van der Horst

Lausitzring: Wehrlein wint - Wittmann kampioen

Marco Wittmann - BMW
Marco Wittmann - BMW
Vanmiddag werd op de Lausitzring geschiedenis geschreven: niet alleen werd racewinnaar Pascal Wehrlein met zijn 19 jaar de jongste DTM-winnaar ooit, ook de nieuwe kampioen Marco Wittmann mag zich de jongste DTM-kampioen ooit noemen. De Duitser, die eind dit jaar 25 wordt, slaagde er in om pas in zijn tweede seizoen en met nog twee wedstrijden op het programma de rijderstitel in zijn BMW M4 DTM binnen te rijven.
  • De Swert Opticiens
Start DTM Lausitzring 2014
Start DTM Lausitzring 2014
Edoardo Mortara, samen met Audi-merkgenoot Mattias Ekström tweede in het kampioenschap, gooide zijn titelkansen nog voor de start van de race al overboord. De baan lag nog nat en dus liet iedereen regenbanden opleggen terwijl de Italiaan verrassend toch koos voor de zachte slicks. Zijn Audi was bij de start dan ook niet vooruit te branden terwijl de van pole gestarte Wehrlein wegreed van zijn merkgenoten Daniel Juncadella en de uitstekend gestarte Christian Vietoris. Ook de Audi van Jamie Green kon zich in het begin nog in de debatten mengen maar de Brit verloor veel plaatsen na een vroege slipper.

Pascal Wehrlein - Mercedes
Pascal Wehrlein - Mercedes
Ekström, die als zesde één plaats beter deed dan titelconcurrent Wittmann, vergooide dan weer zijn kansen door iets te breed te gaan op de natte piste en even het gras op te zoeken. Een drama zo vroeg in de wedstrijd, hij werd dan ook door de rest van het veld om de oren gereden. De onfortuinlijke Zweed zou zelfs later opgeven nadat het linkervoorwiel niet goed gemonteerd werd tijdens de pitstop. Wittmann zelf nam na de vroege problemen bij zijn titelconcurrenten geen risico's meer en reed de ganse race erg defensief, er op toeziend nooit echt uit de top acht te verdwijnen.

Maxime Martin - BMW
Maxime Martin - BMW
Maxime Martin had een goede start en kon zich in de top tien handhaven in de beginfase. Een gele vlag voor de gestrande BMW van Da Costa besliste echter anders over de kansen van onze landgenoot. De regel is dat dat tijdens zo'n gele vlag je in die sector een halve seconde trager moet rijden, iets waar Martin niet toe kwam. Ook Mercedes-piloten Robert Wickens en Juncadella, tot dan vertoevend in de top vijf, kregen die straf opgelegd.

Vietoris - Wehrlein - Scheider
Vietoris - Wehrlein - Scheider
Ietsje over halfweg was de baan goed opgedroogd, zo goed als iedereen koos rond hetzelfde moment dan ook voor de zachte slicks om tot het einde te gaan. Veel veranderde er niet meer in het wedstrijdverloop, Wehrlein kon door zijn grote voorsprong niet meer bedreigd worden voor de zege en ook Wittmann verzekerde zich door zijn defensieve rijstijl van een plaatsje in de top zes.

Marco Wittmann - BMW
Marco Wittmann - BMW
Een ontroerde Marco Wittmann kon op het einde van de race de titel vieren, meteen de tweede rijderstitel voor BMW in drie jaar nadat Bruno Spengler in 2012 nog de beste was. Ook de nieuwe BMW M4 DTM beleeft zo een droomdebuut met zeges van Wittmann én Maxime Martin. Er staan bovendien nog twee races op het programma, in Zandvoort en de traditionele seizoensfinale in Hockenheim, en de strijd voor de tweede plaats ligt nog volledig open. Mercedes-piloot Christian Vietoris springt door zijn goed resultaat vandaag overigens over een trio Audi's naar die tweede plaats in het kampioenschap.

--- Uitslag DTM Lausitzring 2014 (PDF) ---

Foto's: DTM



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 14 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lausitzring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons