet passeren. Daarnaast beschikt Red Bull over langetermijnscontracten met zowel Daniil Kvyat als Daniel Ricciardo. De kans dat we van der Garde dus (voltijds) aan het werk zien in bolide van de hand van Adrian Newey, lijkt met de dag te slinken, al is een Nederlands team, zij het enkel op papier, natuurlijk fantastisch!

Foto's: Racing International Photography & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Formule 1 op woensdag 1 april 2015.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons