van der Horst

Maxime Potty: “Niet meer dezelfde als zes maanden geleden”

Maxime Potty - Volkswage Golf GTI TCR
Maxime Potty - Volkswage Golf GTI TCR
De zevende en laatste afspraak van TCR Europe, dit weekend op het circuit van Barcelona-Catalunya, heeft de verwachtingen van Maxime Potty niet ingelost. Tot tweemaal toe werd de 18-jarige rijder door de grindbak gedwongen. De 14e plaats op zaterdag en de 16e op zondag leverden de Belgian VW Club-rijder niet de verhoopte punten op… Hij sluit zijn eerste seizoen op dit niveau echter wel af met een eervolle 8e plaats in het Europese kampioenschap. Hij is tevens vice-kampioen in TCR Benelux, een competitie voor rijders en teams uit de Lage Landen die verreden wordt tijdens vijf van de zeven Europese meetings.
“We moeten er geen doekjes om winden, dit is niet het seizoenseinde waarop we gehoopt hadden”, erkent Maxime. “Samen met Comtoyou Racing sloegen we er niet in om de afstellingen te vinden die me vertrouwen gaven. Het was echt vechten aan het stuur van mijn Golf GTI TCR, want hij reageerde niet hoe ik wilde. En wanneer de wagen moeilijk te doorgronden is, is het realiseren van een perfect rondje evenmin eenvoudig…”

Eens te meer waren het de kwalificaties die de toon zetten voor de rest van het weekend. “Ik heb de 14e tijd laten optekenen”, legt de inwoner van Hamoir uit. “Ik zat minder dan 9/10e van een seconde van de pole, maar op dit niveau is dat reeds veel te veel. Ik moest nog twee tiende vinden om door te stoten naar het tweede deel van de kwalificaties… Maar in plaats daarvan moest ik tweemaal vertrekken vanaf de zevende startrij, in de buik van het peloton. Belangrijker was echter het daaraan verbonden risico op aanrijdingen…”

In de eerste race, waar hij een plaats in de Top 10 viseerde, werd Maxime in de openingsfase in de laatste bocht aangetikt door Stian Paulsen en moest hij noodgedwongen door de grindbak passeren. Het gevolg was een 14e plaats aan het zwart-wit geblokt. Zondag verliep het zo mogelijk nog slechter. “Ik nam een uitstekende start”, vertelt hij. “Ik reed in de drie eerste bochten zij-aan-zij met Jean-Karl Vernay. In de vierde bocht werd hij echter zelf aangetikt door een andere rijder waarna hij ook mij raakte… Ik moest opnieuw door de grindbak en viel terug tot de 24eplaats, waarna ik uiteindelijk nog kon opklimmen tot de 16e positie.”

Hoewel deze laatste meeting zonder twijfel ontgoochelend was, overschaduwt ze zeker niet de positieve momenten uit het goed gevulde seizoen. Maxime, achtste in TCR Europe, eindigde driemaal (op zeven meetings) in de Top 5 bij de kwalificaties, met een tweede plaats als beste resultaat. Hij finishte ook zevenmaal in de punten, met de twee podiums (2e en 3e plaats) in Spa-Francorchamps als hoogtepunt. En, nog belangrijker, hij is tijdens het seizoen enorm gegroeid! “Ik ben duidelijk niet meer dezelfde rijder als zes maanden geleden”, erkent hij. “Ik heb zoveel geleerd dit jaar! Zowel op vlak van rijden in groep, het afstellen van de wagen of het benutten van de banden… Ik denk dat ik mooie dingen getoond heb wanneer alles goed liep en ik heb bewezen dat ik mijn plaats verdien op dit niveau. Maar we hebben te veel moeilijke weekends gekend… De regelmaat ontbrak overduidelijk! Is dat een gebrek aan ervaring? Misschien… We gaan in elk geval hard werken om 2019 voor te bereiden! In afwachting daarvan bedank ik de Belgian VW Club en Comtoyou Racing voor hun steun dit seizoen. Vanaf nu, het vizier op de toekomst! ”

Persbericht Belgian VW Club



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Benelux op dinsdag 23 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Barcelona.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons