van der Horst

Neemt Franz Engstler afscheid van het WTCC?

Franz Engstler - Liqui Moly Engstler Team
Franz Engstler - Liqui Moly Engstler Team
Een WTCC-race zonder Franz Engstler, er zijn geen zekerheden meer... Toch lijkt het WTCC-liedje uitgezongen voor de 53-jarige Duitser, want TC2-bolides worden volgend seizoen geweerd in het wereldkampioenschap toerisme en Engstler liet het Britse TouringCarTimes verstaan dat het zonder de steun van een constructeur geen zin heeft te pogen deelnemen aan het WK. Daardoor zal de sympathieke Duitser zich noodgedwongen moeten heroriënteren, waarbij de nieuwe TC3 International Series van Marcello Lotti zijn voorkeur lijkt te krijgen.
Engstler Liqui Moly Team
Engstler Liqui Moly Team
Engstler is met zijn team sedert 2008 een vaste waarde in het wereldkampioenschap voor toerismewagens. In 2011 boekte hij met een achtste plaats algemeen, annex één zege in Oschersleben, zijn beste resultaat in de serie. De beelden van zijn crash in Pau anno 2009 toen hij op de safety car knalde die net voor zijn neus de baan opkwam, gingen de wereld rond. Reeds meer dan een kwart eeuw onderhoudt hij als privéteam nauwe banden met BMW, maar nu de constructeur uit Beieren niet langer toerismewagenplannen op de plank heeft liggen, blijft er geen andere optie dan naar een ander merk uit te kijken.

3a3dffe2105124830603c9c06e37bc545e149933.jpg
In tegenstelling tot privéteams als Proteam, ROAL Motorsport en Campos Racing slaagde Engstler er vorige winter niet in een plaatsje in het vernieuwde WTCC-veld te veroveren. Liever dan een sabbatjaar in te lassen of andere oorden op te zoeken, koos de ervaren Duitser er voor om nog een seizoen in de TC2-klasse van het FIA WTCC aan te treden. Het daaraan gekoppelde plan was om dan in 2015, wanneer de betrokken constructeurs (meer) privéwagens zouden inzetten, makkelijker een opening naar de TC1-klasse te vinden. Binnen het wereldkampioenschap is er voor de TC2-wagens in het seizoen 2015 geen plaats meer en de klasse verdwijnt na de finale in Macau definitief uit het format van het wereldkampioenschap voor toerismewagens.

Franz Engstler tijdelijk op non actief
Franz Engstler tijdelijk op non actief
Met zijn keuze veroordeelde Engstler zichzelf  wel tot anonieme races in de staart van het veel snellere TC1-peloton. Met slechts enkele sporadisch door Campos Racing ingezette SEAT's Leon WTCC en enkele gelegenheidsrijders binnen het eigen Liqui Moly Team als enige concurrentie, ondervond de ervaren Duitser dit seizoen geen enkele tegenstand.  Met een nieuwe, in tegenstelling tot vorig seizoen probleemvrije BMW 320 TC verbeterde onze man meestal wel zijn vorig jaar gerealiseerde chrono's;  het mocht dan ook niet verbazen dat ie reeds in Shanghai de Yokohama Drivers Trophy op zijn welgevuld palmares bijschreef. Hoewel hij geruime tijd hoopvol leek volgend seizoen toch van de partij zijn, ziet het er nu naar uit dat het WTCC het anno 2015 zonder zijn mentor zal moeten stellen.

Foto's: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 27 oktober 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons