van der Horst

Nachtelijke seizoenafsluiter in Qatar wordt op vrijdag verreden

François Ribeiro met Nasser Khalifa Al Atya
François Ribeiro met Nasser Khalifa Al Atya
Belangrijk bezoek vorig weekend in de WTCC-paddock op Circuit Paul Ricard. Qatar Motor & Motorcycle Federation- en tevens FIA vice-voorzitter Nasser Khalifa Al Atya kwam er met zijn medewerkers niet alleen het reilen en zeilen van het wereldkampioenschap observeren, maar tekende er met WTCC-baas François Ribeiro tevens een driejarig contract waarbij het WTCC in 2015, 2016 en 2017 op het Qatarese Losail International Circuit te gast is. Dat de wedstrijden bij kunstlicht zullen worden verreden wisten we al, nieuw is dat de meeting een week later doorgaat dan aanvankelijk gepland én dat er bovendien op vrijdag wordt geracet.
De seizoenafsluiter stond aanvankelijk tijdens het weekend van 21 en 22 november op de kalender ingeschreven, maar werd met een week verlaat om een clash met een belangrijk politiek evenement aldaar te vermijden. Dit resulteerde dan weer in een clash met de F1 Grand Prix in het nabij gelegen Abu Dhabi op 28 en 29 november, zodat finaal werd besloten de beide WTCC-races op vrijdag 27 november te betwisten. Een en ander dient nog wel goedgekeurd door de FIA Motorsport Council.

De initiële racedatum in Qatar clashte ook met de Grand Prix van Macau, tot vorig jaar steeds het decor voor de spectaculaire WTCC-afsluiter. Toen het WTCC Macau voor Qatar verruilde, nam de concurrerende TCR International Series de vrijgekomen stek in. Tot spijt van onder meer Rob Huff - met zeven overwinningen WTCC-recordhouder op het Guia Circuit - en Tom Coronel die er nooit een geheim van maakte het op deze stratenomloop erg naar zijn zin te hebben. De recente verschuiving op de WTCC-kalender opent dus perspectieven. Beiden gaven alvast te kennen gewonnen te zijn voor het idee al moet vanzelfsprekend worden bekeken of zulks ook contractueel mogelijk is. Met inmiddels 100 SEAT Leon Cup Racers op de markt en op een ogenblik dat de Europese kampioenschappen reeds hun ontknoping kregen, moet het alvast mogelijk zijn om daartoe ook een competitieve wagen op de kop te tikken.

Foto: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op woensdag 1 juli 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Losail.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons