van der Horst

Nick Catsburg en Nestor Girolami flankeren Thed Björk bij Polestar Cyan Racing

Polestar Cyan Racing-squad 2017
Polestar Cyan Racing-squad 2017
Polestar Cyan Racing maakte zonet in Göteborg zijn WTCC-line up voor 2017 bekend. Naast vaste waarde Thed Björk zullen ook Nederlander Nick Catsburg en Argentijn Nestor Girolami de kleuren van het Zweedse Volvo-team in het wereldkampioenschap voor toerwagens verdedigen. Polestar dat vandaag ook de nieuwe Volvo S60 TC1 en zijn ambities voor het komende seizoen onthult heeft met hogervermeld trio drie snelle rijders in huis die het concurrent Honda ongetwijfeld erg lastig kunnen maken in een nu al veelbelovende titelstrijd.
Nestor Girolami - Honda Civic WTCC
Nestor Girolami - Honda Civic WTCC
 Dat Nestor Girolami en Noorderbuur Nick Catsburg de vacante Volvo-zitjes naast racewinnaar Thed Björk toegewezen kregen geldt nauwelijks als een verrassing nu beider namen reeds langer als potentiële Polestar-rijders over de tongen gingen en Yvan Muller recent benadrukte geen WTCC-come back met Polestar te ambiëren.

'Bebu' Girolami (28) heeft er reeds een lange toerwagencarrière op zitten. Via de kartsport en F.Renault 1.6 streek hij in 2007 in de Argentijnse TC2000-klasse neer. In 2013 moest hij in de Super TC2000-klasse enkel in fenomeen José Maria Lopez zijn meerdere erkennen om het dan in 2014 en 2015 zelf tot Super TC2000-kampioen te schoppen. In 2015 maakte Girolami met het Zweedse Nika International een opgemerkt WTCC-debuut toen hij als vervanger van de zieke Rickard Rydell op de Slovakia Ring meteen  een eerste punt scoorde aan het stuur van de Honda Civic. Een crash tijdens de kwalificatie op de verraderlijke stratenomloop in Vila Real hypothekeerde er zijn eerste race. In een wegens  de crash van zijn thans nieuwe teammaat Nick Catsburg voortijdig afgevlagde tweede race eindigde hij toen als achtste andermaal in de punten.
Nestor Girolami
Nestor Girolami
Vorig seizoen, na afloop van de WTCC-meeting in het eigenste Termas de Rio Hondo testte Girolami met succes de Polestar Cyan Racing Volvo S60 TC1, met een ticket voor de WTCC-confrontatie op de Japanse Twin Ring Motegi als gevolg. Als vervanger van Robert Dahlgren topte hij er de vrije oefensessies, lukte de vierde chrono en eindigde na een sterke eerste race als vijfde. Zo te zien overtuigende resultaten die hem thans één van de drie Volvo-fabriekszitjes opleveren.
 ”Ik ben Polestar Cyan Racing uitermate dankbaar voor deze kans. Mijn eerste wedstrijd vorig seizoen met Cyan Racing was veelbelovend en ik voelde me meteen thuis binnen het team. Samen met Thed en Nick hoop ik onze resultaten naar een nog hoger niveau te kunnen tillen" aldus Girolami die het warme Argentinië dit jaar inruilt voor een stek in Göteborg.


Nick Catsburg
Nick Catsburg
Ook Nick Catsburg, net 29 geworden, he righteft er reeds een lange staat van dienst op zitten. Na een veelbelovend debuut in F.Ford en F.Renault 2.0 won hij in 2010 de Eurocup Mégane Trophy om in de daarop volgende seizoenen met succes zijn heil in de GT-racerij te zoeken. In 2015 culmineerde zijn groeiende faam in (o.m.) de Blancpain Series in een overwinning in de 24U van Spa. Dat zelfde jaar maakte hij ook onverwacht zijn WTCC-debuut voor het Lada-fabrieksteam als vervanger van de tegenvallende Russische youngster Michael Kozlovskiy. In Moskou liet hij toen een vierde stek optekenen en een zelfde resultaat boekte hij later ook in China. Het werd een seizoen met ups and downs maar finaal zag de Nederlander zijn Lada-contract in 2016 toch maar verlengd.  Met een zevende stek in de eindstand wierp Catsburg zich vorig seizoen op tot beste Lada-vertegenwoordiger, voor Gabriele Tarquini (9de) en Hugo Valente (12de). Hierbij kwam hij vijfmaal op het podium te staan met een zege in het tweede treffen op de eigenste Moscow Raceway als absoluut hoogtepunt, nadat maatje Tarquini het hem in een voor het merk historische openingsrace had voorgedaan.
Waar Valente teleurgesteld voor 2017 afhaakte, kondigde het nieuwe seizoen zich veelbelovend aan.  Tot  Lada er onverwacht en erg laat de WTCC-stekker uit trok en zowel Catsburg als Tarquini met lege handen achter dreigden te blijven. Terwijl de Italiaan mogelijk noodgedwongen zijn heil in de TCR Series moet zoeken, vond de getalenteerde Nederlander vandaag in Polestar Cyan Racing alvast een nieuwe, ambitieuze werkgever. ”Ik heb de progressie van Polestar Cyan Racing nauwlettend gevolgd en ik ben erg blij nu deel uit te maken van het team. De resutaten vorig jaar waren indrukwekkend en ik hoop dat ik samen met Thed en Nestor sterk kan presteren opdat we de onze doelstellingen in 2017 kunnen waar maken." aldus Nick Catsburg in een reactie.

Foto's: FIA WTCC, Hans van Onsem,Polestar Cyan Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op maandag 27 februari 2017.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons