van der Horst

Monaco: Eerste pole voor Ricciardo - Verstappen in de vangrails

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo heeft in de nauwe straten van Monaco de pole positie gepakt. Het is de eerste uit zijn F1-carrière. Naast hem op de startgrid staat WK-leider Nico Rosberg. Red Bull Racing teamgenoot Max Verstappen, die vanochtend al kennis maakte met de vangrails, kon vroegtijdig gaan douchen. De jonge Nederlander knalde zijn RB12 vroeg uit de sessie. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton kampte ook met problemen laat in de Q3-sessie maar kon zijn Mercedes nog naar een derde plaats rijden. Sebastian Vettel leek tijdens de eerste twee delen sterk te zijn in de Ferrari maar met een temperatuur stijging van het tarmac met maar liefst vijf graden verloor de viervoudige wereldkampioen de handeling van zijn wagen nadat zijn team de bandendruk had aangepast.
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen
Vlak voor Q1 werd het duidelijk dat Kimi Räikkönen zondag niet op pole positie zal starten. De Finse Ferrarist had tijdens de derde vrije training te kampen met problemen aan zijn versnellingsbak en deze moest vervangen worden, met vijf strafplaatsen op de startgrid als gevolg. Er volgde nog Ferrari-gerelateerde problemen want de sessie was nog maar enkele minuten oud en Felipe Nasr zorgde al voor een rode vlag. De Ferrari-motor van de Sauber-rijder ging letterlijk in rook op in de tunnel en de Braziliaan moest de C35 achter de chicane parkeren. De V6-krachtbron dat het Zwitserse team gebruikt is tevens dezelfde specificatie als deze van Scuderia Ferrari. Voor het team uit Maranello zal dit zeker nog wat meer kopzorgen bezorgen, na de eerdere mechanische problemen dit seizoen.

Max Verstappen
Max Verstappen
Met nog zes minuten te gaan volgende wederom een rode vlag. Max Verstappen sneed de exit van het zwembad gedeelte te scherp af, beschadigde hierdoor het stuurgedeelte van zijn rechtervoorophanging. De jonge Nederlander kon nergens meer heen, ging over de kerbstone en knalde zijn Red Bull tegen de vangrails aan. Het is duidelijk zijn dag niet want vanochtend maakte de Genkenaar ook al een fout in Massinet maar kon toen zijn weg wel vervolgen. Max start morgen de wedstrijd als voorlaatste. Het was Sebastian Vettel die Q1 op kop eindigde, voor beide Mercedes-rijders. Voor de rest geen verrassingen: beide Manor van Rio Haryanto en Pascal Wehrlein haalden Q2 niet, alsook Marcus Ericcson in de tweede Sauber en Jolyon Palmer in de Renault.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Q2 was een pak minder dramatisch dan het eerste gedeelte van de kwalificatie. Het was even spannend voor Nico Rosberg toen hij zijn linkervoorband over dezelfde plaats wreef waar Verstappen zijn ophanging stuk reed. Het was deze keer Lewis Hamilton die de sessie als snelste eindigde met Sebastian Vettel op een tweede plaats. Daniel Ricciardo werd met zijn Red Bull derde. Valtteri Bottas en Felipe Massa eindigden de sessie op een teleurstellende elfde en veertiende plaats voor Williams. Fernando Alonso wist Q3 te bereiken met zijn McLaren-Honda maar teamgenoot Jenson Button kon gaan douchen. Beide Haas-rijders haalden de top 10 ook niet, maar Gutierrez wist zich wel voor Grosjean te kwalificeren. Kevin Magnussen in de tweede Renault kon na deze sessie ook zijn boeltje pakken.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Een dramatische start voor Lewis Hamilton toen hij de pit wilde uitrijden voor Q3. De Brit verloor kracht en moest zijn wagen aan de linkerkant van de pitstraat parkeren. Zijn mechaniekers haalden de regerend wereldkampioen uit zijn benarde situatie en duwden hem terug naar de pitbox. Met nog zeven minuten op de klok kon de Brit eindelijk zijn weg vervolgen. Ondertussen had Daniel Ricciardo zijn Red Bull RB12 op een knappe provisionele pole positie gezet met een tijd van 1m13s622 waar zelfs Nico Rosberg geen direct antwoord op had. Hamilton kon na zijn problemen nog opklimmen naar een derde plaats. Vettel werd slechts vierde na een opeens zwakke Q3 van Scuderia Ferrari. Uiteindelijk kon niemand Ricciardo nog van een verdiende eerste plaats afhouden. Eindelijk kwam er een einde aan elf poles van Mercedes op rij.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Monaco 2016

#RijderTeamResultaat
1.Daniel RicciardoRed Bull Racing1:13.622
2.Nico RosbergMercedes AMG1:13.791
3.Lewis HamiltonMercedes AMG1:13.942
4.Sebastian VettelScuderia Ferrari1:14.552
5.Nico HülkenbergForce India1:14.726
6.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari1:14.732
7.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso1:14.749
8.Sergio PérezForce India1:14.902
9.Daniil KvyatToro Rosso1:15.273
10.Fernando AlonsoMcLaren Honda1:15.363
11.Valtteri BottasWilliams1:15.273
12.Esteban GutierrezHaas1:15.293
13.Jenson ButtonMcLaren Honda1:15.352
14.Felipe MassaWilliams1:15.385
15.Romain GrosjeanHaas1:15.571
16.Kevin MagnussenRenault1:16.058
17.Marcus EricssonSauber1:16.299
18.Jolyon PalmerRenault1:16.586
19.Rio HaryantoManor1:17.295
20.Pascal WehrleinManor1:17.452
21.Max VerstappenRed Bull Racing1:22.467
22.Felipe NasrSauberDNS


Foto's: Georges De Coster




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zaterdag 28 mei 2016.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons