van der Horst

Mist en ongeval dwarsbomen testplannen officiële Honda WTCC-team

Honda Civic WTCC
Honda Civic WTCC
Een ongeval in de toch al ingekorte kwalificatiesessie en het uiteindelijk schrappen van de VLN-race op de Nordschleife vanwege te dichte mist, hebben de testplannen van het officiële Honda WTCC-duo Monteiro-Tarquini vandaag enigszins doorkruist.
  • Prospeed Competition

5ee3a238fbdb1dbc5e343f69c2d16080c38522b5.jpg
Het JAS Motorsport-team dat de officiële WTCC Honda's runt was voor de tweede maal in amper enkele weken tijd naar de beruchte Nordschleife afgezakt om er in raceomstandigheden de WTCC-manche van 2015 voor te bereiden. In tegenstelling tot hun eerste bezoek toen zij met een TC2T-auto aantraden, maakten Tiago Monteiro en Gabriele Tarquini deze keer hun opwachting aan het stuur van de WTCC-testwagen waarover het team al een tijdje opnieuw kan beschikken. Het schrappen van de wedstrijd was dan ook deels een streep door de rekening temeer omdat Tiago Monteiro al vroeg in de kwalificatie bij een crash was betrokken en de handdoek in de... Ring moest werpen.

9bf23f890783f8eaeda0117c8a62976a2e8cac4f.jpg
"Ik volgde een tragere deelnemer die bovenop een bult nabij 'Flugplatz' vroeger remde dan verwacht. Ik kon hem nog net ontwijken maar verloor daarbij de controle over de auto die bij het incident beschadigd werd" legde de Portugees achteraf uit. "Een typisch Nordschleife-voorval als je het mij vraagt en een probleem dat zich volgend jaar in de WTCC-races niet zal voordoen aangezien we dan immers geen tragere concurrenten zullen ontmoeten. Extreem geconcentreerd blijven is en blijft hier altijd een must. Het is evenwel een omloop die me zeker kan bekoren, je voelt de adrenaline zo door je lichaam pompen, geweldig!"

Gabriele Tarquini kwam dus in de kwalificatiesessie niet eens aan rijden toe maar dankzij de in de vrije oefenrit vergaarde kilometers totaliseert de ervaren vijftiger nu toch al eenentwintig rondjes in de Groene Hel. "Ik durf te stellen dat ik de omloop nu voor 65 tot 70% onder de knie heb. Het is een zeer veeleisende baan, erg snel en met steeds weer wisselende omstandigheden door het weer, de baanbekleding, de vele bulten... Waar je in een normale WTCC-race van start tot finish voluit gaat, moet je hier werkelijk de knop omdraaien en jezelf dwingen een marge in te bouwen om eigen foutjes en het onvoorziene te kunnen opvangen" aldus Spiderman.

Hoewel er vandaag dus niet geracet werd, vond JAS Motorsport-baas Alessandro Mariani de trip naar de Nürburgring toch nuttig. "Zeer zeker, want het zoeken naar de geschikte set up voor deze omloop stelt ons immers voor een unieke uitdaging. Er wacht ons nog flink wat werk om tot een werkzaam compromis te komen".

Foto's: Vincent Wouters, Honda Racing WTCC en Koen Wijckmans




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 14 september 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons