van der Horst

Monza: Tweede pole voor ongenaakbare Gianni Morbidelli

Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic
Gianni Morbidelli lijkt dit weekend in Monza een maatje te groot voor de concurrentie, figuurlijk wel te verstaan. Nadat de Italiaan reeds de test en beide oefenritten had gedomineerd, bevestigde hij aan het stuur van de WestCoast Racing Honda Civic in de eigenlijke kwalificatie met een tweede pole. Puntenleider Stefano Comini en naaste achtervolger Pepe Oriola - beiden met SEAT Leon - moesten vrede nemen met een tweede en derde startplaats voor race 1. Morbidelli's teamgenoot, Kevin Gleason, was minder gelukkig. De Amerikaan crashte in Q1 als gevolg van een lekke band en haalde hierdoor de Q2-cut niet. Mikhail Grachev erfde dankzij een tiende tijd de pole voor race 2.
Fernando Monje - Campos Racing Opel Astra OPC
Fernando Monje - Campos Racing Opel Astra OPC
Morbidelli had in Q1 slechts één rondje nodig om zich dadelijk veilig te positioneren voor Q2 waarin enkel de eerste twaalf rijders het een tweede keer mogen proberen. Volgden Comini, Belicchi, Nykjaer en - enigszins verrassend - Fernando Monje die de Opel Astra OPC naar een vijfde tijd stuurde en hiermee de eerder in de tweede oefenrit getoonde progressie bevestigde. Kevin Gleason crashte en haalde net zo min als Tom Boardman Q2. De Ford Focus-rijder verbeterde weliswaar gestaag zijn rondetijden maar viel naderhand stil op de baan.

Pepe Oriola -Team Craft-Bamboo Lukoil
Pepe Oriola -Team Craft-Bamboo Lukoil
Ook in Q2 had Morbidelli slechts één ronde nodig om de concurrentie voor goed af te schudden. De voormalige F1-rijder dook als enige diep onder de 2:01"-grens en gaf naaste achtervolger Stefano Comini voor meer dan een halve seconde het nakijken.  Pepe Oriola wist in zijn laatste snelle ronde zijn chrono te verbeteren en klom naar P3, ten koste van diens teamgenoot Sergey Afanasyev.  Mikhail Grachev bleek aan boord van één van beide Campos Racing SEAT's twee seconden trager dan polesitter Morbidelli maar zijn tiende tijd leverde hem zoals gezegd wel de pole voor de tweede wedstrijd op.

In de tussenstand loopt Comini één puntje verder uit op Pepe Oriola. Morgen zondag worden de vijandelijkheden geopend om 12u35. Het tweede treffen, eveneens over elf ronden, gaat om 14u05 van start.

Foto's: TCR Intl.Series
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op zaterdag 23 mei 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons