van der Horst

Monaco: Voorbeschouwing op een race omringd door glitz & glamour

Podium GP Monaco
Podium GP Monaco
Dit weekend strijkt het F1-circus neer in het glamoureuze Monte-Carlo, waar de zesde manche van het wereldkampioenschap Formule 1 plaatsvindt. Het is de 74ste maal dat deze Grote Prijs van Monaco doorgaat en de eerste editie dateert al van 1929. De legendarische Ayrton Senna behaalde maar liefst zes zeges in de nauwe straten van het prinsdom. Een record dat hij 23 jaar geleden op zijn naam schreef, nadat hij het 24 jaar oude record van Graham Hill’s vijf zeges verbrak. Van de huidige rijders is WK-leider Nico Rosberg met drie overwinningen op dit stratencircuit het meest succesrijk. Hij hoopt alvast om zondag een nieuwe bladzijde in zijn boek der successen te schrijven.
  • Powercars
Max Verstappen GP Spanje 2016
Max Verstappen GP Spanje 2016
Tijdens de vorige manche in Spanje zagen we een wedstrijd gevuld met drama en dat begon bij de aanrijding, en uiteindelijke opgaves, van beide Mercedes-rijders na slechts drie bochten. Dit resulteerde in een spannende vierkamp tussen het wereldkampioenenduo van Scuderia Ferrari – Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen - contra de jonge talenten van Red Bull Racing – Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Het was uiteindelijk de 18-jarige Verstappen die de Iceman achter zich kon houden en zo op het hoogste schavotje mocht plaatsnemen. Hierdoor werd de Genkse Nederlander de jongste GP-winnaar ooit. Red Bull Racing verwacht dit weekend met de RB12 weer sterk voor de dag te komen.

Adrian Newey
Adrian Newey
Maar is een sterk chassis, met Adrian Newey’s DNA, wel voldoende om Mercedes AMG van de zege te houden? Het Duitse team is gans het jaar oppermachtig en het wil bewijzen dat Spanje slechts een uitzondering was. Scuderia Ferrari, waarvan veel verwacht werd dit seizoen, loopt nog steeds achter de feiten aan. Dit seizoen won het nog niets en de kansen die het kreeg om te winnen, wrongen zij resoluut de das om: twee weken geleden in Barcelona, maar vooral tijdens de openingsmanche afgelopen maart in Albert Park, Australië. Of kan Williams eindelijk iets doen, nadat het team van Frank Williams verscheidene achtervleugels testte tijdens de afgelopen in-season test.

Start GP Monaco
Start GP Monaco
Het nauwe Circuit de Monaco meet 3,337 km lang. Met maar liefst 78 ronden en een grote kans op meerdere Safety Car periodes, flirt het met het twee uur durende maximumtijd.  Vorig jaar nog leek Lewis Hamilton op weg naar een zekere zege, maar een late, en tevens foutief ingeschatte, pitstop tijdens een SC-periode na Verstappen’s zware crash in Ste-Devote glipte het uit zijn vingers. Het circuit is tevens het kortste en traagste van de hele kalender, met een gemiddelde snelheid van slechts 160 km/u. Omdat het een stratencircuit is omgeven door vangrails en zonder al te veel open plaatsen naast de baan, kan zelfs het kleinste foutje heel zuur opbreken. Op de start/finish-lijn bevindt zich, zoals de vorige jaren, nog steeds de DRS-zone, maar inhalen zal over het ganse circuit moeilijk blijven.

Voor het eerst dit seizoen komt Pirelli met de ultra-soft compound voor de dag. Eerder onthulde de Italiaanse bandenfabrikant de toewijzingen van de rijders. De eerste twee vrije trainingen vinden niet op vrijdag plaats, maar naar jaarlijks gewoonte wel op donderdag. De kwalificatie is zaterdagnamiddag live te volgen op de Franstalige zender La Deux om 13u55. De uitzending voor de Grote Prijs van Monaco start 's anderdaags op dezelfde zender, en dit vanaf 13u30. Op Play Sports van Telenet kan u eveneens terecht voor de uitzending waarbij Kris Wauters en Sam Dejonghe u van commentaar voorzien.

 

Foto's: Georges De Coster




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op dinsdag 24 mei 2016.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons