van der Horst

Loix en Skoda steken schouders onder Achiel Boxoen

Joost Boxoen
Joost Boxoen
De 20-jarige Achiel Boxoen is de witte raaf waar Freddy Loix en Skoda België dus naar op zoek waren. Dat maakt Skoda Import donderdag bekend. "Achiel paste het best bij onze voorwaarden. Het plaatje klopt dus helemaal", aldus Vincent Struye, marketing- en communicatiemanager bij Skoda.
Nadat Guillaume De Ridder zelf bekend maakte dat hij niet langer tot de kandidaten behoorde voor het begeerde zitje, klonk de naam van Achiel Boxoen steeds luider. Een verrassing, want Boxoen heeft nog niet veel ervaring in de rallysport. De zoon van Joost Boxoen reed in 2016 een viertal rally's in het buitenland met een standaard Skoda Fabia en won in 2015 het project Future Stars. 

Toch beantwoordde de jongeman het best aan de eisen. "De redenen zijn legio", klinkt het. "Bij onze keuze gaat het om een geheel van elementen die aanwezig moeten zijn en we lieten ons dan ook leiden door vier criteria. Het sportieve talent speelde een rol, al verwachtten we niet dat de rijder waarop onze keuze viel meteen zou gaan winnen. Hij of zij zou de tijd krijgen, dat stond op voorhand vast. Dan was er het communicatiegedeelte, want hoe je het ook draait of keert, in de autosport moet je naar de buitenwereld toe ook goed overkomen. We wilden ook dat onze rijder een zekere carrièreplanning had, waarbij hij of zij bepaalde, haalbare, doelen stelde. En tenslotte moest ook het financiële plaatje kloppen", aldus Vincent Struye. Vooral op dat laatste kwam er de jongste dagen al wat kritiek. Boxoen zou zelf met een budget van 200.000 euro over de brug zijn gekomen. 

“Ja, Achiel is een minder bekende rijder, met weinig ervaring”, vervolgt Struye. “So what? Dat is precies het hele opzet. Een Belgisch talent dat met de steun van een Belgische invoerder carrière kan maken, mooier kan het toch niet worden? Het profiel van Achiel sluit bovendien perfect aan bij de jonge doelgroep die we willen bereiken, jongeren die we graag met de kwaliteiten van onze producten willen laten kennis maken.”

Freddy Loix is tevreden dat Skoda Import zijn belofte nakomt met de steun aan een jonge gast. "Achiel past perfect in het kader dat we hadden geschetst", aldus Loix die de jongste weken en maanden overtuigd raakte van Boxoens kunnen.

Een programma is er nog niet. Boxoen zal eerst enkele wedstrijden rijden met een R2-wagen, om dan later dit seizoen de overstap te maken naar de Skoda Fabia R5.



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op donderdag 2 februari 2017.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons